Barion Pixel nuuvella

Soktojásos sütemény

                   A háború nélkülözését tetézte a következő nyár aszályos időjárása. A Székelyföld lakóinak nem volt már tartalékuk, a föld nem termett semmit, enni azonban kellett. Mindenki úgy segített magán, ahogy tudott. Készült főzelék a marharépa leveléből, édesítettek cukor helyett melasszal, sőt még süteményt is sütöttek.

                   Nagyanyám is azzal próbálta betömni a sok éhes szájat, amivel lehetett. Hét gyermeket kellett jóllakatni minden nap. Dél fele mindig megjelent a szomszéd.

- Szívesen látjuk! – volt a kötelező udvariasság faluhelyen. És a szomszéd szívesen ült le a nagycsalád asztalához majd minden nap.

- Sok tojása van, Benedekné asszony, mondta egyik nap a tányéron sorakozó süteményekre pillantva, de szép sárga tésztát sütött!

- Málé az bizony, szomszéd, - válaszolta nagyanyám, kukoricalisztből készült, attól olyan a színe. Szívesen látjuk.

                   Gyermekkorunkban mama megsütötte néha ezt az ánizsillatú süteményt, tetejét megszórta porcukorral és mindig elmesélte ezt a történetet.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Gergely Emese 13 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Gergely Emese

Soktojásos sütemény

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

Keserű, vicces, groteszk történetek

Rövid összefoglaló

Háború közben, háború után

Olvasási idő

1 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Gergely Emese nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!