Barion Pixel nuuvella

Nagyon okos ember

Én csak fül- és szemtanúja voltam a történetnek, de esküszöm megérte. Amúgy is sokat ücsörgök a kocsmában, aminek két alapos oka is eszembe jut hirtelen. Az egyik a helyi és valódi szőlőből készülő fröccs, szigorúan rizlingből és szódából (nem szénsavas ásványvízből), a másik ok, hogy egy kisfröccs éppen 77 forintba kerül, lassan már vagy 6-7 éve. Ide nem gyűrűzik be az infláció, és mindenki jól jár. Egy kis sóskifli meg 75 forint bármelyik boltban, na szóval megéri az ár/érték arány, ahogy erre felé a felkészült alkeszek mondják. Talán, még józanul is.  
Persze van egy legalább ilyen fontos harmadik okom is, ez pedig a jelenlét, főleg tavasztól-őszig, amikor a szokásos, mindennapos arcokon kívül ismeretlen idegenek is betérnek valami frissítésre. Én meg figyelek, jegyzetelek és ismerkedek. Két fröccs között, mert a csaposunk pontosan tudja, hogy nekem 15 percenként hozhat egy kisfröccsöt. 
Nos, amint ott üldögélek, élvezve a szép, hihetetlen erővel és illatokkal éledező tavaszi délelőttöt, berobban Gyurka az éleseszű, mindenkinek segítő kissrác, aki amúgy tavasztól-őszig idegenvezetőként is szolgál, de erről majd később. Szóval berobban Gyurka, azonnal megtalálja és odarohan Jenőhöz a nagyon okos emberhez (nem én mondom, ő mondja), és neki szegezi a kérdést: 
- Mondja bátya, miért akar valaki politikus lenni? 
Hirtelen megáll az élet, de még az újra felébredő tavalyi legyek és csótányok is. Kézzel fogható a csend, persze a poharát senki sem engedi el. 
- Jenő bátya, aki jószemű és mindig jól bánik a gyerekekkel, kissé horkanva felébred: Mi a baj Gyurka? Rosszul aludtál, vagy ébredtél? Természetesen azért, mert érdekli a politika. 
- És mi az a politika bátya? 
- Ugyan már Gyurka, ne riassz már, éppen szunyókálok. 
- Na, de bátya, akkor kitől kérdezzem meg? Maga a nagyon okos itt a faluban, vagy nem? 
Jenő bátya ezt már nem hagyhatta, hogy tudnilik elterjedjen, hogy válasz nélkül hagyott valakit. Így mesélni kezdett, mert mégis csak egy kis fiúcskáról van szó, aki még alig serdült. 
- Na ide figyelj Gyurka, de nagyon, mert csak egyszer mondom el. Azt ugye, még a gyerek is tudja, hogy mindig vannak kérdések, amelyekre adható válasz így is, és úgy is. Na, de ki dönti el, hogy melyik a helyes? Ezért hát hirtelen előjöttek emberek, akik azt mondták, hogy majd ők eldöntik, majd ők megmondják, hogy mi a tuti bármelyik kérdésre. Na, de egy egyszerű ember már hogy venné a bátorságot, hogy így, vagy úgy? Hát az éppen olyan, mintha csak valaki, mondjuk akárki döntené el, és nem pedig valaki, aki nem olyan. Ezért ezek az emberek kitalálták, hogy ők ezentúl politikusok lesznek. És amikor az emberek ezt megtudták, már azonnal és pontosan tudták, hogy ezeket a nehéz kérdéseket kinek tegyék fel. Persze csak akkor, ha igazi választ szeretnének kapni. Olyat, ami eligazítja őket, még a legnagyobb bajban is, és akkor nincs se kétely, se bizonytalanság és kérdések se igen. Pontosabban nem.  
És akkor a legnagyobb politikus, aki még a többi nem olyan nagy politikus kérdésére is tudott válaszolni, azt mondta: 
„Nincs nekem időm, meg érkezésem arra, hogy bármikor, bárki, csak úgy kérdezzen, majd én előre megadom a válaszomat, de olyat ám, ami minden kérdésre iránymutatást jelent és akkor végre nyugtom lesz.” 
- Na és mi ez a válasz Jenő bátya? 
- Ne szólj közbe öcsém, mert elfelejtem! Nos, ez a válasz: Csak! Vagy ha egy amolyan kisebb politikus kérdezi, akkor: Hát tudod te, nem? 
- Ugye, maga most viccel velem bátya? 
- Miért tenném? 
- Mert hát itt vagyok én, és nekem egy ilyen válasz biztosan nem lenne elég. 
- Akkor fiam két dolgot tehetsz. Vagy politikus leszel, de nagyon nagy, vagy megkérdezel engem. De látom, hogy erre már te is rájöttél. 
Aztán Jenő bátya, aki köztudottan nagyon okos ember volt, kortyolt egyet, majd ismét bebólintott, mint aki jól végezte a dolgát. Hát, na. 

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Gulyás Gábor 29 történetét!


  • 1201 szerző
  • 785 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Gulyás Gábor

Nagyon okos ember

Műfaj

szatíra

Rövid leírás / Beharangozó

Kevesen vannak, köztünk vannak. Ők a nagyon okos emberek.

Rövid összefoglaló

Jenő bátya közismerten a falu nagyon okos embere. És ez most be is bizonyítja a mi rendkívül éleseszű Gyurkánknak.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Gulyás Gábor nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!