Barion Pixel nuuvella

Kocsma a dátumvonalon

Valahol az északi szélesség huszonnyolcadik, valamint a keleti/nyugati hosszúság száznyolcvanadik fokán, a Midway-szigetektől nyugatra, egy aprócska szigeten, állt egy kocsma. Az még hagyján, hogy a nagy óceán közepén épült minden lakott területtől távol, de volt még egy különös tulajdonsága ennek a helyiségnek. Ugyanis a dátumválasztó vonal pontosan a söntéspult felett húzódott, így aztán ha valamely kiváltságos egyén eljutott ebbe a kocsmába, az italrendelés alatt joggal érezhette úgy, hogy valamiféle időgépbe tévedt volna. Hiszen rendelését a kocsmáros csak már mint a jövő üzenetét hallhatta, mivel ő az egy nappal korábbi időzónában foglalt helyet. 
Abraham Graveworm a kocsmáros lusta, kényelmes ember lévén ki is használta a dátumhatár minden előnyét és rendszeresen hosszú hétvégéket tartott, törzsvendégei legnagyobb bosszúságára. A keleti félteke szombatját rendszeresen kiterjesztette a kocsma nyugati féltekét elfoglaló pénteki részére is, és mélyen vallásos ember lévén heti két vasárnapot is tartott. Mind a keleti, mind a nyugati félteke vasárnapját kiélvezkedte a semmittevésben. Így történt ez, azon a végzetes vasárnapon is, 2003. április 13-án, amikor is egy Paul Blueberry nevezetű kötekedő alak állított be a kocsmájába: 
- Hé te! – kiáltotta – Egy dupla whiskyt jéggel! 
Mr. Graveworm, mint aki nem hallott semmit, a füle botját sem mozdította a felszólításra: 
- Süket vagy? Egy sorozattal lemorzézzam a hátadon a rendelést? – rántotta elő a pisztolyát. 
- Sajnálom uram, vasárnap nincsen kiszolgálás! – felelte Mr. Graveworm higgadtan. 
- Vasárnap? Már hétfő van, te iszákos léhűtő! 
Mr. Graveworm erre a söntéspulton húzódó piros vonalra mutatott. A pult Blueberry felőli oldalára ki volt írva, hogy hétfő, a Mr. Graveworm felőli oldalra, pedig ki volt írva, hogy vasárnap. 
- Látja uram? – felelte Graveworm – Én a vasárnapi oldalon állok, így hát semmi okom rá, hogy a pihenőnapomon önt kiszolgáljam! Jöjjön vissza holnap! 
- Holnap? Tíz napot utaztam Sanghajból ezért a nyamvadt lebujért! És képes a szemembe hazudni, hogy nincs kiszolgálás? Akkor mit keresnek itt ezek az emberek itallal a kezükben az asztaloknál? 
- Ők az irigyeim. Nem én szolgáltam ki őket, a magukkal hozott italt fogyasztják! Nálam nem tilos hazait fogyasztani! 
- No és miért irigykednek magára? 
- Azért, mert a hétvégék nálam mindig három naposak! A keleti félteke szombatjától, a nyugati félteke hétfőjéig tart, tehát hetente csak négy napot dolgozom! Az irigyeim ezt nem tudják megcsinálni, mivel a munkahelyük túl távol van a dátumválasztó vonaltól, ezért ha van egy kis idejük, eljönnek hozzám, hogy meglessenek semmittevés közben. 
- Aha, most már értem! És hol tölti a szabadnapjait? 
- Itt, a pult mögött uram! 
- Csak szabadnapokon nem szolgál ki?  
- Pontosan! 
- De mi értelme van a szabadnapjainak, ha ugyanott tölti, mint a munkanapjait? Miért nem ruccan át a szomszédos szigetekre, vagy lubickol egyet a tengerparton? Ráadásul az úgynevezett szabadnapjain egy csomó bevételtől is elesik! Nem fél attól, hogy csődbe megy? 
- Uram! Háromszáz mérföldes körzetben nincs egyetlen valamirevaló kocsma sem! Tehát a világnak ezen a részén nálam van az italkimérés monopóliuma! Sokan megfordultak már nálam, úgyhogy nem tartok attól, hogy csődbe mennék. És, hogy miért nem mozdulok ki a szigetről? Hát csak nézzen körül! – ekkor Mr. Graveworm az ablakokon túl húzódó végtelenbe vesző óceánra mutatott – Hát hova mehetnék innen? Mindenütt csak az a kéklő víztömeg fogadna és még csak szilárd talaj sem lenne a lábam alatt! Hetente egyszer jön az áruszállító hajóm, az elé kimegyek a szabadba és felügyelem a rakodást, illetve néha sétálok a szigeten. Ismerem minden zegét-zugát! 
- Ez azért mégsem járja, hogy így játszadozik a napokkal! Tegnap például milyen nap volt magánál? 
- Tegnap a keleti félteke vasárnapját ünnepeltem meg, a semmittevésemmel! 
- Ehhez nincs joga! Ha tegnap is vasárnapot ünnepelt, akkor magának most hétfői munkarend szerint kellene dolgoznia! 
- Ön nyilván nem olvasta Mózes első könyvének idevonatkozó határozatait: „És a hetedik nap megpihent az Úristen, és látá, hogy ez jó!” És ha már az Úr olyan kegyes volt hozzám, hogy kétszer is a közelembe irányítja a szent pihenőnapot, akkor miért ne használjam ki?  
- Mert ez így nem szabályos! Sokat hallottam a maga üzelmeiről, és most már a saját szememmel is látom, hogy a pletykák igaznak bizonyultak! Legfőbb ideje eldöntenie, hogy a keleti, vagy a nyugati féltekéhez kíván-e tartozni! A Naplopóvadász Bizottság határozatot hozott, hogy a dátumvonal nem szelhet ketté semmilyen munkahelyet! Én pedig őket képviselem! 
- Magasról szarok a maguk gittegyletére! Nekem sokkal fontosabb a lelki üdvösségem és az, hogy a szent pihenőnapot méltóképpen megünnepelhessem! Tudom, hogy az Úr is így akarja! 
Mr. Graveworm ekkor egy hatalmas dörrenést hallott, majd úgy érezte, hogy egy hosszú sötét alagúton halad keresztül, amelynek a végén fény világított: 
„Mi a franc ez?” – gondolta – „A hülye angolok idáig fúrták a csalagutat? Remélem nem metrószerelvény világít ott szemben, mert akkor végem van!” 
Amikor kiért a fényre, akkor hirtelen egy tündöklően szép, zöld mezőn találta magát, aminek a közepén egy hatalmas, fából ácsolt budi állt. Az ajtaja nyitva volt, a fülkében pedig egy nagydarab negyven év körüli, hosszú hajú fickó trónolt, akinek a szakálla a köldökéig ért. Mikor észrevette Mr. Gravewormot, barátságosan feléje intett: 
- Hello Abraham! Gyere csak közelebb! 
- Hol vagyok? 
- A mennyországban! 
- Na ne vicceljen! Hiszen még nem haltam meg! 
- No, akkor ideje, hogy felvilágosítsalak! Halott vagy! 
- Az lehetetlen! Hiszen egészséges voltam, mint a makk! 
- Most puffantott le, az a Paul Blueberry nevezetű pacák, akivel olyan csúnyán összevesztél! A golyó átfúrta a szíved! Esélyed sem volt a túlélésre! 
- Na de mit keres egy budi a mennyországban? 
- Éppenséggel meglennénk nélküle is, de az itteni növényeknek is szüksége van a tápanyagra. Ez a budi a fő tápanyagraktár! Ide ürítjük a bélsarat, amit aztán termeszekké változtatott elkárhozott lelkek visznek szerte-széjjel a mennyei birodalomban, hogy a mennyei növények megfelelő tápanyagellátást kapjanak. Tehát a budit egyfajta dimenziókapuként is felfoghatjuk a mennyország és a pokol között! 
- Meg kell hagyni, hogy a maga nemében elég tetszetős építmény! 
- A fiam csinálta! Nagyon ügyes mesterember! Talán már hallottál róla! 
- Hogy hívják? 
- Jézus Krisztus! A budi builder, ha-ha! 
- Hallod-e hé! Ne káromold az Istent! 
- Na, jól is néznék ki, ha már magamat sem szidhatom, ha-ha! – nevetett Isten – No de most fontosabb dolgunk van! Menjünk az irodámba! El kell döntenem a további sorsodat! 
- Azt előre megmondom, hogy nem vagyok hajlandó trágyát lapátolni elkárhozott bunkók között! 
Isten fagyosan végigmérte Mr. Gravewormot: 
- Ez nem kívánságműsor! Azt teszed, amit mondok! – felelte Isten, mire Mr. Graveworm elhallgatott. 
Már csak az irodában mert újra megszólalni: 
- Sokáig tart az ítélkezés? 
- Á dehogy! Pusztán formaság az egész! Már akkor tudtam mi lesz a sorsod, amikor a budin ülve megláttalak! 
- Nem igazán rajongok az effajta koncepciós perekért! És mit határoztál? 
- Mélyen vallásos életmódot folytattál, a legjobb tudásod szerint! Ez mindenképpen a javadra válik, de a megrögzött lustaságod miatt kénytelen vagyok bizonyos retorziókat alkalmazni. A kocsmai vitapartnerednek igaza volt! Féltekét kellett volna választanod a heti munkarendhez. Az Ótestamentum elején csak heti egy pihenőnapot engedélyeztem az embereknek! Te meg úgy játszadoztál a hét napjaival, mint egy kisgyerek a legójával. Ezt nem engedhetem meg! Ezért büntetésül háromszáz év tisztítótűzre ítéllek! 
- Háromszáz év! Nem sok az egy kicsit? 
- Ne izgulj! Itt a mennyországban gyorsan telik az idő, észre sem veszed, és már el is telt! Eleinte kicsit meleg lesz, de majd megszokod, mint a forró fürdőt a kádban! 
- És mi lesz akkor, ha letelik a háromszáz év? 
- Tíz perc cigiszünet! – felelte Isten mosolyogva, majd a tisztítólángok magasra csaptak Mr. Graveworm körül. 


VÉGE 

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd a kedvenc szerzőidet!


  • 1318 szerző
  • 909 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

claudius_oltarimanus

Kocsma a dátumvonalon

Műfaj

vallás

Rövid leírás / Beharangozó

Valahol az északi szélesség huszonnyolcadik, valamint a keleti/nyugati hosszúság száznyolcvanadik fokán, a Midway-szigetektől nyugatra, egy aprócska szigeten, állt egy kocsma. Az még hagyján, hogy a nagy óceán közepén épült minden lakott területtől távol, de volt még egy különös tulajdonsága ennek a helyiségnek. Ugyanis a dátumválasztó vonal pontosan a söntéspult felett húzódott, így aztán ha valamely kiváltságos egyén eljutott ebbe a kocsmába, az italrendelés alatt joggal érezhette úgy, hogy valamiféle időgépbe tévedt volna. Hiszen rendelését a kocsmáros csak már mint a jövő üzenetét hallhatta, mivel ő az egy nappal korábbi időzónában foglalt helyet.

Rövid összefoglaló

A dátumválasztó vonal a naplopók paradicsoma, ahol kedvükre játszhatnak a pihenőnapokkal. Ebből a történetből megtudhatjuk, hogy ez hogyan sikerült Mr. Gravewormnak a kocsmárosnak.

Olvasási idő

6 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni claudius_oltarimanus nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!