Barion Pixel nuuvella

Szavatartó Jónás

 

  Élt egyszer az ország legkisebb falujában egy szegény ember. Annyi gyermeke volt, mint szitán a luk. Olyan szegények voltak, hogy néha a templom egerétől kértek kölcsön néhány szem zabot, hogy főzni tudjanak valamit a sok éhes szájnak. Ilyenkor a szegény ember mindig azt mondta:

-          Esztendőre majd megadom! Bízhatsz bennem, tudod, hogy mindenki úgy hív, Szavatartó Jónás!

  Abban az évben száraz volt a nyár, mindenkinek kevés termett. A tél meg olyan kemény volt, hogy mindenkinek elfogyott minden tartaléka. A szegény emberéknél sem maradt egy mákszemnyi étel sem karácsony közeledtével. Hiába ment a templom egeréhez is kölcsön kérni. Most ő is csak sajnálkozva széttárta mellső lábait:

-          Keveset tudtunk a nyáron gyűjteni, mindenünk elfogyott!

  Megértette és megsajnálta a szegény ember a templom egerét.

-          Sajnállak benneteket. Ha sikerül valamit szereznem, ígérem rátok is fogok gondolni!

  Nem tehetett mást Jónás, el kellett mennie a falu leggazdagabb emberéhez, hogy munkát és azért tisztességes fizetést kérjen. Nehezen indult el, mert a gazdag ember egyszer csúnyán kigúnyolta:

-          Könnyű szavatartónak lenni, ha az embert még nem kísértették meg soha!

  Szerencséje volt. A gazdag embernek elfogyott a kemény tél miatt a házba bekészített hasogatott fája. Rájuk is a hideg várt volna, vagy a finom kezükkel kellett volna a nagy tuskókat felhasogatni. Így kapóra jött Szavatartó Jónás ajánlkozása.

-          Rendben van, felveszlek. Ha estére felhasogatod azokat a fákat az udvarban, akkor a legnagyobb kosaramat telitöltöm élelemmel és nem lesz gondotok a karácsonyra.

  A szegény ember nekifogott. Olyan keményen dolgozott, hogy a nagy hidegben is csorgott róla az izzadtság. De estére készen lett. A gazdag ember is tartotta a szavát. A nagy kosár teli volt élelemmel. Kolbász, sonka, szalonna, kenyér és még sok finomság volt benne.

  A szegény ember boldogan vitte haza. A felesége és a gyermekei boldogan visongatva pakolták ki a finom ételeket. De mielőtt végeztek volna, eszébe jutott a templom egere.

-          Na, Laci fiam! Ugorj! Vidd el ezt a darab kenyeret nekik, ők még nálunk is szegényebbek!

  Amikor kipakoltak mindent a kosárból a legkisebb lánynak, Katikának megakadt a szeme valamin.

-          Apám! Mi csillog a kosár alján?

  Hát, ahogy jobban megnézik, egy aranypénzt találtak. Lett nagy boldogság és azonnal el kezdték tervezgetni, hogy mit vesznek rajta. Még több élelmet, szép ruhákat, meleg cipőket. Végül abban maradtak, hogy meleg ruhákra van legnagyobb szükségük, mert ha sokáig marad a nagy hideg, akkor nem tudnak iskolába menni a gyerekek.

  A szegény ember elindult a legközelebbi boltba, hogy jól bevásároljon. Össze is szedett mindent, amire szükségük volt. Pontosan egy aranypénzt kellett érte fizetnie. Már nyújtotta a pénzt, amikor egy gondolat villant az agyába. Ez nem az én pénzem! Nem ebben egyeztünk meg. A szavamat adtam, hogy egy kosár élelemért vágom össze a fát.

  Hirtelen kifordult a boltból és sietős léptekkel elindult a gazdag ember háza felé.

-          Gazda uram! Véletlenül egy aranypénz is került a kosárba. Visszahoztam, mert nem ebben egyeztünk meg!

  A gazda nagyot nézett.

-          Csak próbára tettelek! Kíváncsi voltam, hogy tartod-e a szavadat. Te tényleg szavatartó ember vagy. Keményen dolgoztál egész nap, megérdemled az aranyat, legyen a tiétek.

Tetszett a történet?

1 1

Regisztrálj és olvasd Bakos Lászlo 48 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Bakos Lászlo

Szavatartó Jónás

Műfaj

mese

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

A becsületesség próbája.

Rövid összefoglaló

A szavatartó embert kísértik. Kérdés állja-e a próbát.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Bakos Lászlo nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!