Barion Pixel nuuvella

Mozaikok Tőkés Annáról

                                                               

A Hotel Kikelet című filmben láttam először, majd az Állami Áruház című sematikus alkotásban   figyeltem fel a hangjára .Ez egy  erőltetett termelési regény kevés őszinte hanggal. Az egyik az ővé.

Hosszú út vezetett a Nemzeti Színház színpadáig.  Korán árván maradt ,édesanyja nem tudta támogatni. Kolozsváron tanult színészetet, de szerződést nem kapott. Saját bevallása szerint mint egy kis bolond bolyongott a város utcáin .Visszament Marosvásárhelyre ,cselédkedett. Az egyik helyen a gazdái mindig bezárták a szekrénybe a kenyeret. Olyan éhes volt ,hogy feltörte a szekrényt és nem gondolva a következményekkel mohón befalta a cipót. Természetesen megalázták , hiába sírt, hogy éhes volt. Lúgkövet ivott, mint akkoriban a kis cselédek tették. Egyszer, jóval később ,Horváth Teri színésznő panaszkodott Dajka Margitnak, hogy kapott Tőkéstől egy cipőt de kicsi volt ,egy darabig hordta ,de amikor mondta a színésznőnek ,hogy kicsi a lábbeli, képes volt visszakérni, hogy ez milyen fukarság…Dajka minden titkok tudója keresetlen szavakkal elég indulatosan védte Tőkést ,mondván ,hogy a színésznő a kicsit is megbecsüli ,mert szegény volt. Aztán elmondta az öngyilkosság okát és a következményét. Nemcsak a gége, hanem a tüdő is megsérült így egész életében légszomj és szorongás gyötörte.

Dajka és Tőkés egy most előkerült fényképen együtt mosolyog az örökkévalóságba . Nem lehet tudni ,hogy hol készült. Tőkés Anna rendkívül zárkózott volt, csak a szerepivel törődött, igazi átélős színész volt, csak kevés emberrel barátkozott. Ezért is érdekes a kép.

Tőkés felfedezése is legendás .Pesten színészek számára fenntartott színészszervezetbe, az  UNIO-ba regisztrálta magát ,hátha munkát kap. A szervezet tagjai ingyen jegyet kaptak az előadásokra, ehhez csak be kellett menni az irodába. Itt viszont véletlenül Bárdos Arthúrral ,az igazgatóval találta magát szemben. A félelemtől elsírta magát .Bárdos felfigyelt a hangra: mintha Márkus Emília dikcióját hallotta volna. Másnap már főszerepet játszott .Tőkést sokan ösztönös tehetségnek tartották, de Bárdos épp azt írta le később ,hogy a fiatal színésznőnek nagyon jó füle volt ,mert több szöveget is elmondatott vele többféle árnyalattal és azonnal képes volt az instrukcióknak eleget tenni. Vagyis kiválóan lehetett vele próbálni, nemcsak az érzelmei vezették, hanem átlátta az előadás egészét. Az átélés ereje félelmetes indulatokat és tudati tartalmakat szabadított fel egyszerre benne.

A Bánk Bánban Csernus Mariann játszotta Izidora szerepét. Mindig ő vitte haza kocsival Tőkést előadás után. Egy este a játék közben Gertrudisnak köhögnie kellett és kiesett egy pillanatra a jelenet ritmusából.

Szinpadi jelenléte után feltépte az öltözője ajtaját és ízekre szedte a  berendezést. Senki nem merte megközelíteni. Aztán befejezte az előadást. Mosolyogva mondta az ijedt Csernusnak : Bocsáss meg ,de egy királynő akkor ,ott nem köhöghet. Nem megyünk haza?

Az legenda járta ,hogy az ablakból látták a szomszédok ,hogy lakása lépcsőjén gyertyával a kezében fel-alá járkál .Ekkor próbálta legnagyobb szerepét , a Lady Macbeth őrülési jelenetét. Egész éjszaka.

Az átélés hatása olyan mély volt, hogy még a férjét se engedte be a szobába. Kérem ,hagyja, hogy bemenjek. Egy királynőhöz?- kérdezte, parancsolta a színésznő.

Az ilyen történetek táplálták butaságának a legendáját is. Pedig néha volt a viselkedésében egy kis székely-góbé rafinéria is..

Egy alkalommal a villamoson utazva átdörrent az emberek feje fölött a kocsi végében utazó Várkonyi Zoltánhoz:

-Mit olvasol Zoli?

-Marx tőkéjét

- És jó??

Rákosi az előadás után meglátogatta az öltözőjében Tőkést

-Sokat hallottam már a művésznőről.

-Én is sokat hallottam már magáról ,kedves.- mondta Gertrudis leereszkedően.

Utolsó szerepe Iokaszté volt, amit már betegen játszott. A negyven éves jubileumát nem a színpadon ,hanem egy irodában ünnepelték. Közben felmondólevelet küldtek neki, de Gobbi Hilda elérte ,hogy visszavonják így szerencsére ezt ne kapta  meg , mint korábban oly sok bántást..   A Bajor Gizi Szinészmúzeumban ma is olvashatók az elbocsájtó sorok…

Utolsó munkája a Vastaps című sorozat hangfelvétele volt, ahol jelentős szerepeinek monológjait mondta hanglemezre, a résztvevők emlékezése szerint légszomjjal küszködve, mégis nagy átéléssel.

Sorsát legpontosabban Tóth Árpád sorai tükrözik:

„Az istenek szerettek

Vagy nem szerettek?-nem tudom.

Csak ezt: vert nap és kék vihar

Míg mentem az úton.”

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd gross 25 történetét!


  • 1262 szerző
  • 858 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

gross

Mozaikok Tőkés Annáról

Műfaj

művészet

Rövid leírás / Beharangozó

Tőkés Anna sorsát mutatja be a történet

Rövid összefoglaló

Művészi pálya
Művészsors

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni gross nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!