Barion Pixel nuuvella

Hogy írjunk drámát?


ÉÉrdemes rögtön az elején tisztázni, h a dráma egy irodalmi műfaj. Ennek a műfajnak is megvannak a saját szabályai, keretei. Egy drámaírónak be kell tartani a szabályokat és a kereteket ugyanis így lesz hiteles, autentikus. És a műfaj jövője így biztosított, nem szabad engedni, h más műfajokkal keveredjen mert akkor elfog tűnni. Egyébként egészen Shakespeare idejére nyúlik vissza. De gondolhatunk magyar drámákra is pl. Madách: " Az ember tragédiája." Én középiskolásoknak kötelezővé tenném egy, egy drámai darab megtekintését a színházba. Írónő ismerősöm felhívta a figyelmem, h kötelező a középiskolásoknak a színházba járás, így hát a kultúrpolitika döntése az én véleményem is tükrözi.
De térjünk rá, hogy milyen szabályok és keretek vannak? Nos a dráma szomorú cselekményeket, történéseket tartalmazz. A műnek szomorú befejezése kell, hogy legyen, gyakran meghalnak a szereplők. Lehet pl. a magyar történelmet feldolgozni abban a témakörben könnyen találni szomorú történéseket. Fontos kihangsúlyozni, hogy a dráma az életről szól realista megközelítésben. Primitív és a nemes történéseket egyaránt feldolgozza a dráma. Kezdem a primitívvel Valaki elissza a kocsmába a fizetését és nem tud enni. Nemes történés ha egy katona meghal a csatában az űrlényekkel folytatott harcban. Ilyen színes a dráma műfaj! Bátran merítsünk a primitív és a nemes történésekből, bátran keverjük össze, játszunk , legyünk olyan mint a szél mikor fújja a faleveleket.
Ami nagyon fontos. A drámában humornak és szexnek lenni kell. Még a legszomorúbb drámába is kell egy kis humor. Szex is kell, hogy jó, élvezetesen dolog is történjen a műben.
Rátérek a műhely munkára. Gyakorlatilag, hogy írjunk drámát? Vidáman. Talán sokan felkapják a fejüket. Nos a színész sem hal meg a színpadon csak úgy csinál, a drámaírónak sem kell a történetének a részese lenni. Nyugodtan írhat egy véres történetet majd kikapcsolva a számítógépet élvezheti a barátnője közelségét és szó sincs róla, hogy a munkája vagyis a drámaírás kihatna az érzelmi, lelki világára. Ez fontos, ne keverjük össze a munkát a magánélettel. Drámát írunk akkor megfürdünk a szomorúságban de szárazzak maradunk, talán így a legkifejezőbb.
Királylányt elrabolja a sárkány. Nyilván szomorú dolog, h elrabolja. Jön egy férfi aki megpróbálj a a nőt kiszabadítani. Fantasy történetben sikerülne és happy end lenne a vége. Drámában azonban a sárkány legyőzi és megöli a férfit és a királynő továbbra is a sárkány fogságában marad. Kezdjük érezni a dráma ízét? Sőt a királynő akár szerelme is eshet a sárkányba. Ezért is remek jó a dráma műfaj mert itt olyat mutathatunk be amit más műfajokban nem lehet. Valaki férjes asszonyt szeret és a férj agyonveri az illetőt. Már tudjuk, romantikus történetbe a titkos viszony boldog lenne viszont egy drámában véres végjátékba kell, hogy végződjön. Amit más műfajokban nem lehet, a drámában lehet. A gonosz boszorkány győz a történet végén és a szende szűz királynő pedig veszít ráadásul szűz marad vagyis nem sikerül a konfliktusát megoldani. Romantikában a főhős megoldja a konfliktust a történet végére, a drámában nem sikerül neki és gyakran meghal.
Dráma íráshoz is a cédulás, szakaszos módszer a jó. Bármi eszünkbe jut leírjuk, később sok cetlit összeszerkesztünk. 20, 30 oldalanként kijavítjuk az írásunk.
Érdekesség, h a színházak szívesen mutatnak be drámai darabokat, tehát jó eséllyel egy jól sikerült drámánkat egy kőszínház is befogja mutatni. Merjünk nagyot álmodni akár New Yorkban vagy Londonban is, ehhez azért nagyon jó művet kell írni. A női szereplők lehetnek szexisek, vonzóak, tehát bátran lehet nyúlni az izgató, kellemes látványhoz evvel is színesedjen a darab. Vagy is nem kell mindenkinek szürkébe öltözni. De a mondanivaló szomorú történéseket kell, hogy tartalmazzon.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 224 történetét!


  • 1261 szerző
  • 857 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

Hogy írjunk drámát?

Műfaj

művészet

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Saját véleményem a dráma írásról természetesen nem kell velem egyetérteni, Miért kellene? Szeretjülk az ezerszínű lótusz virágot.

Rövid összefoglaló

Saját véleményem a dráma írásról természetesen nem kell velem egyetérteni, Miért kellene? Szeretjülk az ezerszínű lótusz virágot.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!