Barion Pixel nuuvella

Megbízás megerősítése

Tegyük fel, hogy egy régebben beszervezett ügynök megbízási szerződését szükséges lenne megerősíteni, megújítani, mert az ügynök beépítése ugyan sikerült, de nem várt hatások kérdésessé tették már a korábbi szóbeli megállapodás érvényességét, meg hát az ügynök is inkább minősült alvó ügynöknek, mint aktív tagnak. Olyan hatásokról van szó, mint a megbízást kezdeményező tábornok nyugdíjazása, vagy halála, vagy leváltása, kormányváltás, titkosszolgálatok és speciális részlegek megszüntetése.

Ehhez ideális lehet az ügynök munkanélkülisége, amikor a munkaügyi központon keresztül értersítik, hogy kötelező együttműködés céljával jelenjen meg az egyik munkaadó csoportos tájékoztatóján, ami a falujában lesz megtartva. Figyelmeztetik, hogy ha nem jelenik meg, akkor megszüntetik a járadék folyósítását, vagy nem tudom, de valami szankciót kilátásba helyeznek.

A csoportos tájékoztatáson közlik, hogy a rendőrség 50millió Ft-os forrást kapott határsáv megtísztítására, ami elgondolásuk szerint pont elég 20 fő 1 évig tartó foglalkoztatására. Ehhez szükségük van sofőrökre, meg gallyazókra. Valami ilyen beszélgetés zajlik, kitünve a tömegből az egyik munkanélküli kicsit zaklatottan kérdezget vissza:

- Ha valakit érdekel, akkor nyilatkozni kell ezen a listán, hogy vállalja-e a megbízást, és alá kell írnia a neve mellett.

- De ha határsáv tisztítás, akkor határőrök leszünk?

- Nem. A határőrség már a rendőrség alá tartozik.

- Akkor a rendőrök köztisztviselők, mi is azok leszünk?

- Nem. Ez közmunka.

- És milyen bért kapunk?

- Közfoglalkoztatás szerint, közmunkások bérét. Törvény által meghatározott bértábla szerint. Bruttó 73EFt-ot. Vállalja?

- Lehet. De hogyhogy alacsonyabb az összeg, mint a bérminimum? Ez törvényes?

- Igen, közmunkáknál ezt a bértáblát kell alkalmazni.

- Érdekes. Nem tudtam, hogy ilyen is van.

- Szeretne sofőr lenni? Kell hozzá éretségi.

- Van érettségim, de nem venném el például tőle a lehetőséget. És más munka nincs a rendőrségen?

- Megbeszélhetjük. Önnek lehet más is. De most akkor lenne sofőr? Aki sofőr akar lenni, és van érettségije, az ide álljon. A többiek ott sorakozzanak. Maga is álljon ide.

- Rendben.

- Jól van. Most aki vállalja, az a táblázatban a nevénél irja oda, hogy igen, és írja is alá.

- Kész. Van még valami?

- Nincs. Maga akkor holnap jöjjön be a rendőrségre, nézünk valami mást, mint a bozót írtás.

- Mit szólnak, elég egyértelmű volt a ráutaló magatartás a rendőrség és közte létrejött megbízásnak?

- Igen, egyértelműen. Nem gondoltam volna, hogy ilyen párbeszéd kerekedik, és így mindenre kiterjedően. Egyértelműen nem utasítja el a rendőrséget, mint munkaadót.

- Akkor hitelesíti a szerződés létrejöttét?

- Igen. Ha van ilyenre szükségük. Végülis bejött munkáért?

- Nem. De biztosan tudom egy korábbi munkahelyi beszélgetéséből, hogy a rendőri munkát nagyon elit dolognak tartja, talán azért nem jött be, mert adóvégrehajtóként már kiábrándult az adminisztratív munkakörökből.

- Így most mi lesz a megbízási jogviszony kezdő időpontja? Lesz valami aktiválás később, és az?

- Nem. A megbeszélt jelentkezés napja, vagyis 2016.06.12.

- Akkor a tegnapi nappal kezdődően?

- Igen. És remélem nem egy újabb alvó ügynök lesz csak. Majd valamit kitalálunk, hogy legyen feladata is.

- Jól van. Hol írjam alá?

- Itt. A titoktartási szerződéshez tartania kell magát, mégcsak nem is említheti, hogy ilyesmi felmerülhet a rendőrség kötelékében.

- Rendben. Örülök azért, hogy helyet találtak ennek a pénznek, és még 20 munkanélküli is legalább egy időre álláshoz jut.

- Hát ennyit tudtunk tenni most.

Fontos, hogy csak szituációs gyakorlatokhoz dolgoztam ki javaslatokat, biztos vagyok benne, hogy bárki aki képes lenne utánanézni különös szerződéseknek a rendőrség, és alkalmazottai között, az úgy találná, hogy ilyesmi biztosan nem történt meg, és egyébként is ügynök, aki nem szerepel az ügynöklistán? Meg még a wikipédia sem említ semmilyen más ügynöki szerződésfajtákat. Mese.

Jó, elismerem, hogy a fantáziám szinte határtalan, de én így képzélnék el állományba helyezéseket, ha kívánalom lenne az, hogy lehetőleg homokszem maradjon az adott személy a tengerpart végtelenjében, és kihasználható legyen az, hogy ő maga sem hisz abban, hogy a rendőrség kötelékéhez tartozik. Jól is jöhetne az, hogy kiélezetten figyel különböző igazságtalanságokra, így akár közvetlen parancsok nélkül is végezheti a munkáját, vagy legalább emlékeztetve őt régebbi emlékekre ösztönözhető lenne az, hogy milyen irányba mozduljon ki.

Mindezt csak azért írtam, mert egykor a nagyobbik lányom esetén is felmerült, hogy a rendvédelmi egyetemre megy továbbtanulni, én is majdnem rendőr lettem kétszer is, és ha még fiatalon nem riadtam volna vissza attól, hogy tanulnom kell, ahol ismerve magamat még helytállni sem tudtam volna, később meg nem tartottam volna az utálatosnak gondolt adminisztratív munkáktól, akkor lehetett volna olyan pályám, ami nem csak az én szememben elit, hanem a családtagjaim szerint is. Vagyis nem tartanák vissza másokat a családomban, ha rendőri hivatást választanának, de azért a programozói állások se rosszak. 

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Carl Peter Bowman 178 történetét!


  • 1215 szerző
  • 801 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Carl Peter Bowman

Megbízás megerősítése

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Carl Peter Bowman nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!