Barion Pixel nuuvella

TANFOLYAM VAGY TEHETSÉG?


AA szórakoztató regényírás nem meglepő módon egy alkotó folyamat. Az alkotás a mindennapi élet számos területen megjelenik, elég a ház, illetve az útépítésre gondolni. Természetesnek ítéljük meg, hogy a ház, illetve útépítéshez szaktudás kell. A szaktudás a modern társadalmakban, iskolarendszerű képzéseken, illetve tanfolyamokon, bárki számára hozzáférhető. Egyébként a köznevelés nyilvánvalóan állami feladat és értelemszerűen felelősség is, ugyanakkor számos résztvevő számára profitorientált üzlet.
A szórakoztató regényírásnak számos kritériuma, jellemzője, szabályrendszere van. Ha a cél az irodalom mint kifejező művészet megőrzése és tovább vitele a jövő generációinak a számára, akkor az igényes munkára kell törekedni.
Kiemelten fontos, hogy a könyv létrehozása csapat munka, és mindegyik könyvpiaci szereplőnek szaktudás kell az adott területén.
Feltételezhető, hogy a jövőben is lesznek olyan események, történések amikről irodalmi alkotásokban lehet tudósítani. Szintén feltételezhető, hogy az embereknek a jövőben is lesznek érzéseik vágyaik, amik szintén megjelenek az irodalmi alkotásokban. Visszatérve az eredeti gondolatmenethez. Tudás nélkül házat, utat, hidat és most már tegyük hozzá, hogy szórakoztató regényt sem lehet alkotni. Egy rosszul megírt történet, az irodalmat silányítja. Illetve, rossz, igénytelen tartalmat közvetít a társadalom számára. Nyilván a jó olvasó próbál igényes könyveket olvasni és másokat is erre biztat.
A könyvkiadás sok szereplős játék.
Kik ők?
A korrektor
A szöveget először a korrektor nézi át, kijavítja a helyesírási és fogalmazási hibákat. Nyilván ehhez a munkához bölcsész diploma szükséges, A nyelvtudományokat, azon belül a helyesírást csak felsőfokú, egyetemi képzéseken lehet magas színvonalon megtanulni. Íróknak nem feltétlenül szükséges ismerni a helyesírást.
Az olvasószerkesztő
A következő lépcsőfok az olvasószerkesztő aki tud gondolkodni az adott célcsoport fejével, ennek megfelelően tudja, a történetet élvezhetően, változatosan tálalni. Az olvasószerkesztő ugyanaz mint a színházban a dramaturg. Nyilván számos alkalommal ki kell vágni részeket a szövegből.
A tördelő
Végül a tördelő az adott könyv lapjainak a méretéhez igazítja a szöveget.
A kiadó vezetője.
A kiadó vezetője próbálja kitalálni, szerencsés esetben nem varázsgömbből, hogy milyen jellegű művek lesznek sikeresek a könyvpiacon.
Pár szó a sci – fi ről
A sci – fi műfaj túlmutat azon, hogy férfiak harcolnak űrlényekkel, és a nők szexisek és közhelyeket mondanak.
Mit kell megtanulni egy írónak?
A szereplők ábrázolása lehetőleg ne úgy történjen, hogy az összes szereplő egyforma és az alkotóra hasonlít. Kezdő írók számára jó tanács, hogy próbálják meg a szereplőket valós személyekről mintázni. Szintén jó ha egy szőke, hosszú hajú nő mellett egy fekete, rövid hajú nő is megjelenik. Az okot sejtjük ne legyenek egyformák. Tudni kell, hogy a rossz író tehetségről beszél, a jó író pedig eladott példányszámokról. Előfordul, hogy a kiadó vezetője csak olyan íróval áll szóba, akinek papírja van arról, hogy elvégzett egy, vagy jobb esetben több írói tanfolyamot. A tanfolyamot tartó író a saját konkurenciáját neveli.
Néhány szó az írós Facebook csoportokról.
Legnagyobb hátrányuk, ami a zárt közösségek jellemzője, hogy a tagok egy idő után elkezdenek egymásra hasonlítani. Épen ezért jó ha mindig érkeznek új tagok, illetve alkotó csoport esetében csak a nyilvános csoport az ideális a zárt nem.
Napjainkban a trend, hogy azonos nemű emberek kapcsolata is szerepel a legtöbb történetben, mintha kötelező lenne. Nos, nem kötelező szerepelni azonos nemű emberek kapcsolatának a szórakoztató regényekben.
Nyilván az olvasók számára az olyan könyv amit nem ismernek nem létezik. Reklámozni kell az alkotást aminek komoly anyagi vonzata van.
A kiadók gyakran a profitot tartják fontosnak és ritkán dobnak olyan műveket a piacra, amikről lehet sejteni, hogy anyagilag nem fognak megtérülni, de valamilyen szempont szerint fontos, szép üzenetet közvetítenek a társadalom számára.
Kérem az írókat, hogy nagyon alaposan nézzék meg, hogy ki fogja a tanfolyamot tartani. Ha olyan illető akinek nincs legalább 10 – 15 sikeres , kötete a piacon. (Eladott példányszámot tekintve) , akkor másik tanfolyamot kell keresni. Ihlet nem kell a regényíráshoz, hanem helyette szorgalom és kitartás kell, illetve a szakma ismerete. Szórakoztató regény írója ne várjon ihletre.
A tehetség és az intelligencia azért jelenik meg gyakran, akár az irodalom kapcsán is mert a média hazugsága ezt sugallja, hogy fontos az említett kettő képesség. Tudni kell, hogy a fenntartható fejlődéshez, mikró és makroszinten, nem egyéni tehetség és intelligencia kell, hanem közösség. Elég arra gondolni, hogy csak a közösség tudja megállítani az álhírek terjedését.
A történet akkor van jól befejezve, ha az olvasóban hiányérzet keletkezik a mű elolvasása után.
A: Úgy érzi még lehetne folytatni.
B: Egyik, másik szereplővel szeretne, más történetekben is találkozni.
Kezdő íróknak 3 – 4 szereplőt javasolok, mert a sok szereplőt nagyon nehéz jól megjeleníteni a történetben. A rutinos írók már tudnak, jól, akár 10 – 15 szereplőt is mozgatni.
A dramaturgia magyarul történet felépítés tudományát felsőoktatási szinten, egyetemeken tanítják. Mit kell tudni egy dramaturgnak?
A: Mikor " fárad el " egy szereplő, vagyis mikor kell kiírni a történetből.
B: Hogy lehet az izgalmakat fokozni, szituáció, illetve karakterábrázolás tekintetében.
C: Mikor kell befejezni a történetet.
Természetesen léteznek olyan vállalkozók, akik pénzért nyomdakész állapotba varázsolnak egy irodalmi szöveget, akár novellát, vagy regényt, illetve egyetemi szakdolgozatot, stb. Az ilyen vállalkozók egy személyben olvasószerkesztők, korrektorok és tördelők is. Nyilván az idegen nyelvre történő műfordítás is elérhető a piacon, az árat tulajdonképpen s karakterszám határozza meg, vagyis a szöveg hosszúsága.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gklkaltgrgt 224 történetét!


  • 1261 szerző
  • 857 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gklkaltgrgt

TANFOLYAM VAGY TEHETSÉG?

Műfaj

bejegyzés

Címkék

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gklkaltgrgt nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!