Barion Pixel nuuvella

AZ ÖRÖKÉLET HIRDETŐI

100 ÉVES BEVEZETŐ SOROK

  AZ INTERGALAKTIKUS MESSIÁS  VÁLASZTÁSRÓL

"Szeretnék írni egy sci fi  textust". /Mondta a dédnéném a kéziratos Naplójában 100 éve. Persze a "sci-fi" kifejezés nélkül, de az ősei szóltak volna hozzá, történelmi figurák. Barátját, a nála 25 évvel fiatalabb Karl Mannheimet kérte, hogy a történelmi figurákat válassza ki. /  "Benne kísérni   űrhajós versenyt. Ki ér hamarabb a Proximára. "  (Ez a legközelebbi galaxis, benne geo-kozmikus /föld-felépítésű/ bolygókkal.)

A nap ha meghal – kihívás mára:  lehet közel még jó pár   galaxis, mindben lehet Föld-szerű bolygó, rajta külön messiással - ezt már Galilei felfedezte.

/Philip Lubin feltalált egy lézerhajtású pár centis nagyságú, de méteres vitorlával működő szerkezetet, ami a jelenlegi rakétáknak szükséges kb. 80 000 év helyett 20 év alatt elér a 4 fényévnyi távolságra lévő Proximára.

A NASA 2036-ra tervezi az első ezer ilyen jűrmű indítását. Az EU szakirányú intézménye 2069-ben száll be. A projekt fő tanácsaója, Avi Loeb javasolja "Földönkívüli" c. könyvében, hogy DNS mintát is vigyen magával ez az űrvitrolás konvoj, ha esetleg klónozva lehet csak az embereket áttelepíteni. A klón szó sem szerepelt 100 éve. Az ő akkori elképzelésük Pavlovra alapult, aki bizonyította, hogy bizonyos hormonális folyamatok indulnak el egy kép látásakor a kutyákban. Nyál kiválasztás a csont képének látásakor. A hormonok pedig örökölhetők./

Elsőként persze fő vezetőket, talán a múltból királyi főket, meg velük kortárs rabbiknak képét látnák álmukban. (Mai nyelven: az űrben.)

Goethe is említ egy ősi legendát: Ozirisz testét hol szétszabdalták, de fia, Hórusz,  jól egybe rakta,  s a messiás testét így sok részből kapja (egy talmudi legenda szerint).

Négy nemzedék fér  el  egy évszázadban, huszonöt év egy – s benne a névsor: nem fér rá minden híres ember, csak akit Dávid-fi őse ment el.

Az Árpád-házi Szent László lánya  bizánci császár nejévé válva lett utóda már dávid-házi: köztük Zápolya s tőle sok másik. Zápolya nővére Jagelló férjjel, lányuk hozzáment egy Brandenburghoz, Unoka Habsburg, majd pedig Medici, Aztán meg Bourbon – sorsuk,   mi dicsé.

A dédnéném, Emma néni telente Párizsban töltötte a szezont és - ahogy írja - Marcel Proust udvarolt neki, meg más erdélyi nemesi kisasszonyoknak, mivel zsidóként máshogy nem juthatott be a szalonkba, amlyről a később híressé vált könyvét írta a vegyes házasságokról. Mannheim úgy döntött, Proust regényének szereplőit írja a kártyákra, hogy a diákok játékosan tanulják meg a híres emberek évszámait. Mert szerinte fontos látni, hogy a nagyapák és unokák nemzedékei között van egyetértés és kooperáció. Ezért érdemes megtanulni a nemzedékeket. Hogy ne úgy tanítsák: a "romantika költői Goethe és Heine", mert így azt hihetjük, egyszerre, egy nemzedékben éltek. De Heine az unokája lehetett volna Goethének. (Valóban volt egy időben átfedés, és volt közös kiadójuk.)

A dédnéném újítása az volt, hogy "az ellenséges családok összeolvadása" lenne a téma, vagyis a zsidó és nemzsidó családoké, mint a Proust családban.

A Rabbik a Kabbala szerint   Négy Testrészre koncentrálnak: Az Atya a Szem,  a legfelső Cél. Aztán a Fiú: a Mellnél, hol  Dics él. Lejjebb az Anya – Fül és köldök. Alul a  Nővér, a  Hát:  nem boldog.

Vagyis a régi bölcsek  egy belső családi szisztémát vizionáltak és ez hasonlatként aztán lehetővé tette a Biblia egyéni értelmezését. Mondjuk a Noé-féle Bárka az Anya. A háborgó tenger a Nővér ( - a követelések). Az eső az Atya. Az Állatok a Fívér (a gyógyító).

Minden nemzedék más színt használ, sokezer könyvben megszámolták. (2016-ban a Sorbonne-on a doktorijában Suzanne Mpouli betáplált többezer könyvet két évszázadból - 1800-as és 1900-as könyveket, verset, prózát - és azt vette észre, hogy vannak évtizedes szín-váltások a használati gyakoriságban, meg pár 25 éves és hosszabb váltás is. Ebben bizonyította tehát a Mannheim sejtését a 25 éves nemzedékekről, melyeket a történészek ma is használnak /pl. Neil Howe a youtube-on is/ cak al-csoportokat is bemutatnak /Jonathatn Pontell, ld. wiki, "Jones generation"/.

Negyed-századig fekete szín nyer, aztán piros jön, s zöld, kék a vége. /Véletlen egybeesés a mai póker kártya színeivel./

Sokezer éves hagyomány ez, hogy Dávid fia nem mind csak héber (az egyik messiás Észajásnál /45:1/ a perzsa király, Kürosz, aki  elengedte a zsidó foglyokat). És most, ha kell hírnök, egy új Messziás, jobb, ha a többségtől nem messzi áll. /Talmud, Baba Mecia, 83b/

A Mannheim-Proust listán tehát az egyes eltérő évszázadokban  (és a más-más szín-használati többségű nemzedékekben) eltérő hősöket javasolnak a kortársak közül a rabbik. Mind a rabbik családi hagyománya, mind a felmerülő nyugati királyok és erdélyi grófok "dávidháziak" ezen a listán, amely megjelenik a kártyákon.

Luzzatto rabbi Nagy Frigyes Szemével. Melle (Bálsemtov) Benyovszky Mór lesz.A Kék színben (Zalman): Talleyrand herceg. A Zöld (Cedek rabbi): Hát – Széchenyi lenne.

Száz éve már ezt eltervezték dédszüleim közt, hogy összeírják, Marcel Proust és erdélyi nője, hogy hol járt a múltban kettejük őse. (Konkrétabban Karl Mannheim a dédnagybátyám és Emma a Ritoók családból Drugeth őseivel, mint írja, a dédnéném. Mivel vegyes családból származom, mint a magyar zsidók 50-60%-a. )

Mikor ezt írták, felmerült bennük: hogy hát megvan Szem, Fül, de nincs Arc!Hát és Mell  megvan, de Kart s Lábat vennünk, honnan lehet: lesz erről harc? Jelentkezhet egy Windsor, Romanov- vagy egy Bourbon a spanyol  trónról? De szegény Alfonz! Éppen Elűzték! (1931-ben.) Örült volna, hisz tudta, kinéztük. Mert ő egy kortárs a Dávidi házból, aai utóda talán majd ránk szól: hogy döntsön erről inkább sorshúzás, mindenki részt vehet-  ne ő, legyen más. (Mai utóda VI. Fülöp, a mai király. )

Öröklét-hirdető a Propagátor, aki - összemontírozva több nemzedék testrészeiből - bemondja majd akkor a tévén a fontos új hírt, hogy küldenek embert más galaxisra, ahol mindenki örökké él majd - amint Avi Loeb professzor írja a Scientific American 2020 augusztus 16-i számában. 

(Az is világos, hogy  alapfizetést is mindenki kaphat abban a távoli eljövő korban.)

Az átlagembert majd beoltják pár híres győztes génrészével. De lehet, hogy elég, hogy mindenki személyesen megismeri majd valamelyik hírneses ősét.

Mindenkinek van, hiszen, 400 éve már egymillió ősünk van, köztük zöldségesek és grófok is lehetnek.

Ha millió évig lehet élni, zseni társsal majd nem kell félni.
Az új galaxisban  az örök béke  záloga, hogy nagyapák végre nem harcolnak a fiaikkal - az unokák lesznek melléjük téve.
A fiak is az  unokájukkal - ez lesz az új rend és jó okkal:  millió évig élni haraggal nem lehet. Csak békés aggyal. Két külön bolygón, vagy a bolygó eltérő részein. Vagy ahogy anno Mannheim barátja, Freud mondta (Londonban szomszédok voltak) - a Superego énrész párbeszédben áll az ID-del, az ősi ösztön énrésszel. Freud egyik első kliense a lubavicsi Rebbe volt, Salom Dovber, talán egyenesen a Kabbalából vette ezt az ideát.


Mannheim UNESCO-s dossziéja maradt rám,  mint egy Odüsszeia: benne kis kártyákon híres nevek s mindegyiknél egy kortárs nevet.
Mert megoldandó az új kérdés: hogy kinek fáj minden lépés, hogy kap új élethez immár új célt? Hisz eddig vakon és senkiként élt.

Emma néni panaszkodik, hogy "túl fontos neki az ambíció." Talán mert ősei közt nádorok voltak, a Drugethek, (Drouet) akik a Károly Róbert idejében (1300) jöttek Magyarhonba? És őbenne élnek tovább,  mint hormonális űrhajósok?

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Geo Jorge Uri Kozmo Kecskeméti 12 történetét!


  • 1201 szerző
  • 785 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

sci-fi

Rövid leírás / Beharangozó

A NASA 2036-BAN INDÍT 1000 PÁRCENTIS VITORLÁS LÉZER-HAJTÁSÚ JÁRMŰVET A KÖZELI GALAXISRA.. MAI JÁRMŰVEL 100 000 ÉV, DE LÉZERREL CSAK 20 ÉV. A NASA FŐ TANÁCSADÓJA AVI LOEB A HARVARDRÓL, A "FÖLDÖNKÍVÜLI"C BESTSELLER ÍRÓJA. EZ AZ ALIBIM EHHEZ A KÉZIRAT-REKONSTRUKCIÓHOZ.

Rövid összefoglaló

DNS mintákat vivő intergalaktikus mini-űrhajókról olvasunk ma - és egy 100 évvel korábbi regényterv kéziratában felmerül, hogy az Ősök valahogy jelen vannak bennünk.

Olvasási idő

6 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Geo Jorge Uri Kozmo Kecskeméti nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!