Barion Pixel nuuvella

Nyári konyha

A szőlő lugast nem véletlenül hagyták burjánzani, zöld, nagy levelei árnyékot adtak a kis cserép féltető alatt álló nyári konyhának. A berendezés nagyon egyszerű volt. Egy régi kétajtós sparhelt állt a sarokban, mellette egymásra halmozott tüzelővel, egy sok polcos stelázsi, amin szépen várták a sorukat a tisztára mosott, kisebb- nagyobb befőttes üvegek, konyharuhák, régi fém dobozok, cserép tálak meg kitudja még mi.
Az asztalt kihajtották a duplájára mert a konyharuha alatt a reggel gyúrt tészta száradt a szellős helyiségben. Az egyik fele vékony metélt a levesbe, a másikat nagyobb kockákra vágták. A tésztához a gazdasszony csak lisztet, vizet és sót használt, hagyta pihenni nyújtás előtt és a glutén elvégezte a varázslatot és ezért nem esik  szét főzés közben.

Az egyik halmot kevés fűszerpaprika őrleménnyel színezte meg, a másikba petrezselymet gyúrt. Jó lesz majd krumplival, zöldségekkel összefőzve, vagy dióval, mákkal megszórva egy kiadós leves után. De volt ott még más is. Petrezselyem, legyalult répa és gyökérzöldség halmok, amik majd kiszikkadnak és ételízesítőnek összekeveri őket télire. Egy agyonmosott terítőn kapor illatozott meg más kerti fűszernövény.
Jó nagy tepsiben félbevágott, vérpiros paradicsomok száradtak. Néhány napba is beletelik, mire teljesen kimegy belőlük a nedvesség, de ha elkészül minden értelmet nyer majd.  Aztán forró- lobogó vízben átfőzve újra mehetnek a hűvösbe száradni, és végül fokhagymával, babérlevéllel és oliva olajjal rétegezve üvegbe kerülnek télire. Persze nem az összes. Marad belőlük csak úgy, kiszárítva egy- két darab, hogy bármelyik paradicsomos ételt még inkább életre keltsenek.
A vakolatlan téglafal felfelé gerendákban folytatódott, ahonnan gondosan megfont fokhagyma fűzérek nyújtózkodtak lefelé, a cérnán lógó fűszer paprikák mellett.
Nagy dézsában dunsztolódtak a barack- és cseresznye befőttek, a régi, elfoszlott szélű jó meleg pléd alatt. A fa ládákban is bőven állt a gyümölcsökből, mert a lekvárok még nem készültek el. Aztán volt ott hagyma, paprika, paradicsom, amiből lecsót főz, és azok is mehetnek majd a dunsztba, hogy télen pillanatok alatt étel készülhessen belőlük, egy munkás nap után.
A bejáratnál –ahol érte a nap – egy hokedlin uborka kovászolódott, beljebb abból is volt még egy egész ládával, hogy télire is maradjon. A kovászos uborka pár nap alatt készen van, és annyira nyár ízű. Egy gondosan elmosott üvegbe friss kapor, torma, mustármag meg bors kerül, és erre az ágyra sorakoznak szorosan a beirdalt uborkák. A tetejét a maradék zöldekkel beborítja és annyi meleg, sós vízzel önti fel, hogy ellepje. Egy szelet pirított kenyér és egy tányér az üveg a fedele.
A kertvégi bodzafa igazi kincs a háznál. A stelázsin már ott sorakozott a bogyókból főzött lekvár, a virágokból készült szörp. A szörphöz a virágok citromos cukorszirupban áztak néhány napig a hűvösben, aztán mehettek a karcsú nyakú, csatos üvegekbe, a polcra. Azért megmaradt egy kevés virág szárítva,  teának, csak hogy kéznél legyen, ha véletlenül megfázna valaki a családból.
A mák gubók nagy kosárban pihentek a sorukra várva. A textil zacskó a kosár fülén ásítozott, hogy ne akkor kelljen keresni, amikor kifejtik a fekete magokat a burkukból. Mellette egymásra halmozott napraforgó virágok bágyadoztak. Rövidesen azok is megpirítva kerülnek a helyükre, télire.
Még sok teletömött textil zacskó sorakozott a kis helyiségben. Volt amiben levendula száradt, a másikban citromfű, vagy menta. Hogy ne lehessen eltéveszteni mi van a zacskókban, a háziasszony a téli estéin ráhímezte a levendula lila virágait, meg a menta harsány zöld leveleit.
A stelázsi egyik polcán szépen egymás mellé sorakoztatott szappanok szikkadtak. Nem voltak színesek, de mégis illatoztak a masszába kevert kávétól, vagy levendulától. A szappan főzés régen minden háztartásban otthon folyt. Itt használták fel a megmaradt zsírokat, olajakat. Csak lúg kellett hozzá, amit a hamuból nyertek, és egy kis tapasztalat. De ezek a szappanok nem a maradékból készültek. Finom olajakból és növényi zsírokból keverték ki őket. Nem csak kézmosásra, hanem test- vagy hajmosásra is használta a család.
A nagy- asztal alá csúsztatott hokedli sem állt üresen. Kosárban tiszta konyharuhával letakart kenyér tészta duzzadozott. Az idő tökéletes volt hozzá. Langyos meleg, de nem tűző nap. A kenyér készítésben a jó liszt után a legfontosabb az idő. Alaposan meg kell keleszteni, hogy kívül ropogós héjú, belül nagy lyukacsos, foszlós legyen. De megéri a fáradságot, mert nem is igazi a fáradtság, hiszen a langyos meleg végzi el a munka javát, a kelesztést.
A nyári konyha valóban nyáron élte a virágkorát. Illatozott és szemet gyönyörködtető volt a sok felhalmozott finomságtól. Amerre az ember elnézett, látta a gondos kezek munkáját és a szájában érezte a finom ételek zamatát, amihez a hozzávalók a kertből kerültek ki.
A szőlő lugas előtt egy pad nyújtózott, cirmos, lusta macska dorombolt rajta és egy asszony állt fel épp, teás bögrével a kezében. Belépett a kis birodalmába és jólesően nézett végig a helyiség minden zeg - zugán. Aztán levette a konyharuhát a metélt tésztáról és gyengéden átforgatta, hogy a másik oldala is alaposan kiszáradjon.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Aliz Tisoczki 13 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on






Már van Nuuvella felhasználóm.

Aliz Tisoczki

Nyári konyha

Műfaj

gasztronómia

Rövid leírás / Beharangozó

A ház oldalához tapasztott féltetős helyiségben folyt a befőzés és mindenféle előkészület, amire bent nem lett volna elég hely. Manapság már sokmindent a boltban veszünk, így eltüntek ezek a kis épületek, de egy percre álljunk meg és emlékezzünk a nagymama varázslatos nyári konyhájára.

Rövid összefoglaló

A ház melletti nyári konyha talán már teljesen kiment a divatból pedig annyi finomság készült a falai között, hogy egy percre érdemes visszaemlékezni rá.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Aliz Tisoczki nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!