Barion Pixel nuuvella

Visszaharap az alma

Hófehérke reálisan bemutatott karaktere teljesen eltér a Disney változatban látottakhoz. A mese családbarát, cukormázas változata, amelyben a hercegnő optimizmustól ragyog, valójában egy mentális problémákkal küzdő kislányt takar.

- A Disney változatban: Hófehérke szorgalmas, nagyon jószívű és szépséges kislány, valójában fogalma sincs a körülötte történő dolgokról. Semmilyen ambíciót vagy késztetést nem mutat az irányban, hogy esetleg megváltoztassa az életét, és küzdjön a saját alapvető jogaiért, mint trónja visszaszerzése, alap életkörülményei igénylése, társadalmi rangjához való méltó életbe való visszalépése. Látszólag megelégedett azzal, hogy a királynő, aki megölte az apját, elvette az országát, cselédként bánjon vele, és kitaszítsa a palotából, ami valószínűleg kisgyermekkorában fényűző otthona volt. Azzal a ténnyel, hogy mostohaanyja meg akarja ölni, nagyon hamar megbarátkozik, rettentő pozitivitása nem engedi eluralkodni rajta a félelmet, vagy depressziót, beleszokik új környezetébe, a törpékkel való együttélésbe. Halála után, mikor hercege csókjától felébred, azonnali boldogság tölti be megint, semmi jelét nem mutatja a méreg általi legalább fizikai betegségnek, szörnyű és tragikus életét könnyen maga mögött hagyva kezd neki új jövőjének szerelme oldalán, akit valójában nem is igazán ismer.

- A reális szemszögből: Hófehérke egy tizennégy éves trónfosztott hercegnő - mostohaanyja a pszichopata trónbitorló királynő. A kislány valószínűleg a kastély pompájában élt néhány éves koráig, onnan hirtelen a cselédség legaljára taszítják, eddigi fényűző körülményei megszűnnek, fizikai munkát végez, lehetőségei rendkívűl korlátoltak, egészsége a hiányos és nem megfelelő állapotban lévő ruhái miatt egyre romló, alultáplált és túlhajszolt. Mivel különlegesen gyönyörű, és teljesen védtelen, már jó párszor tapasztalhatott szexuális erőszakot, mivel abban a korban teljesen elfogadottnak és normálisnak hatott az a tény, hogy  zsoldoskatonák, és az udvar alantasabb személyzete megerőszakolja a cselédlányokat . Mivel taníttatása is megszakadt, írni, olvasni, számolni egyáltalán nem, vagy nagyon gyengén tud.

Mentális problémái konkrétak: mivel nincsenek szociális kapcsolatai, neveltetését megszakították, élete hirtelen drasztikus változáson ment keresztül, tizennégy éves korára a kislány érzelmi analfabéta, erős szociopata vonásokkal, énképe egyáltalán nincs, hiszen egy óriási társadalmi rangzuhanást ejtett, valószínűleg nem volt képes feldolgozni a hozzá való viszonyulás hirtelen különbségeit (egyik nap tiszteletreméltó hercegnő, majd hirtelen egy megalázható szolga), az őt érte többszörös szexuális erőszak miatt bármely férfi pánikrohamot vált ki belőle, de ezt elérheti a kiabálás, vagy fizikai bántalmazás bármilyen minimális formája is, ami erősen PTSD (poszttraumás stressz zavar)


A királynő:  Hófehérke mostohaanyja, a sátánista, boszorkányságban jártas, trónfosztó, gyilkos királynő kissé még a Disney változatban is drasztikusan gonoszra és ijesztőre sikeredett. Viselkedéséből egészen könnyen leszűrhetű erősen nárcisztikus és antiszociális személyiségzavara. Pszichopata vonásai a Hófehérkével való bánásmódján mutatkoznak meg: egyáltalán nincs tekintettel a kislány korára, nem zavarja, hogy kényszer- gyermekmunkát folytat. Hófehérke meggyilkolásának terve is igen szaftos: nem elég, hogy egy teljesen ártalmatlan kislányt akar megölni egy nevetséges ok miatt, külön erre az eseményre ládikát készíttet, hogy a lány kivágott szívét abból elfogyaszthassa, ami utalhat az ősi hatalmi pozíció kimutatására, de fetisizmusra is.

A herceg: Bár erről nincs határozott információ, a herceg alig néhány évvel lehet idősebb Hófehérkénél. Rendkívűl gyengéd és romantikus alkat, erős feminin vonásokkal. A tény, hogy Hófehérkébe egy szempillantás alatt beleszeret, bár utalhat a lány szépségére is, mégis inkább a kamaszkor könnyed és túlságosan érzelmes lelkületét mutatja be. Rá lehetne fogni, hogy ez egy gyermeteg, hamar elillanó szerelem, de a mese történései közben, bár többször felmerül a herceg neve, egészen megfeledkezhet róla a néző. Az utolsó percekben derül ki, hogy a egész sztori alatt Hófehérkét kereste az erdőben, ami már komolyabb, elkötelezettebb érzelmekre vall. Az enyhe nekrofilikus tény, miszerint a Herceg megcsókolja a határozottan halott Hófehérkét, senkiben sem kelt groteszk érzelmeket, pedig illene figyelembe venni a jelenet morbiditását. Kérdés: ugyan miért nem sír, gyászol a mi jó hercegünk, amikor meglátja szerelmét az üvegkoporsóban? A Disney csodálatos rajzfilmjében mintha tudná a dolgát, határozott léptekkel megy a koporóhoz holtnak adni a csókját, miután eldalolta az "Óh lányka" című sirítót. És miért nem kap pánikrohamot (a törpékkel együtt) amikor a kislány a csók után hirtelen felébred? 

A hét törpe:

Ahogy néztem a mesét, az elején semmilyen új véleményt nem alkottam magamban a hét úriemberről, akik bár bohókásak, mégis megmentik főhősnőnket, és feltétel nélkül szeretik őt. Viszont miután véget ért a film, és összegeztem a látottakat, rájöttem a nevetséges nyilvánvalóságra. A törpék háza, a törpék személye talán magát a világot, a nagy betűs életet szimbolizálják, miután Hófehérke némi viszontagságok közepette kirepül az otthoni légkörből, szembe kell néznie az önálló élet tényeivel és gondjaival. A hét törpe hét igen fontos tulajdonság, amit viselhet egy ember is, de érthető a sok idegen személyiség, dolog megismerésére, amitől eddig a kislány el volt zárva. Eszembe jutott még a kísértetiesen ide passzoló hét főbűn is, ami szintén arra a hétköznapi esetre utal, amikor a gyermek elhagyja a szokásos köryezetét és új, változatos ingerek rohamozzák meg.

A történet cselekménye itt is kisántít a realizmusból, hiszen a törpék, ha igazán jóságos lények, ahogy megismerjük őket, a rendőrségre kellett volna vigyék a kiskorú lányt, feljelenteni a mostohaanyját és talán ezzel kirobantottak volna egy hatalmas politikai pert, megmenthették volna az országot a terrortól azzal, hogy lehúzzák a leplet a királynőről, akit valószínűleg elmegyógyintézetbe zártak volna a hatóságok.

Egy másik sejtelmem szerint a hét férfi- hiába kisnövésűek- nem álltak volna ellen a "vidék legszebb lányának" és itt megint visszatérek a középkori mentalitáshoz. Hófehérke itt is szexuális erőszak áldozatává válna a valóságban. Valamint itt is ugyanazt a cselédéletet folytatja, ami elől menekül, tehát nem tud túllendülni a problémáin és beszippantja a mókuskerék. 

Mindent összegezve, Walt egy igazán kedves és mesés adaptációt készített a történetből, amelynek még az eredeti, az általánosság véleménye szerint morbid és vérfagyasztó állapota sem tükrözi a teljes valóságot.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd a kedvenc szerzőidet!


  • 1213 szerző
  • 799 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

fairy_of_literature

Visszaharap az alma

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

5 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni fairy_of_literature nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!