Barion Pixel nuuvella

Első pillér

A kezdeményezés című íráshoz kívánom csatolni ezt az írást, mint egy több lábon álló rendszer első pillérének az ismertetése. Én banki megtakarításra gondolnék azok után, hogy annak idején anyukám felvázolta egy lehetséges bankbetét vízióját. Én magam csak az elképzelést hallottam, ami egy hosszú távú lekötésről szólt, de úgy, hogy a kamat egy részét rendszeresen ki is lehetne venni, és a családtagok jövedelem kiegészítésére lehetne fordítani. Például a két legidősebb generáció tagjai kapnának a kamatból, igény és lehetőségek szerint. Érdemes megemlíteni, hogy az idősebbek hajlamosabbak spártai életmódot élni, így ha például két szülő és két gyermek között kell felosztani a kivehető kamatrészt, akkor elképzelhető, hogy van aki több támogatást kap így. A kivehető kamatrész velejárója a magasabb szerződött kamatnak, mert nem hiszem, hogy akár pénzintézet, akár más által vállalható lenne a teljes feltőkésítés, és az így emelt összeg továbbkamatoztatása. Én megkopott emlékeimből az első ütem, vagyis az első 25 év végösszegére emlékszem, sejtem a kamatlábat, és belekalkulálva a rendszeres kivéteket el tudtam készíteni egy táblázatot, amiben elég ismerős számokat találtam, bár nem tudom, hogy eltaláltam-e az összegeket. A kalkulációmban a kamat összegek nagyjából felét ki is lehet venni, és csak a maradék összeg tőkésedik fel. A mellékelt ábrán látható összeg 3 fő esetén értendő, vagyis a kivétek szerinti kamatrészek 3 fő megélhetését finanszíroznák. A finanszírozás formája nyugdíj kiegészítés lenne, meg munkabér támogatás, egy kicsit kárpótolva is az érintetteket, hogy valódi nyugdíjuk ebből a megtakarításból nem várható, mert a végső összegek mennek tovább, és csak az unokák és dédunokák juthatnak a megtakarított összegekhez.

Régen volt realitása magas fix kamatlábnak, főleg ilyen futamidőhöz párosítva, ma már jelentős összegek esetén is szinte csak nulla százalék kamatlábat ajánlanak. Így az ilyen megtakarítások nem biztos, hogy lehetségesek még, bár vegyes gazdálkodással, főleg egy pénzintézet ki tudná termelni a kívánt hozamot.

Összefoglalva ez a pillér lehet, hogy ma már csak egy plusz biztosíték lehetne, gondoskodás már kevésbé.

Érdekes jellempróba lenne, ha valaki megkérdezne, hogy tudva, vagy sejtve a paramétereket mit szólnák, ha azt közölnék, hogy vagy elvették a pénzt, mert nem volt igazolható a kiinduló megtakarítás eredete. Vagy ha azt közölnék, hogy a családtagok döntöttek úgy, hogy más, sikeres, vagy kiváltságos helyzetben lévő személyre bízták a meglévő pénzt, aki a teljes összeget elvesztette. Én nem tudnék magamhoz térni egy ideig, az biztos, de tudomásul venném, hogy ez is előfordulhat. És azt mondanám, hogy kérnék fel tehetős embereket, hogy kárpótoljanak a vagyonvesztés miatt, lehetőleg olyan lehetőségekkel, ami adott volt, de ez csak mesebeli vágy igazából, elmaradt hasznot senki se tarthat teljesíthetőnek egy kárpótlás kapcsán, és az ilyesmi nem is igazán vonzó támogatási cél. Mindenesetre ilyen ötlet felvetődött bennem, és az évek alatt csiszolódott a gondolat bennem annyira, hogy felvessem azt, hogy ha lenne vagyoni lehetőségem, akkor egy részével támogatnék másokat is, és nem lennék elutasító jogosnak ható igények esetén sem, például egy új családtagnál. A jellempróbánál maradva régen, amikor kérdeztek tőlem ilyesmit, akkor meggondolatlanul mondtam, hogy aki ilyen helyzetet okozna, az éljen kenyéren és vízen, és iparkodjon pótolni a veszteséget, de a szívem szakadna meg, ha arra gondolnék, hogy más nélkülözik azért, hogy számomra pénzt termeljen. És akkor is így éreztem, csak igazából azt gondolom, hogy a kérdéssel csőbe húztak engem, és alapvetően gonosz dolog ilyen próbát állítani. Voltak egyúttal olyan ötleteléseim is, hogy ha valaki megteheti, akkor támogassa az esetleg nélkülöző szüleit.

A szándék, ha nem is teljesíthető az ilyen, azért szép, és azt gondolom, hogy vagyonvesztés esetén nem siratnám a veszteséget, hanem inkább felmagasztalnám a szüleimet, hogy egyáltalán ilyesmi eszükbe jutott egykor. Egyúttal keresném a lehetőségeket, hogy valami hasonlóra sort keríthessek.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Carl Peter Bowman 69 történetét!


  • 1200 szerző
  • 784 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Carl Peter Bowman

Első pillér

Műfaj

bejegyzés

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Carl Peter Bowman nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!