Barion Pixel nuuvella

Milyen nehézségek várhatóak a Marson történő letelepedéskor?


   Rögtön az elején érdemes leírni, hogy nagy részt nem tudjuk hiszen az emberiség még soha nem telepedett le egy másik bolygón. Nincsenek gyakorlati tapasztalatok. A pszichológia tudomány nagyon sokat fejlődött ez elmúlt évszázadokban nyugodtan lehet rá számítani, hogy az emberi pszichét kutató tudomány lépést tud tartani a technikai és az ahhoz kötődő társadalmi fejlődéssel ezáltal a Mars bolygón jelentkező honvágy vagy egyéb intenzív érzést megfogja tudni érteni a tudomány és választ tud adni a felmerülő pszichés zavarokra, kihívásokra. Lesznek olyanok akik már a Marson születnek meg és ott nőnek fel nem tudjuk, hogy számukra mit fog jelenteni a Föld mint az emberiség szülőbolygója.
A nemzeti identitást a Marson is meg kell őrizni tehát magyarul kell beszélni, a magyar kulturális örökséget egy másik bolygón is őrizni kell és tovább adni. Nyilván ezt sem tudjuk mert lehet, hogy ha az ember kozmikus faj lesz aki képes több bolygón élni, letelepedni akkor számára a nemzet fogalma átértékelődik. Ugyanakkor a nőknek a Mars bolygón is a konyhában kell dolgozni, tehát a hagyományos, kiforrt, érett családmoddelt nem lenne jó ha felváltaná valami egészen más együttélési mód. Nyilván az oktatás szerepe itt is nyilvánvaló, meg kell tanítani, meg kell mutatni a jövő generációinak is, hogy a nőknek és a férfiaknak milyen társadalmi szerepkörben érdemes kiteljesedni. Ehhez kapcsolódóan milyen biológiai állandók mentén kell kiteljesedni, nyilván a nők feladata a szülés és ez a távoli jövőben is legyen így még egy másik kőzetbolygón is.
Fontos, hogy a Marson törvények legyenek, a mai tudásunk szerint a jogállam ami tudja garantálni az egyenlőséget. Lehet, sőt érdemes kipróbálni új államformákat, újszerű társadalmi együttélést de nem szabad, hogy az egyén szuverenitása sérüljön. Nyilván a demokráciánál jelenleg jobb államberendezkedést nem ismerünk. Mindenki legyen mindenki haverja alapon pedig sok millió ember a természetünkből fakadóan nem tud működőképes társadalomba szerveződni.
A nők szerepe is változhat nyilván szülni a Mars bolygón is kell de ez mellett lehet, hogy a nőknek lesznek olyan igényeik ami teljesen újszerű lesz.
Egészséges, működőképes társadalmat létrehozni nehéz egy idegen bolygón történő letelepedés után. Gondoljunk csak bele pl. milyen pénzel lehet majd fizetni, mi lesz a gazdaság hajtómotorja, ki veszi meg a megtermelt javakat ha egyáltalán lesz ipari termelés a Marson? Talán a sok millió letelepedő ember országokat fog létrehozni és egymásnak adják, veszik a megtermelt javakat? Tulajdonképpen minden úgy lesz ahogy itt van a földön? Várhatóan a Marson is országok lesznek és ha országok vannak akkor versengés is lesz ami jó. Nyilván ha egy ország úgy dönt, hogy a haderejével megtámad egy másik országot akkor nem lehet már békés együttélésről beszélni. Nyilván a kihívásokat megkel oldani de lehetőleg még csírájában tehát ha a mars kolonizálás alkalmával nagy mennyiségű fegyver kerül a Marsra ez már előrevetíthet konfliktusokat.
Kiemelten fontos kell, hogy legyen a kultúra, az oktatás az egyéni tudatszint emelése és akkor talán a többség a békés együttélést akarja majd megvalósítani a Marson.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 161 történetét!


  • 1200 szerző
  • 784 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

Milyen nehézségek várhatóak a Marson történő letelepedéskor?

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!