Barion Pixel nuuvella

A kérdés- és választudományokról – 5. az égtájpszichológia

Az égtájpszichológusok a kérdés- és választudomány fejlődését jelentősen segítették empirikus vizsgálataikkal. Ezek közül a legemlékezetesebb a globális tér-idő adatfelvétel – megjegyzem, az égtájpszichológusok alkatából fakad, hogy nem foglalkoznak semmi olyasmivel, ami véleményük szerint kisszabású, ám hozzá kell tennem, hogy ez a megközelítés éppígy érvényes pl. a nőpolgárok gyakorlati karitatív tevékenységére is, tehát messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni belőle, csupán jelzem, hogy olyasmi, mint a globális tér-idő adatfelvétel az égtájpszichológiában egyáltalán nem szokatlan vagy rendkívüli jelenség. 

Kiterjedt hálózatuk révén a világ összes földrészén – mert, noha fiatalabb tudomány, mint a medvészet, de mégis roppant gyorsan szervezte meg önmagát, és toborzott számos munkatársat -, valamennyi nagyobb városban egyszerre indítottak egy hatvan percen át tartó intenzív hideghívásos mérést, azt a - civilek számra egyszerűnek tűnő és akár nevezhető – kérdést feltéve: mennyi az idő? Azt gondolhatnánk, hogy a többmilliónyi válasz kiértékelése hónapokat vett igénybe, de nem így történt. Fejlett technológiájuk segítségével két napon belül megvoltak az alapsorok összesítései, és újabb két nap kellett csupán az összehasonlító táblák elkészítéséhez, és a zárótanulmányt a hatodik napon közzétették az Interneten. Az eredmények roppant figyelemreméltóak voltak. Első ránézésre megállapítható, hogy az egy időben feltett kérdésekre adott válaszok azonossága szabályos térbeli eloszlást mutatott, ugyanakkor a válaszok igen széles skálán mozogtak és jelentősen eltértek egymástól. A zárótanulmány hangsúlyozza, hogy azért választottak egy viszonylag egyszerűnek látszó és könnyen érthető kérdést, ráadásul olyat, amelyre adott válasz helyességét is könnyedén ellenőrizhetik, mert így akarták minimálisra csökkenteni az egzakt vizsgálódás szempontjából zavaró interferenciákat. 

Ez a zárótanulmány volt egyébként az égtájpszichológia utolsó nagy közös vállalkozása, mert a New York-i csoport által közreadott zárótanulmány megjelenését követően pillanatokon belül jelentek meg a más földrészeken működő csoportok indulatoktól sem mentes üzenetei, miszerint a helyes választ nem a New York-iak adták, hanem a Melbourne-i, a Medellín-i, vagy éppen a sanghaji válaszadók. Azóta az égtájpszichológusok egymás tevékenysége iránt is a legmélyebb gyanakvással és bizalmatlansággal viseltetnek, és csak a tudományágat érintő vélt és/vagy valós támadások esetén lépnek fel közösen, rövid időre felfüggesztve belső torzsalkodásaikat.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd András László 29 történetét!


  • 1213 szerző
  • 799 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

András László

A kérdés- és választudományokról – 5. az égtájpszichológia

Rövid leírás / Beharangozó

Az égtájpszichológusok a kérdés- és választudomány fejlődését jelentősen segítették empirikus vizsgálataikkal. Ezek közül a legemlékezetesebb a globális tér-idő adatfelvétel – megjegyzem, az égtájpszichológusok alkatából fakad, hogy nem foglalkoznak semmi olyasmivel, ami véleményük szerint kisszabású,

Rövid összefoglaló

Amelyben megismerkedhetünk az égtájpszichológusokkal, és egyik legjelentősebb akciójukkal.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni András László nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!