Barion Pixel nuuvella

Az etető

 Jeges csillogás köszöntötte reggel a kisebb - nagyobb, télire is itt maradó madarak népét. A pocsolyák megfagyva kérkedtek a napfényben ragyogó felszínükkel, hívogatva a szomjazó szárnyasokat. Amikor azonban egy kis cinke vagy veréb odarepült, döbbenten vette észre, hogy ez a víz kőkemény.
 A mi kis cinege barátunk is így járt, ahogy szép rajzolatú, fekete - fehér - sárga tollaival megjelent a tócsánál. Landolt a jégen, és miután nem járt szerencsével, eltűnődött, hogy milyen módon tudna egy kis vízhez jutni, hiszen egészen eddig, ezen a télen havat még mutatóban sem lehetett látni ezen a vidéken.
 Felkerekedett hát, és a kertvárosban, a házak között repkedve, hamarosan talált is egy kis fából készült házikót, az egyik verandán. Rögvest oda is röppent volna, ám ekkor a nagy ház ajtaja kinyílott.
Egy leány perdült ki rajta, és megtöltötte élelemmel és friss vízzel a madáretetőt. Iparkodásából látszott, hogy a jeges északi szél a csontjáig hatol.
 Kis cinke barátunk eddig csendben lapult egy galagonyabokor ágán, és izgatottan figyelte, miféle finomság kerülhetett az etetőbe. Ahogy az ajtó becsukódott a leány mögött, a kis tollas hatalmas lendülettel, rögvest ott termett a frissen kitett eleségnél. Azon nyomban el is kezdet megtömni bendőjét, és ahogy eszegetett, lassanként egyre több, és több kis társa csatlakozott hozzá. A mi kis cinkénk nem volt irigy, szívesen megosztotta az ételt társaival.
 A téli napsugarak egyre fényesebben sütöttek, fényárba borítva a környéket, és egyre nagyobb élet költözött a kis etető kuckóba. Már - már egy kisebb fesztiválhoz kezdett hasonlítani a csoportos reggelizés, amikor hirtelen egy sötét árnyék vetült az odú fölé. Kis cinkéink pillanatok alatt szétrebbentek a szélrózsa minden irányába, átadva helyüket az erősebbnek, a nagyobbnak.
 Egy szajkó érkezett a terített asztalhoz, és bizony követelte magának az egész területet. Jóízűen nekilátott az evésnek, ám eközben szeme sarkából azt figyelte, hogy nem próbál - e szerencsét valamelyik kisebb madárka. Azonban a kicsiknek eszükben sem volt, hiszen hogyan is tudnák felvenni a harcot a nagyobbal, az erősebbel... Csendben várták, hogy a szajkó jóllakjon, és végre elmenjen. Kis idő elteltével ez meg is történt, a nagy madár odébb állt.
 Kis társai lassanként vissza szivárogtak a tálkákhoz, de sajnos alig pár szem mag maradt csupán. Kis cinege barátunk szomorkodva állt a tálka szélén, ide - oda ugrándozva, amikor egyszerre csak kicsapódott a nagy ház ajtaja, és a korábbi ember - leányka szaladt ki rajta, kezében egy nagy zsák eleséggel.
- Tessék kis madaraim, láttam, amint a Mátyás madár mindent befalt az utolsó szemig, ám én nem hagylak titeket éhezni - mondta a szárnyas népségnek, és hamar megtöltötte az etetőt és az itatót egyaránt, hiszen a szajkó, ahogy elrepült, még az itató tálat is felrúgta...
 A kis szárnyas csapat lassanként visszatért, és a cseppnyi etető - házikó újra egy hangos, vidám fesztiválra kezdett emlékeztetni...

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Deák Gabi 5 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Deák Gabi

Az etető

Műfaj

nem fikció

Rövid leírás / Beharangozó

A hidegben egy piciny cinege élelem keresésére indul, és rövid időn belül sikerrel is jár. Ám, ezzel nincs egyedül...

Rövid összefoglaló

A hideg téli időben kertemben madáretetőt tettem ki. Az itt megfigyelt történések ihlették ezt a megtörtént kis esetet...

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Deák Gabi nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!