Barion Pixel nuuvella

Hogy írjunk fantasy regényt?


  Napjainkban a fantasy műfaj a reneszánszát éli sok kötet jelenik meg, illetve a filmek világában is népszerű. Hazánkban már gyökeret vert, a magyar népmesék világa mellett így hát egy másik mese világ is megjelent a magyar kulturális életben. Miben más a fantasy mint a magyar népmese? Miben másabb mint a hagyományos mesék?
Először is a fantasy nem a magyar néplélekből fakad a magyar kultúrában jelen van a sárkány, a törpe, óriás és egyéb fantázia lények de nyilván magyarosítva. Süsü a sárkány áll a magyar néplélekhez közel és nem az amerikai kultúrában előforduló sárkányok.
Az emberiségnek van egy kollektív tudata. A fantasy műfaj szempontjából ez annyit jelent, hogy minden nemzet, nép, csoport kultúrájában megjelenik pl. sárkány millióféle változatban. Ennek az oka nagyon kézenfekvő az emlős állatok megjelenése előtt jó sok millió évig dinoszauruszok éltek a földön és ez nyilván lecsapódik a kollektív tudatba. Ezért vannak mindenféle szörnyek a mesékben. Mert egyébként semmi akadálya nem lenne annak, hogy szörnyek egyáltalán ne legyenek a mesékben.
Most lapozunk egy nagyot. A fantasy műfajban sok minden megtud jeleni szexis nők, izmos férfiak és egy idealizált világkép amiben a jó mindig legyőzi a gonoszt. Az említett műfaj remek jó lehetőséget ad társadalom kritika megfogalmazására és a valódi nő és férfi szerepek bemutatására. A nők gyakran mint harcos jelennek meg ez nyilvánvaló üzenet a mai kor emberének. Egy nő nem csak a konyhában tevékenykedhet A leszbikus nők is megjelenek a fantasy történetekben nyilván ez is üzenetet közvetít a társadalom irányába. Fogadjuk el a kisebbségeket.
Nagyon fontos a szórakoztatás egy jó karakter markáns, ötletes, vicces. Egy férfi jól tud lovagolni és minden faluban van szeretője és szilárd erkölcsi érték rendel rendelkezik. Akkor egy jó karakternek lehet nevezni. A nők ugye harcosak, okosak már csak azért mert a fantasy regényben a konfliktust mindig erőszakos módon van megoldva. Tehát pl. Az Északról betörő szörny sereg ellen nem túl gyakran hatásos a diplomácia, a békés megoldás. Ilyen közegben a nők fakanállal nem sokra mennek. Fantasy regényben nem fakanál való a nők kezébe!
Férfiaknak vannak vágyaik, egy háború, egy csata nyilván messze sodorja a férfit a feleségétől. Az un könnyűvérű női karaktereknek is meg kell jeleni ha hitelesen akarjuk ábrázolni a testi, lelki vágyakat. De ugyanígy a kocsma, az alkohol is jelenjen meg és akkor a harcos tud lazítani az ütközet előtt és után.
Nyilván a nők is lehetnek részegek amivel a stresszt kezelik.
Sok egyéb más üzenetet is tud közvetíteni az említett műfaj.
Fantasy nem egy kamara dráma ami gyakran egy térben, kevés szereplővel valósul meg, hanem kiépített világok, politika, komoly háttér kell amiben tudnak a szereplők mozogni. A világépítéshez vannak jó praktikák aki akarja megtanulhatja.
Érdemes tudni,hogy az autentikus fantasy történetben lovon közlekednek az emberek vagy gyalog. Tehát az autó egyéb modern eszköz nem jelenhet meg mert akkor már nem lehet fantasyről beszélni. És mi a fenének jelene meg az autó elvégre azért is olvasunk fantasy-t, hogy egy mesevilágra tudjunk rácsodálkozni ami másabb mint a bennünket körülvevő környezet de a szereplőivel tudunk azonosulni. Ez az azonosulás téma már érinti a meseterápiát amihez egy jó fantasy regény ideális lehet felnőttek részére. Ha valaki olvassa, hogy a harcos legyőzi a szörnyeket akkor ebből megtanulhatja , hogy a munkahelyen is jó lenne harcosnak lenni és legyőzni a bunkó főnököt. De ebbe mélyebben nem mennék bele lényeg. Hogy terápiás céllal is használható a fantasy.
Alapvetően egy feudális társadalom kerül bemutatásra ahol van egy király és a társadalom rétegződik harcosokra és földművelőkre. Érdemes ezzel játszani és olyan világot kitalálni ami túl mutat a feudális kereteken és kicsit már demokratikus. Nyilván az erényeknek nagyon markánsan meg kell jeleni egy harcos akinek sok szeretője van és esténként mulat a kocsmában szilárt, magas szintű erkölcsökkel kell, hogy rendelkezzen. A nők esetében ugyanez van ugyanis nagyon fontos, hogy a nőknek is jár a sok szerető és a mulatozás.
A mai kor emberének fontos üzenet, hogy egyenrangúság van a nemek között, de a szerepek eltérőek. Erre mutat rá, hogy mindkét nem tagjai lehetnek csapodárok és iszákosak a fantasy regényekben.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 190 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

Hogy írjunk fantasy regényt?

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!