Barion Pixel nuuvella

Novella írás.

Novella írás.

100 oldalasnál kisebb írásokat nevezzük novellának. Vagyis a novella elnevezés egy terjedelmi meghatározása az írásoknak.
Rögtön a közepébe vágok. Regényíróknak kötelezővé tenném a novellaírást, ugyanis remek jó lehetőség a tanulásra, fejlődésre és nagyon szórakoztató tevékenység még akkor is ha néha nehéz. Novella írás kihívás is. Vajon megtudunk e felelni a követelményeknek? Milyen követelményekre gondolok? Nyilván a rövid terjedelem egy feszes, sallang mentes történet mesélést kíván. Megjegyzem, hogy hosszú regényeknél is ez lenne kívánatos, de sajnos előfordul, hogy túlírott prózai művekkel vannak tele a könyvtárak polcai.

A. Kevés szereplő. Nem kell magyaráznom kevés oldalon kis terjedelembe nem lehet sok karaktert felvonultatni. Ha kitaláljuk, hogy 6 szereplő lesz a legjobb ha kettőt kihúzunk maradjon csak négy. Kevés karakter szerepeljen a műben erre törekedjünk. Mellékszereplő nem kell, csak olyan karakter aki tényleg előre viszi a történetet.

B. Cselekmény. Nem kell felvezetés, írhatunk ha igényeljük de ki kell vágni a végleges változatból. Kezdjük a történetet a közepén. Csapjunk bele a lecsóba.

C. Nem szükséges tervezés, vázlat ötletelés üljünk le és írjunk meg azt a novellát, ha jól csináljuk akkor jól fogjuk magunkat érezni a végén. Imádni fogjuk a befejezést ami számunkra is meglepetés mert nem terveztük el előre.

D. Hogy lehet feszessé tenni a történetet? Egyszerűen, szinte mindenki szövegszerkesztőt használ ami mutatja, hogy hány szónál tartunk. Befejeztünk a novellát és látjuk, hogy 30 ezer a karakterszám. Próbáljuk meg lefaragni 20 ezerre. Szépen sorban vegyük ki a sok felesleges mondatot. A sok felesleges párbeszédet, cselekvést. Faragjuk bátran a szöveget. Nyugodtan le lehet faragni pl. egy kérdést vágjunk ki maradjon meg csak a válasz. Megfogtok lepődni, hogy milyen sok sallangot írtok. Érdemes kipróbálni a kivágós módszert.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 237 történetét!


  • 1293 szerző
  • 879 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

Novella írás.

Műfaj

nem fikció

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Leírtam, hogy hogyan kell novellát írni. Remélem, hogy a gyakorlati tanácsaim sok ember számára hasznosak leszenk.

Rövid összefoglaló

Leírtam, hogy hogyan kell novellát írni. Remélem, hogy a gyakorlati tanácsaim sok ember számára hasznosak leszenk.

Olvasási idő

1 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!