Barion Pixel nuuvella

Balatonpartok

Balaton, te csodás. Te komisz, te kis hamis. Feladod a leckét. Évről évre, de hónapról hónapra is. 
Amikor beléd szerelmesedem, te csak úgy: megmutatod magad. Ezer színedet. Miután döntöttem melletted, te másik arcoddal lepsz meg. Nade nem fogsz ki rajtam, az elhatározás meg kell, hogy most már szülessen.

Fellángolok déli partodért. Jó, legyen. Keresem a helyem, hol is lakhatnék – ahonnan mindig látlak. Hiszen szeretnék folyton együtt lenni veled. Legyél közel, akár egy utcányira, hogy perceken belül, ha úgy gondolom, elérhesselek. Ahol ülhetek naphosszat a partodon, mely szabad, és nincsenek kerítések.

És bumm, adsz egy ihletet: az északi parton. Hol máshol? Finom borok, dús, hívogató hegyek. Erdők. Túrák. Nehezen kerékpározható lankák, izgalmas száguldás és „nyögvenyelős” tekerések. Csúcsok elérése, letekintés. Ahh. Mennyei. Ismét a felhők közt, azok ráncain ringatózni. Integetni a déli partnak. Hahó, itt magasan, látsz vajon, lankás dombok ott Fonyódon? Zamárdi darui, kik ismét egy új hodályt emeltek, hogy érzitek magatokat odalenn?

Északi part. Még szép. Örök a panoráma, a víz fentről kék. Ami olykor zöld, de semmiképpen nem sárgás, mint közelről. Nincs háborgás, nincs hullám. Csak az a szép nagy: nyugalom. Az a rezdületlen táj, váltakozó fényekben. Napfelkelték. Csillogás. Napnyugta előtti kapkodás - hiszen a tél könnyen viszi a sugarakat, a hegy mögé. Szaladni kell, hogy egy bizonyos helyről lekísérhessük a Napot, azt a nyugvót, azt a téli narancsot.

És itt a nyár. Hahó, ismét! Bár jobban szeretlek télen, amikor csak kettecskén vagyunk, de meg kell, hogy vizsgáljalak. Hiszen, ha hozzád költözöm, tudnom kell, hol vannak hangos tájak – nehogy mellé nyúljak 😊 A felfedezés öröme. A listáról kihúzások időszaka. Bár nincs idén igazi robaj, sem sound, sem állandó tamtam, azért lehet sejteni, hova ne.  

Úgyhogy leülök ismét partodra – ezúttal Badacsonnyal szemben. Igeeen! Ez az! Mindig erre vágytam! Hogy reggeltől estéig, estétől reggelig szemmel tarthassalak. Mennyivel jobb figyelni téged, mint megmászni. Óvni, beszélgetni a hullámokkal: el ne sodorjanak. Féltve őrizni a kincset. Üzenni a hegynek. Megköszönni, hogy inspirált tavasszal és most írni hozzá szépeket. Hálát adni a bazaltnak. Hiszen az ad jó ízt a bornak. Hálásnak lenni a kék égnek, amely kékre festi az elterülő vizet, hogy az egy csodával kínálhasson meg, hiszen: tükröződik benne Badacsony. És Gulács, és a Tóti hegy, az Ábrahám-hegyről meg ne is beszéljek. Előttem, mint egy nagy ünnepi terítőn: a Káli-testvérek. Tehát megtaláltalak. Gyorsan ide egy térképet, telefonszámokat. Itt még nem laknak oly sokan és az árakat sem verték fel. Hol írjam alá? Elő a szerződéssel!

Nem az én túrám, de elkísérem. Elszáguldunk a partom mellett. Persze, hogy a déli parton. Kérlek, álljunk meg! Persze, hogy megteszi. Igen, a nép és zaj ellenére strandolunk is egyet. És én, bár fürödhetnék órákon át a langyos vízben: csak bámulom az eget. Bámulom szemben a lankás vidéket. Semmi hegy, csupán itt-ott egy-egy „hegyecske”. Csopak emelkedik és Zánka nem sokkal mellette. Nyugodtak. Kényelmesen terülnek el, mintha egy finom tejszínhab volnának. Elgondolkodtató légkör. A levegő is más itt. Mélázni hívó, elméleteket gyártó, lágy, ráérős hangulat. Semmi keménység, csupa könnyű idom. Halvány az égbolt innen és nincsenek színek. 
Balatonom tehát leginkább: itt imádom. Ma eldöntöttem, hogy ide költözzek.
Pataki Brigitta/Bridget Bradshow

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Bridget Bradshow 12 történetét!


  • 1261 szerző
  • 857 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Bridget Bradshow

Balatonpartok

Műfaj

utazás

Rövid leírás / Beharangozó

Balaton, Te csodás! Ha tudnád, hányféle arcodat ismerem. Szeretem. Bújnék hozzád. Déli part? Badacsony, vagy a Badacsony mint panoráma? Hogyan is lehet választani ennyi szépség közúl? A magyar tengert több pontján imádattal bemutató írás.

Rövid összefoglaló

Beszélgetés a magyar tengerrel, annak különböző hangulatát kínáló partszakaszaival

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Bridget Bradshow nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!