Barion Pixel nuuvella

Az egymillió éves ember

 

              Vezető tudósok azon törik a fejüket, hogy hogyan lehetne egymillió éves embereket létrehozni.
         Az USA-beli tudományos folyóiratban, a Scientific American 2020 augusztus 16 –i számában írta meg ezt a célt A. Loeb, a NASA 2036-ban induló intergalaktikus  űrutak programjának fő tanácsadója. Mégpedig azért, mert  a legközelebbi galaxisra ugyan el lehet küldeni milliméteres nagyságú űrjárművet lézer meghajtással, (ez csak 2x 20év oda meg vissza) de  lehet, hogy kiderül, hogy csak messzibb galaxis lesz megfelelő. És embert csak atommeghajtású rakéta bír el. Ámde a következő galaxis már kétszer olyan messze, 8 fényévre van és ha embert is akarunk oda küldeni, akkor  a 100 000 éves útra az alkalmas, aki legalább egy millió évig él. Találtak is egy baktériumot, ami egymillió évig él a tenger fenekén. Annak az RNS-ét kellene beinjektálni egy emberbe, ha már feltalálták. Persze az egyes szerveinket majd le kell cserélni időnként. Egy pár évtized és kvantum kompjúterrel már az agyat is le lehet majd cserélni egy teljesen azonos másolattal (ahogy a Google főmunkatársa, Kurzwell mondja.) Mondjuk vnnak, akik szerint ez lehet még száz év is, mire oda eljutunk. De tervezni már most el kell kezdeni.

         Tulajdonképpen már csak az a kérdés, kiket lehetne erre a misszióra kiválasztani. A lézer-rakéta feltalálója, Philip Lubin is ott ült most a Zoom-konferencián és szót kért:

„ Azt hiszem a leghelyesebb az lenne, ha már eltávozott híres embereket klónoznánk és ők lennének az első egymillió éves emberek.”

Loeb professzor mosolyogva kérdezte:” Miért gondolod, hogy ez jobb lenne, mintha mondjuk be lehetne fizetni egy összeget, vagy akár licitálnának rá? „

Lubin a fejét csóválta: „ Nem hiszem, hogy ezt könnyen elviselné bárki a ma élő emberek közül, hogy nem épp ő kerül be a kiválasztott örökéletűek közé. Ha a múltból veszünk már az életművükkel bizonyító embereket, akkor azt mindenki ugyanúgy természetes jutalomnak veszi majd, mint hogy a sztárok multimilliomosok a kis édes dalaik miatt.”

            A volt elnököket is meghívták a Feltámadási Bizottság brainstormingjára, és most Trump is, meg Obama is szót kért, de Obama a fejével intett, hogy legyen Trumpé az első szó, ami persze sokakat mosolyra derített.

„Azt gondolom, hogy elsősorban a szórakoztatóipar, a show business művelőiből kéne válogatni. Ők derítik föl az embereket. Ők segítenek levezetni a  feszültségeket.”- mondta a korábbi elnök.

Obama bólintott: „Ezzel egyetértek. És a politikusokat pedig ki kéne zárni a feltámadásból. ”

          Trump reagálni akart, de mute-olták.  

           A művészek közül Woody Allen jelentkezett a kézföltartás jelével:” Biztos ismeritek a Memória Palota nevű játékot, ahol  egy kártyapakli minden lapján van négy név, és minden szín a pakliból egy 25 éves nemzedéknek felel meg. Az UNESCO egyik alapítója, Karl Mannheim készített egy ilyen kártyapaklit. Ő éppen Marcel Proust – a francia író - életének és nagy regényének szereplőit írta rá az egyes kártyákra, meg néhány csodarabbit az ősi közül. Most a hátam mögött látjátok is a névsort a kártyákon."

            Udo Kier, a Warhol féle Frankensteinben a 70-es évek elején feltűnt ismert német színész is a meghívottak közt volt, feltette a kézjelet.” Azt hiszem, hogy ha nem szavazással döntünk, akkor valami semleges módon kell megszűrni a névsorokat minden évtizedben. A legjobb módszer a napfoltszám magassága. Ugyanis alacsony nap-mágnesesség idején a statisztikák szerint magasabb a  stressz szint , több a  kórházi eset. Emiatt logikus, hogy ha már jutalmazni akarunk  egyeseket, akkor az alacsony napfolt szintű éveket nézzük, a többieket hagyjuk ki, mivel őket kevesebb stressz érte és ezért nem szorulnak rá, hogy az elsők között támadjanak fel millió évekre…"

            Loeb professzor ismét szót kért: „És mi van, ha eldöntjük, hogy feltámasztjuk…mondjuk én a tizes évekből Camus-ra szavazok, Albert Camus-ra, a Nobel-díjas íróra. De valahogy az ugrott be, hogy mi van, ha azt mondja Camus, hogy nem vállalja. Hogy ő nem akar szinte örökké élni. Vagy elfogadja a végtelennek tűnő életet, de azt mondja, nem akar egy másik galaxison élni.”

                  Lubin: „Ez nem a mi döntésünk.  A Nap Vörös törpévé alakul 3 milliárd év múlva. Muszáj lesz elköltözni. Ez Camus-nak pont megfelelő sziszifuszi feladat. Ő azt állítja, pont az a jó az életben, hogy többnyire értelmetlen dolgokkal küzdünk a hidegben, a sivatagi sziklán - de mégis szabadok vagyunk elképzelni egy ragyogó nyári naplementét a tengerparton. „

            Putyin elnök is közbeszólt: „ De arra is vigyázzunk, hogy minden kultúrából válasszunk képviselőket. És az szempont kell legyen, hogy bestsellert írni tudjon az illető. Én Nabokovot javaslom.”

                 A spanyol király, VI Fülöp is meghívott volt a többi híresség, államfő és művész között: „ Akkor én Borges-t javaslom. Ő is 1899-es.”

              Lubin:” Igen, de azt az előbb megszavaztuk, csak még nem írtuk ki a Chat-ba, amit Udo Kier javasolt a napfolt-évekről. Sajnos 1899 nem alacsony napfolt év magas stressz szinttel. 89 az az év, ami nekünk megfelel. Hitler is akkor született, de ő politikusként nem jelölhető. Vagy csak terápia után.  Nijinsky, Chaplin, Wittgenstein…és az egyik leghíresebb sláger, a Szomorú Vasárnap szerzője, Seress Rezső. „

               Claudia Cardinale jelentkezett: „Igen, de arra vigyázni kéne, hogy a nők és férfiak aránya …kiegyensúlyozott legyen. Mivel általában kevesebb nő válik híressé, Agatha Christie-t 1890-ből igenis kivételesen vegyük fel a listára.  Gondolom, ha klónozzák, először fiatal lesz, és akár gyereke is születhet a 100 000 éves űrutazás során, vagy később. „

          Loeb: „Jó, az asszisztensem betáplálta a kompjúterbe a különböző évtizedeket és kijött egy névsor az alacsony napfolt számú bestseller írók és híresemberek névsorával. Olvassátok el a Chatban.”

            Látjuk, a Chatban ez áll: 1878: Molnár Ferenc. /Terápia után esetleg: Sztálin/ 1889. Nijinsky, Chaplin, Wittgenstein. /Terápia után esetleg Heidegger, Hitler/ 1901. Walt Disney, Marlene Dietrich . 1913. Albert Camus.  1923. Maria Callas.  …"Itt megjegyzem," – mondja a prof – "hogy Henry Kissinger is ekkor született, esetleg őt be lehetne oltani még életében…Igen, igen, Udo, terápia után. ”

             Lubin: „ Olvassuk tovább a névsort: 1933. Belmondo. György Konrád.1944. Geraldine Chaplin. De hát ők is élnek. Akkor csak Konrádot írjuk fel.  Mivel a Negyvenes évek és az Ötvenes évek szülöttei még többnyire élnek, azt javaslom, hogy inkább a megelőző évzázadból vegyünk embereket. persze ugyanúgy a Ragyogó Piros „self” nemzedékből. Például 1844 Verlaine és Max Weber és Nietzsche…Ő persze terápia után, igen. De Anatole France-ra is lehet ebből az évből szavazni. Aztán 1856: Sigmund Freud. 1867:Pirandello. „

                   Loeb: „ Az igazság az, hogy mindenkinek el kell mennie terápiába. Nem lehet felkészületlenül újjászületni az örök életre vagy egymillió évre.”

               Woody Allen (1935) jelentkezett megint: „Van egy nagyon érdekes vizsgálat 2017-ből, amikor a nigériai származású Sorbonne doktorandusz, Suzanne Mpouli (látjuk a fotóját) betáplált többezer könyvet többszáz évből egy komjúterbe, hogy megnézze vannak-e eltérések a színhasználatban a dekádok vagy korszakok közt. És kiderült, hogy vannak. Például a sárga szín csak a húszas években  kerül nagyobb  számban a versekbe. Mert az egyes nemzedékek tényleg eltérnek. A születési évük ha a  húszas években vagy a harmincasokban van, akkor optimistább a hangulat a szín gyakorisági statisztikák szerint. Ennek ellenére az előző századvég nagy drámái csak a tízes években csengenek majd le.  Hiszen minden századvégre a válság jellemző, az 1688, 1789, 1889, 1989- es évek válságai mutatják.  Épp ezért az egész Nullás- Tizes  (00-25) negyedszázad többségi színe a fekete. „

                Udo Kier jelentkezik: „És éppen ezért ez a bizonyíték arra, hogy az egyes negyedszázados nemzedékek funkciója eltérő . a Fekete 00-25 – ös nemzedék, vagyis nálunk most ez Camus nemzedéke,  az a titkolandó, elfojtott Sérült Gyerek, a Száműzött aki nem tudja magát kifejleszteni és ezért nagyon kritikus. A freud-i Superego szerepe ez. Utánuk jön: a Piros Nemzedék, a Kőr a kártyában, az meg az Ego vagy jung-i nyelven a Self, ez mindig ragyogó, kiváncsi, együttérző és nyugodt…a Felépülés  isnpirálója. Őt is gyakran elnyomják a  zavarosabb szerepek ebben a családmodellben. Mivel ezek is többnyire élnek, az előző 1830-as évekből kéne mondjuk Mark Twain-t feléleszteni. Vagy ahogy mondtuk, Verlaine-t. Ha a mostaniból akarunk, akkor George Konrádot. Vagy a 26-os Ginsberget. Velük találkoztam Budapesten, mikor ott forgattam.”

                      Cardinale: „ Kedves Udo, megbeszéltük, hogy nem javaslunk személyes ismerősöket.”

     Udo: „Bocsánat, én úgy emlékszem, kifejezetten előnyben részesíthetjük a személyes ismerősöket.”

                          Lubin: „Akkor a következő ülésünkön majd erről is szavaznunk kell. Most mára azt javaslom, elég jól haladtunk, a 40 percünk is nemsokára letelik. Mindenkinek köszönöm a részvételt.

                      Obama: „Én azért még meghallgatnám, hogy akkor a  Kék, a  Káró nemzedék 50-75 között az a Codependens Gondoskodás, a Menedzser-tipusú munka-addikció korszaka és a század végén a Zöldek, a Treff jön – 75- 99 közt, ugye akkor ők a legdrámaibbak, az Addiktok. Ugye, azért van ott az a sok tömeggyilkos, Sztálin, Hitler, Mao és Franco?”

        A spanyol király jelentkezett: „Na, azért a Franco rengeteg zsidó menekültet átengedett spanyol felségterületen. Komolyan szembeszállt Hitlerrel az andorrai találkozón 40-ben. Már nyilvánosak a feljegyzések a CIA honlapján, tessék belelapozni. ”

          Loeb:  „Hát ez a Chatban is fent lesz, ez a szerkezet a Belső Családi rendszer vagy Inner Family System, ez a Richard Schwartz nevű pszichológus újítása…Annyiban újítás csak, hogy  nála nem kell  évekig erősíteni az Ego-t vagy Self-et, mint a freudi  terápiában, hanem ezt egy belső tárgyalással elérjük, hogy megjelenjen. Hogy a jószándékot feltételezi a Védelmező, Akadályozó, Túlzó másik három „családtagról” . És akkor azok hagyják a Teljes én képviselőjét szóhoz jutni. A Felépülés elindulhat rögtön. A legokosabb az lenne, ha Verlaine a Teljesség képviselőjeként elmenne terápiába előbb és utána ő lehetne a többiek gyógyítója.

             Az 1871-es év,  tehát az 50-75-ös Nemzedék kiválasztottja, Proust menne hozzá elsők közt. És így tovább, mindig először egy ideig terápiás csoportokban gyűlnének össze az űrhajózásuk első éveiben. Azt hiszem, a leg- kiegyensúlyozottabb emberek közt vannak a lubavicsi rabbik. Ezért fel kéne támasztani a Lubavicsi Rebbét is, Schneerson rabbit, aki 1994-ben hunyt el, de 1901-es születésű, tehát egy alacsony napfolt évből való, mint Walt Disney. Na, majd meglátjuk. Ez lesz tehát az első csoportunk, akiket most javasoltunk. És aztán ők mind javasolhatnak majd valakit. Méghozzá esetleg nemcsak ennyire megszűrten, akármelyik évjáratból. A javaslatokat mindig népszavazásra is feltesszük a netre. Köszönöm mindenkinek a részvételt.”

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Geo Jorge Uri Kozmo Kecskeméti 12 történetét!


  • 1293 szerző
  • 881 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

sci-fi

Rövid leírás / Beharangozó

Az eddigi részekből megzudtuk, hogy az embeiségnek el kell majd költözni egy másik galaxisba. Viszont nem evidens, hogy kik lsznek az első űrhajó utasai. Hiszen százezer éves útról van szó. Ahhoz legalább egymillió évig kell élni, hogy ne tűnjön túl hosszúnak az út.

Rövid összefoglaló

Avi loeb, a NASA 2036-os első intergalaktikus utazásának főtanácsadója összehív híres embereket, a művészet és a politika területéről, hogy egy Zoom kondferencia keretében megvitassák, hogy kik legyenek azok a múltbéli hírességek, akiket elsőként klónozzanak és oltsanak be az egymillió éves életre.

Olvasási idő

8 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Geo Jorge Uri Kozmo Kecskeméti nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!