Barion Pixel nuuvella

Birsalma sajt

Arany sárgák voltak és akkorák, hogy egy kézzel alig tudta átfogni őket. Ahogy forgatta az ujjai között csak ámult, hogy mennyi grübedli tudott ránőni ezekre az almákra. A birsalmákra. Mert azokat nézegette.
Az a semmihez sem hasonlítható illat húzta ide a zöldségesnél a birsalmákhoz. Se nem körte, se nem alma illat volt ez, azoknak inkább ősz szaguk van, ennek meg olyan tél. A tél illathoz sorolta még azt a tiszta hajnali fagyos levegő szagot, a fahéjjét, vagy a kéményekből gomolygó elégett fáét. Ezeket mind nagyon szerette, de ez a sárga, kemény gyümölcs valami más volt.
Ő maga még sosem készítette el belőle azt a híres birsalma sajtot, mert erre a feladatra mindig ott voltak a nagymamák, de itt külhonban magára volt utalva, és így ezt is ki akarta próbálni, mint annyi mást.
Hármat választott az almák közül és a pénztárhoz vitte. A török fiú gyorsan kiállította a blokkot és már vihette is magával boldogan a szerzeményt.
Aztán elinalt a bátorsága, vagy három napig illatosították a konyhát ezek az almák, mire megint eszébe jutott megcsodálni őket.
Nagyon kemények voltak, ezért egy fazékban vizet melegített, amibe beledobott pár szegfűszeget, meg egy darab fahéjat is, majd végül az almákat. Lassú tűzön hagyta gyöngyözve forrni őket, így szépen főttek át, és őt is hagyták belemélyedni a kedvenc írója egyik könyvébe.
Uljickaját olvasott megint és nem tudta megunni.
Amikor puhává váltak a gyümölcsök, akkor se kellett abbahagynia az olvasást, mert a főzőlében hűlhettek ki a maguk kedvére. Így aztán maradt idő valami gyors tészta ebédre, egy mosásra, na meg a könyvre. Közben gyertyát égetett és annak, meg a langyos fűszeres almának a szaga olyan otthonosan beterítette a lakást, hogy csak úgy szálltak a percek.
Annak idején a nagyanyja nem csinált romantikus esetet egy birsalmából. Nem volt erre idő. Az unokák nem is hagyták volna, hogy például könyvbe temetkezzen, vagy valami hasonlót csináljon saját örömére.
Feladat volt, mert a kertben a fa csak úgy ontotta a gyümölcseit, és kár lett volna értük, ha ott mennek tönkre alatta. Segíteni is kellett a behordásban, aztán a hámozásban, amikor végre kihűlt. Mindenki fogott egyet és ügyesen leszedegették a megpuhult bőrét, az asszony pedig felszeletelte és fazékba gyűjtötte a darabokat. Amikor lecukrozva főzte tovább, akkor megint mehetett a játék, közben a sűrű édes lekvár bugyborékolva csapkodott.
A fortyogó csodát csak egy- egy karéj kenyérrel lehetett megközelíteni, amire a nagymama fakanállal ráhalmozott egy jókora forró lekvárt. Persze még egy darabig fújni kellett, mire bele tudtak harapni, de a friss lekvárnak párja nincs, így inkább szorongatták a kenyeret és fújták szorgalmasan.
Amikor megállt a fazékban a jókora fakanál és minden darabka krémesre főtt, akkor nagymama végre késznek nyilvánította a birsalma sajtot. Tepsikbe simította, hogy abban hűljön ki, és majd szépen tudja szeletelni a család. Volt, amit felkockázott és kristálycukorba forgatott, a többi kenyér karéjjon, vagy süteményben kötött ki.
Azóta sok idő eltelt, kóstolhatott Membrillo-t, vagyis birsalma sajtot Portugáliában, és vehetett Spanyolországban olyan csomagolásban, mint a magyar medve sajt.
Nincs új a nap alatt, mert ahol megterem ez a gyümölcs ott birsalma sajt is akad. Ha igaz, már a rómaiak is készítettek és falatozgattak belőle sajthoz meg dióhoz. Micsoda lakoma lehetett...
Akárhogy is, a frissen főzöttnek párja nincs, és ezt most maga is megerősíthette, ahogy levágott egy szeletet a kihűlt birsalma sajtból és elmajszolta – csak úgy a kezéből –, ameddig figyelte a pergő faleveleket a ház előtt.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Aliz Tisoczki 13 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Aliz Tisoczki

Birsalma sajt

Műfaj

gasztronómia

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Birsalma sajt, egy kis darab otthon az idegen világban

Rövid összefoglaló

Amikor elkészítek egy-egy ételt a gyerekkorunkból olyan nosztalgia fog el, amit megéltem, vagy amire vágytam és az sem baj, ha a két kép összemosódik

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Aliz Tisoczki nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!