Barion Pixel nuuvella

Az Ilyenek

Vannak az Ilyenek meg az Olyanok.

Az Ilyenek szoktak éhenhalni - mondta az Olyan.

Elképesztő megállapítás, és egyben tesz is róla rögtön, hogy igazolódjanak a szavai, hogy igen, éhen szoktak halni az Ilyenek. Tesz róla, hogy igaza legyen! Hát, ez egészen fantasztikus bizonyosság, és bizonyságtevés a saját hitéről és a saját meggyőződéséről. Azonnal átkonvertálja cselekvésbe. Vagyis, megvalósítja önmagát. Egyszerűen hihetetlen ez az önigazolás!

Már amennyire ez szokás kérdése lenne. Mert, hogy úgy egyébként - kérdezem én, hogy - végül is mennyire szoktak éhenhalni az Ilyenek?

Mert lehetséges ugyan, hogy éhenhalnak az Ilyenek, de ez egyáltalán nem biztos, mert lehet, hogy nem.

Tehát, ezt nem állapíthatjuk meg biztosra, hogy éhenhalnak az Ilyenek, és azt sem, hogy ez egy olyan szokás lenne, hogy egészen biztosan mindig éhen szoktak halni az Ilyenek.

Mert lehet, hogy esetleg milliomosok vagy éppen milliárdosok lesznek az Ilyenek. Mi zárja ki, hogy nem lehetnek milliomosok vagy milliárdosok az Ilyenek? Tulajdonképpen semmi. És mi zárja ki, hogy nem halhatnak éhen az Olyanok? Hát, tulajdonképpen semmi.

Persze, az Olyanok biztosan nem halnak éhen, mert az Olyanok egyáltalán nem szoktak éhenhalni - legalábbis ez a teljes meggyőződése és legvégső axiómája az eredeti megállapításnak. Na, dehát mi a garancia erre, hogy nem halhatnak éhen az Olyanok, még akkor sem, ha egyébként nem szoktak? Semmi. Semmire sincs garancia. Bármi lehetséges ugyan, de bárminek az ellenkezője is pont ugyanúgy lehetséges.

Mitől függ ez vajon? Nem tudom. Isten tudja. Csak egy biztos, hogy ezeknek a feltételezéseknek az igazságát legvégül mindig is az élet igazolja.

Az egyetlen végső igazság maga lesz az Élet Vége.

Mindenkinek.

De az, hogy kinek milyen lesz a vége, az már úgyis eleve elrendelt Isten kezében, vagyis úgyis úgy lesz, ahogy, és ezen már senki sem fog tudni változtatni, miután idejött erre a világra. Mivel hogy vannak megváltoztathatatlan tények. És többek között ez is egy ilyen megváltoztathatatlan tény. De ezt csak Isten tudhatja. És azt is, hogy ki hogyan jut el odáig. Úgyhogy a teljes bizonyosság kizárólag Istennél van. Mindenesetre, akárhogy is van, vagy lesz, az én bizalmam Istenben van, és úgyis úgy lesz minden, ahogy az már rég meg van írva. De ez egy hétpecsétes titok. Ezt itt nem bonthatja fel senki.

Úgyhogy, nekem az a szerény személyes véleményem, hogy talán, esetleg mégsem kellene ilyen feltételezésekbe bocsájtkozni, és ilyen megállapításokat tenni. Senkinek, senkiről. Mert ember ilyet soha nem tudhat sem egy másik emberről, sem önmagáról.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Csillag Anikó 4 történetét!


  • 1199 szerző
  • 783 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Csillag Anikó

Az Ilyenek

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Csillag Anikó nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!