Barion Pixel nuuvella

Nekem kell az idő

Feladom. Mindent, ami és aki eddig voltam. Minden megszokást, beidegződést, amit eddig igazságnak és egyetlen megoldásnak, lehetőségnek hittem. 

Pénz kell. El kell menni dolgozni. Természetesen úgy, mint alkalmazott, beosztott, csicska, modern rabszolga. Jó, de hova? Keresek. Egyik így nem jó, másik úgy nem jó. Három műszak, csak délelőttös, vagy kötött nappali munkavégzés, csak délutános, csak éjszakás, vagy folyamatos munkaidő. Egyik sem jó. Nem jó, mert. Menjünk sorba.

Három műszak, természetellenes, nem sokáig húzza az ember, legalábbis én, mert oda az egészség, az idegrendszer, a család, minden. Persze a fizetés jó, addig a pontig, amikor már végzetes és visszafordíthatatlan az egészségkárosodás. Költhetem gyógyszerre a pénzemet, meg orvosra. Jó esetben. De aztán kezdődik minden előlről. Újra mehetek vissza dolgozni, mert. Unom magam otthon, vagy kell a pénz, mert családom van, mert elzavarnak otthonról, vagy mit tudom én.

Csak délelőttös, vagy kötött nappali munka. Kinek jó, kinek nem jó. Nekem nem jó. Kell az idő. Kellenek a gondolataim, kellenek az érzéseim, kell az idő, ha vigyázni kell az unokáimra, illetve, én akarom vállalni őket, mert segíteni akarok a lányaimnak, és kárpótolni őket, és magamat is a régi elveszett időkért, és sérelmekért, és boldog vagyok, ha velem vannak az unokáim, a családom. De a munkaidő elvinné tőlem, tőlünk ezt a lehetőséget. Az állandó délutános szintén. Nem tudnék menni az oviba az unokámért, utána kimenni a játszótérre, a Cifibe, vagy a Malomba, vagy buszozni, csavarogni, beülni az egyik pékségbe vagy fagyizóba.

Magyarul, nekem szükségem van az egész napra. Mert ha egyedül vagyok, akkor pedig gondolkodom, érzek és írok. Ez nekem a levegő, a légzés, az élet. 

Éjszakás műszak. Ugyanott vagyok, ahol a part szakad. Mert természetellenes, és nemcsak az én természetemnek ellenes. Alapból emberi természet ellenes. Ráadásul nappal kellene aludni. Szintén természetellenes. Aztán felébred az ember, és kóvályog, mint a mérgezett egér, eszik valamit, aztán lassan indulhat dolgozni, éjszaka. Ez az éjszaka és ez a nappal. Ez az élet.

Folyamatos munkaidő, ami azt jelenti, hogy mehetek négy nap tizenkét órában, és és van két-három szabadnapom, főleg ha váltott műszak, nappal és éjszaka, ráadásul hétvégén is. 

Hát, őszintén, fogalmam sincs, hogy ki találta ki így ezt a világot. De nem Isten, és nem én, az egészen biztos.

Úgyhogy, mókuskerék, ördögi kör, sziszifuszi élet, elfojtott érzések és gondolatok, és végül nem kapok levegőt. Már elég, ha csak erre gondolok, mármint arra, hogy el kell menni dolgozni, és rögtön elkezdek fulladni.

Miért? A pénzért. És kezdődik minden előlről. A betegségek, tönkrement család, és emberi kapcsolatok, tönkrement élet. Mert így sem idő, sem pénz nincs valójában. Ami van, az nem elég. Sem az idő, sem a pénz, semmire. Kényszer idők vannak, ami lehet már a betegség következménye, vagy munkanélküliség, de az milyen minőségi idő már? Mármint, életidő.

Aztán, a kényszer pénz szerzés, hogy még több pénz legyen, lehet másod- és harmadállás, illegális munka vagy hitelfelvétel. És akkor erről többet már nem is írok.

Ha pedig nincs munkahely, nem dolgozom? Nincs pénz. Hiába írok. Hiába a rengeteg gondolat, érzés, mert nincs pénz. Nincs annyi a családnak sem, és nem is bíznak "bennem", illetve bíznak bennem, csak abban nem bíznak, hogy nem fognak átverni, nem kerülök megint csalók kezei közé, nem fognak tönkretenni. Ettől féltenek. Engem. Így talán pont emiatt nem is akarnak támogatni, anyagilag sem, semmiben. Persze ettől függetlenül csinálhatok, amit akarok, de garancia az nincs semmire, hogy nem kerülök ismét valami olyan csapdába, főleg egyedül, amit már nem biztos, hogy túlélnék, vagy egyáltalán kilábalnék belőle. Az öröklésben pedig nem is szeretnék gondolkodni. Az majd lesz, valamikor majd lesz. Ha nincs munkahelyem, nincs havi többszázezer forint keresetem, és milliók a bankszámlámon, akkor még a bank sem ad hitelt. 

Az önfejűségbe, és a saját természetem megerőszakolásába pedig szintén nem mennék bele, csak azért, hogy kiadhassam az írásaimat. Mármint könyv formájában. Nem tudom, nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy még mivel jár együtt egy könyvkiadás és maga az írói lét. Mármint, pszichésen is, és anyagilag is.

Mert ez az egész mind egyetlen ember. Emberfeletti ember. Én lennék. De mint tudjuk, nem vagyok az. Senki sem az.

És most itt vagyok. Itt tartok pillanatnyilag. Rengeteg az akadály, a csapda, a dilemma, a lehetőségek és megoldások keresése.

Már éppen azt gondoltam, hogy inkább nem keresek semmit, mert már nem is tudom azt sem, hogy mit keressek még egyáltalán, és hogy fogalmam sincs, hogyan lehet ebben a világban pénzt szerezni vagy pénz nélkül élni.

És akkor szembejött velem a nuuvella.

Bár, a reményt, még nem veszítettem el. Mármint arra, hogy valódi könyvet adhassak ki a már eddig összegyűlt írásaim, és a kiadónál levő kéziratom alapján.

Most megyek egy kis természet-gyógykezelésre, egy kis energiatöltekezésre, aztán belevetem magam a mély vízbe.

Szerintem fogok tudni úszni az árral. Az írói árral. Úgy érzem.

Mert már tudom, hogy ki vagyok, mit akarok, mire születtem, mi a célom, mi az életem értelme. Ötleteim is vannak, rengeteg ötleteim vannak. És álmaim. Rengeteg álom, melyek megvalósításra, megvalósulásra várnak. Már csak azt kell megtalálni, hogy hogyan és miként érhetem el őket.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Csillag Anikó 4 történetét!


  • 1201 szerző
  • 785 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Csillag Anikó

Nekem kell az idő

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Csillag Anikó nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!