Barion Pixel nuuvella

A kérdés- és választudományokról – 4. Al Catres

Az iskolák másik nagy csoportja a kérdést tekinti elsődlegesnek. Al Catres - az észak-afrikai, félig arab, félig görög származású mester - követői a módszert vették át a nagy tudóstól, aki elsősorban gépészettel foglalkozott, de nem áll tőle távol a filozófia sem, miként ismert barátjától Arkhimédésztől sem. Al Catres abból a hipotézisből indult ki, hogy minden egy, márpedig ha minden egy, akkor össze is lehet rakni. Két irányban folytatta kísérleteit. Egyes dolgokat a lehető legkisebb részekre igyekezett szétszedni, azt tanulmányozva, hogy hogyan is lettek összerakva, páros napokon pedig a legkülönfélébb dolgokat igyekezett egymással öszeilleszteni, teóriáját igazolandó. Izgalmas, szép, de az esetek többségében használhatatlan tárgyak születtek munkája nyomán. Tagadhatatlan azonban, hogy Arkhimédész barátjára kifejezetten inspirálólag hatott munkássága, amint ezt a szürakuzai mester több alkalommal elismerte.

„Mi az ördögnek burkoltad báránybőrrel ezt a harmad-világítótorony méretű emelőgépet, és miért festetted pirosra a báránybőrt?” – kérdeztem egy ízben tőle, amikor meglátogattam – emlékszik vissza Arkhimédész. „Kíváncsi voltam, hogy nézne ki”, - felelte barátom, és igazat kellett adnom neki, mert kíváncsisága újabb kíváncsiságot szült, és ez viszi a világot előre, no meg az erőszak – olvasható Arkhimédész kiadatlan naplóinak harmadik tekercsében.

         Al Catres követői (a „kíváncsiak”) a mester módszerét kiterjesztették, és nem csak tárgyakra alkalmazták, hanem gondolatokra, és magára a nyelvre is. A kérdés- és választudományban a kíváncsiak előbb szavakra, majd betűkre szedték szét a kérdéseket, aztán betűről betűre összerakva próbálták megállapítani, hol van az a pont, melyen innen még nem kérdés valami, de amely ponttól kérdéssé válik. 

Al Catres maga élete utolsó éveiben már meghaladta fiatalkori téziseit Talán, mert kíváncsiságát kielégítette, de az is lehet, hogy egyszerűen csak elment a kedve az egésztől, mindenesetre a „minden egy” filozófiája zárótételének megfogalmazását követően („mindegy”) munkássága más irányt vett, noha továbbra is tárgyakkal foglalkozott. A tárgyakat Al-Catres ie. 222-ben használati és használhatatlan tárgyakra osztotta. A használati, de már nem használható tárgyakért egy drachmát fizetett, a használhatatlan tárgyakra egyenként alkudott.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd András László 29 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

András László

A kérdés- és választudományokról – 4. Al Catres

Rövid leírás / Beharangozó

A kérdés- és választudományban a kíváncsiak előbb szavakra, majd betűkre szedték szét a kérdéseket, aztán betűről betűre összerakva próbálták megállapítani, hol van az a pont, melyen innen még nem kérdés valami, de amely ponttól kérdéssé válik

Rövid összefoglaló

Mit kérdezett Arkhimédész Al Catrestől?

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni András László nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!