Barion Pixel nuuvella

Kuporgatás vagy tékozlás?

Egy újabb elvi kérdést szeretnék megválaszolni azért, mert fontos lehet a jellemem szempontjából is, meg fontos lehet a családtagjaimhoz való viszonyom megítélése szempontjából is.

Írtam, hogy befolyásolható vagyok. Írtam, hogy a sokáig tartó nélkülözés úgymond éhessé teszi az embert, és ez biztosan rám is igaz, de mindezek nem sokat változtatnak a legértékesebb jellemvonásaimon. Ami az, hogy mindig egyensúlyt keresek a kuporgatás, és a tékozlás között, kicsit a kuporgatás rovására, és nem megfeledkezve a kötelezettségeimről. Sőt mások kötelezettségeire is hajlamos vagyok felelősséget vállalni, így például anyukám hátrahagyott tartozása miatt nem fognak köpködni senkire, részt vállalok majd abból is. Csak példának hoztam fel, meg azért, hogy látni lehessen azt is, hogy nem törekszem arra, hogy a saját tartozásaimat áthárítsam a gyerekeimre. Úgy se, hogy esetleg nem kellene felelősséget vállalniuk érte, mert például nem lenne mit hátrahagynom.

Nem igazán vannak anyagi lehetőségeim egy jól fizető vállalkozói díjon kívül, ami lehet is, hogy adományozás, vagy valamilyen hosszú távra lekötött családi vagyon megcsapolása révén van, így nem felejtem el azt se, hogy esetleg hálásnak is kell lennem. Ezt felhasználom hasznosan, fordítva hosszabb távú eszköz finanszírozásra, ami főleg a munkámat hivatott támogatni, fordítva gyerekeimre is, főleg a szükség alapján, és fordítva egy csipetnyi luxusra, mint például disznóvágásra, hogy saját előállítású termékeket élvezhessek, ez kicsit takarékoskodásként is. Fordítva csipetnyi luxusra a gyerekeim érdekében, főleg ha elfekvő, vagy beragadt eszköz vásárlása valósul meg általa, ami a testvéremet érinti. Azért, mert nem tudnám elviselni, hogy a gyerekeim nélkülözzenek, ahogy az is rosszul érintene, ha a testvérem túl sokszor, túl sok dologban csak pácban maradna, én meg esetleg épp kuporgatnám a pénzem.

Nem vagyok teljesen önfeláldozó sem, a testvéremtől épp eleget kapok így is, és van amire nemet is mondok. Túl sok előfizetést nem vállalok például be, így például ha megérkezik hazánkba a Disney+, arra már nemet fogok mondani, mert él bennem egy kicsit a fukarság is, és el vagyok a meglévő előfizetéseimmel. Ugyanakkor nem változtatok a telefon előfizetésemen, amihez korlátlan beszélgetés tartozik, mert édesapámmal így pont annyit tudok beszélgetni, amennyit bírunk napi szinten beszélni. Néha 15-20 percet. Azt sajnálom, hogy annak idején ilyenre nem áldoztam, mert az utazás problémásabb volt, de telefonon könnyebb lett volna tartani a kapcsolatot. Anyukámmal is, amíg ez lehetett volna, sőt már amikor az agyvérzése miatt nem tudott érthetően beszélni, telefonon akkor is volt mondanivalója, és mondta is ha beszéltünk így.

Ha pedig olyan döntést kellene hoznom, hogy családi vagyon terhére kellene a saját jövedelmemet meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy növekvő mértékben elvárnám egy piaci árazású, hasonló tapasztalatú személy fizetését, talán kicsit aláárazva, de nem érezném magasztosnak magam, ha túlságosan keveset kérnék. Viszont felélni nem próbálnák mindent, és ha lenne is lehetőségem nagyobb összegeket felosztani, akkor meg a gyerekeim jövedelmi, vagy vagyoni lehetőségeitől függetlenül osztanám fel a pénzt. Nem siettetném a tartozásaim előtörlesztését sem, azt a saját jövedelmem terhére oldanám meg, kivéve ha üresen álló házam eladásával azt egyébként is vissza kellene fizetnem. Nem várnám el a gyerekeimtől sem a teljes önzetlenséget, így például eltitkolt gyerekem javára történő közös osztozkodást sem várnám el, ha csak nem lenne méltányolható az egy gyerekre jutó rész, de felhívást intéznék lehetséges támogatók felé, hogy segítsenek abban, hogy az ő részére is jusson olyan mértékben. Nem tervezek kimúlni, így nem örökséget definiáltam, viszont ha kellene döntenem hosszú távú, mondjuk 75 év futamidejű betétről, akkor azt mondanám, hogy ne bontsuk meg.

El se tudnám képzelni azt, hogy valaki vagyoni lehetőségek elől el legyen zárva, még akkor sem, ha veszekedéseink hatására elmaradt a kapcsolattartás, vagy nekem okozott hátrány miatt valakiben felmerülne, hogy érdemtelen az illető, az én szememben nem lehetséges semmiféle kizárás. Eltitkolt gyereket illetően sem. Ha lenne lehetőségem, még inkább keresnék helyet más támogatott részére is, vagyis nem is a lehető legnagyobb vagyont céloznám meg. De mindez nem jelenti azt, hogy akár saját, vagy akár a gyerekeim részére leépíthetőnek tartanám a természetes gyarapodási kényszert. Ha a sok tényleg sok lenne egy idő után, akkor döntsenek ők, vagy én, hogy milyen felhasználási módokat tartunk elfogadhatónak.

Azért járnak ilyen dolgok a fejemben, mert eléggé meg vagyok győződve arról, hogy ki fog jutni a gyerekeimnek is anyagi javakból, mert a szüleim tettek azért, hogy így legyen. Ha jól sejtem, akkor a testvérem is tevékeny volt, de a lényeg, hogy ezek hiányában is van követhető út, és a gyerekeim száma is indokolja, hogy én is tevékeny legyek, ha nincs családi vagyon, vagy ahhoz hasonló lehetőség. Elkerülhetetlen a biztos megélhetés.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Carl Peter Bowman 69 történetét!


  • 1200 szerző
  • 784 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Carl Peter Bowman

Kuporgatás vagy tékozlás?

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Carl Peter Bowman nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!