Barion Pixel nuuvella

Bere a pákász

  Egyszer, nagyon régen, amikor az öreganyám legvénebb kakasa sem élt még, élt a Tisza parton egy szegény pákász legény. Halászott, vadászott és madarászott, abból tartotta el a családját, az öreg szüleit.

  Egyszer, amikor már felnőtt úgy gondolta, hogy ideje házasodnia, asszonyt vinnie a házhoz, aki segít a házkörüli munkákban öreg édesanyjának. Amikor a Tisza túlsópartja felé evezett meglátott egy gyönyörű lányt. Munkájával nem törődve partra szállt, hogy megismerkedjen a leányzóval. Találkozásukkor azonnal egymásba szerettek. Bere örömmel ment haza a szüleihez és boldogan mesélte nekik, hogy a túlparti legszebb lány lesz a felesége és ehhez kéri a szülei támogatását.

  A következő nap ígéretének megfelelően átevezett a túlpartra, hogy megkeresse a lányt, majd együtt a szüleit, hogy megkérje a kezét. A lány örömmel várta a parton, majd együtt sétáltak a házukhoz. A lány közben elmesélte, hogy a szülei meghaltak és most édesapja második feleségével él együtt, aki elég mostohán bánik vele.

  A házikóhoz érve Bere bátran átlépte a küszöböt és a bent lévő anyó elé állva tisztességgel köszönt, majd illedelmesen megkérte a széplány kezét.

  Alig tudta végig mondani mondókáját, a vén anyó megátkozta Berét, hogy a legszebb, legjobb lányt akarja tőle elvenni. Seprűt ragadva kikergette a házból a fiút, aki reményvesztetten evezett vissza szüleihez. Alig ért a folyó közepére, amikor akkora szél támadt, hogy felborította még a csónakját is. A legény eltűnt a vízben és azóta senki sem látta. A lány a partról látta a vihart és szerelme elvesztését. A viharral nem törődve egy csónakon elindult, hogy segítsen neki. A vihar erre még erősebben tombolt. Amikor a felborult csónak mellé ért az övé is elveszett a nagy viharban és a széplány is eltűnt a hullámok között.

  A vén banya a partról elégedetten látta, hogy a fiatalok elvesztek a Tisza hullámaiban. Örült, hogy sikerült megakadályoznia nevelt lánya boldogságát. Ha elvitték volna ezt a dolgos lányt mellőle, akkor azok boldogan éltek volna, míg őt elpusztította volna a sárga irigység. Örömébe felkapott a seprűjére és ellovagolt Kelen-hegy irányába. Attól a naptól fogva őt se látta senki a faluban.

  Tiszta időben látni lehet a folyó alját és ott egy fényes palotát, amelyben a vénanyám öreg szüléje még látta a két fiatalt boldogan élni. Emléküket még mindig őrzi a folyó. A partot ahonnét a fiú elindult még mindig Berének hívják. A pár emlékére pedig mindig azon a napon, amikor a folyó mélyére költöztek kivirágzik a Tisza.

Tetszett a történet?

1 1

Regisztrálj és olvasd Bakos Lászlo 49 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Bakos Lászlo

Bere a pákász

Műfaj

mese

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Egy Tiszaparti legenda

Rövid összefoglaló

Két fiatal szerelme és tragikus vége, illetve emlékük.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Bakos Lászlo nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!