Barion Pixel nuuvella

A Váci kívánságteljesítő hal.


AAki már járt Vácon tudja jól, hogy nagy kultusza van a Váci kívánságteljesítő halnak. A gyönyörű Duna kanyar menti városba az emberek fontosnak érzik a kulturális örökségek ápolását és tiszteletét. Az avatatlan turista szemnek is feltűnik, hogy sok közintézményben hal ábrázolás van. Iskolák, kórházak, kocsmák, színházak falán ott van egy rézszínű ponty.
A gyönyörű főtéren közvetlenül a szökőkút mellet van egy szobor ami a kívánság teljesítő halat ábrázolja végeredményben egy rézből készült ponty. Egyszer egy részeg nő letörte az uszonyát közadakozásból egy nap alatt meglett a renoválás ára ez is jelzi, hogy a Duna parton élő emberek mennyire nagyon magukénak érzik a halat. A főtéri szobornak egyébként egy kedves története van. Özv. .Savanyúné Bakos Rozália miután megnyerte az ötös lottó főnyereményét állította, hogy a kívánság teljesítő hal segített neki nyerni ugyanis egy sétahajózás alkalmával töltötte ki a lottószelvényt és mikor végzett akkor látott egy ezüst színű pontyot felugrani a Dunából.
- Már akkor biztosan tudtam, hogy elviszem az ötös lottó főnyereményét. - így fogalmazott az újságíróknak ugyanis nem titkolta a nyereményét. Miután felvette a több 100 millió forintot rögtön szobrot állíttatott a halnak. Az akkori város vezetés az ügy mellé állt. A történet már több évtizedes Savanyúné egyébként manapság Limában él ugyanis oda ment férjhez.
A misztikus lényről az első írásos emlékek az 1200 as évekre datálódnak egy korabeli oklevélen ábrázolják a halat. Schulsz Ödön az 1700 as években kutatta a misztikus lényt, ő látta az akkor még létező fotókat a kívánság teljesítő halról. Sajnos a fotók 1800 as évek közepén a nagy Váci tűzvészben elégtek mikor a levéltár nagy része leéget Schulsz Ödön kutatásainak eredményei azonban megmaradtak. Így tudjuk, hogy a hal ábrázolása a híres Váci bordélyház halljában is megtalálható volt egy festmény formájában a falon. Az intézmény bezárásával a festmény is eltűnt. A Váci bordély egyébként messze földön is híres és elismert intézmény volt , az ott dolgozó hölgyek híresek voltak a szépségükről. Schuls Ödönnek ( Akinek a korabeli anekdoták szerint bérlete volt a bordélyba) hálásak lehetünk hiszen az ő kutatásaiból tudjuk, hogy a halat a fotózás feltalálása után lefotózták. Most lépjünk egy nagyot. A hal ma is él, létezik ugyanis szeretik a Váciak. Nem olyan rég egy Kínai turista fotózta le a halat a Dunában a kép bejárta a világsajtót és öregbítette Vác hírnevét. Később egyébként kiderült, hogy nem hal van a képen hanem egy felfújható guminő mivel elsodródott valamilyen oknál fogva a folyóban.
A misztikus lények a Kárpát medencében élő emberek számára mindig kedvesek vagy épen ijesztőek de mindenképpen fontosak. A korabeli legendákhoz és pogány rítusokhoz szorosan kapcsolódtak ezek a lények.. Törpék, óriások , tündérek. Természetesen a sor hosszasan folytatható.
A korabeli misztikusok úgy gondolták, hogy a hal egy téren és időn túl létező entitás aki képes materializálódni a mi anyagi világunkba. A ma élő misztikusok ugyanezt gondolják csak ők nem téren és időn kívüli világot emlegetnek hanem ötödik dimenziót. A természet tudomány számára teljesen érdektelen
a hal szociológusok azonban kimutatták, hogy a halnak közösség megtartó, formáló ereje van Vácon.
A turizmus is jól profitál a halból." Holdfényes Dunai hajózás kívánságokkal ' nevű program nagyon népszerű a hazai és a távol keleti turisták körében. Pl. Japánban és Kínában. A Dunai hajós turizmussal foglalkozó vállalkozók körében a halnak köszönhetően szépen csörög a kassza.
A misztikus lény a popkultúrára gyakorolt hatása vitathatatlan. Számos filmben, tv sorozatban tűnik fel a hal sőt egy Bronxban élő amerikai nő is említette a az egyik dalszövegében.
Valóban létezik a Váci kívánság teljesítő hal? Természet tudományos szempontból természetesen nem létezik. A popkultúrában és a gazdag Váci kultúrában mindenképpen létezik.
A Váci emberek büszkék a kívánság teljesítő halra. Őrzik, védik, szeretik a halat mint kulturális kincset.
Előfordul, hogy a Dunai hajósok látják mikor a telihold fénye szinte nappali világosságot teremt, hogy egy rézszínű ponty ugrik ki a vízből és mintha mindenki vezényszóra engedelmeskedne a halat nézve a hajósok elmondja a kívánságaikat.
Sok szerelmes pár is látja a halat két csók között de a szerelmeseket nem érdekli a kívánság teljesítő hal ugyanis ők már megtalálták a főnyereményt vagyis egymást.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 163 történetét!


  • 1201 szerző
  • 785 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

A Váci kívánságteljesítő hal.

Műfaj

felnőtt

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Jó lenne ha Váci kívánségteljesítő hal beépülne a pokultúrába. A történet egy kellemes mese vágyakról, ábrándokról.

Rövid összefoglaló

Jó lenne ha Váci kívánségteljesítő hal beépülne a pokultúrába. A történet egy kellemes mese vágyakról, ábrándokról.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!