Barion Pixel nuuvella

Tellus - Negyedik epizód

Mark

Mark már az egyetemen kitűnt céltudatosságával és könyörtelenségével. Meggyőződése volt, hogy ha igazi nagy vezér akar lenni, akkor másképpen nem megy. És az akart lenni, mint sokan azon az egyetemen. „Az emberek birkák, meg kell mutatni nekik, hol az erő, és merre vezet az út. Minél kevesebbet tudnak, annál könnyebben követnek.” Ezt az első egyetemi választások alkalmával mondta, 1000 egyetemista előtt. „Ha nyertesek és gazdagok akartok lenni, akkor válasszatok engem és majd én megmutatom, hogyan érhetitek el mindezt velem. Nincs más út.” És Amerika legnagyobb, legismertebb egyetemén működött ez a szöveg. Meg is választották. Soha még akkora anyagi támogatást nem kapott az egyetemi hallgatói képviselet, részben az egyetemtől, részben az egyetem támogatóitól. Mondanom se kell, hogy a legnagyobb szeletet ebből a pénztortából Mark, és közvetlen baráti környezete kapta, de „hálája” megtalált néhány professzort is. A szűk környezete meg is esküdött arra, hogy bármi lesz is, kitartanak mellette.

Kevés az igazán erős ember, akit vakon követnek az emberek. Gondolom azért, mert az erő bonyolult, összetett dolog, és mindenképpen mentális eredetű. Tudást, tapasztalatot, önzetlenséget és intelligenciát feltételez. Csak a jóemberek rendelkezhetnek mindezekkel. Markban valószínűleg minden megvolt. Majdnem minden. Hiányait, elsöprő és meggyőző személyiségével, határozott fellépésével ellensúlyozta. A legtöbb konfliktus során ez elegendő volt.

Az egyetemet követően Mark karrierje hamar beindult. Mindig megtalálta, hogy kit, mire kell használnia, és azt is, hogy milyen helyzetben, milyen arcot kell mutatnia. Ezt nem tanulta sehol, de mégis, ebben volt a legjobb. Hamar a szenátusban találta magát, majd a Fehér Ház adminisztrációjában kapott vezető pozíciót. És még csak alig múlt harminc.

Az elnök megbízásából, ő vezette azt a munkacsoportot, amelynek feladata az éppen alakuló világszövetség amerikai részvételének előkészítése volt. Nem volt kérdéses Amerika erős hozzájárulása a demokratikusan szerveződő Világállam indulásában. Mark, amikor érezte, hogy milyen erős támogatói körrel rendelkezik, még a regnáló amerikai elnökkel is szembe szállt, aki lévén egy generációval idősebb volt, mint Mark, hite a demokráciában szilárd volt. Mark inkább a hatalomban és a pénzben hitt, mint oly sokan az aktuális adminisztrációban.

Így, amikor a szerveződő világszövetség ügyvezető elnökséget és kormányt hozott létre Amerika vezetésével, az ügyvezető nem az aktuális amerikai elnök lett, hanem Mark.

Pár nappal azelőtt, hogy a kormány a szakértői csapat meghallgatását és megbízását vette napirendre, Mark komoly tervet dolgozott ki. Látszólag elfogadott mindent, amihez előzetesen a kormány tagjai is hozzájárultak.

Majdnem mindenki egyetértett abban, hogy egy ilyen feladatot, amely az emberiség sorsát alapvetően befolyásolja, nem lehet a politikára és a politikusokra bízni. Mark, hogy megőrizze ügyvezetői kinevezését, elfogadta a döntést, és első intézkedéseként kitűzte a tervezett szakértői csapat programhirdetését. Még nem érezte elég erősnek magát, hogy a kormány tagjaival szembe helyezkedjen. Tervei szerint erre majd akkor kerül sor, ha meglesz a végleges elnöki kinevezése. Politikusként pontosan tudta, hogy türelem, következetesség, és az emberek alapos megismerése szükséges ahhoz, hogy tudja, mikor, kivel, mit kell tennie. Ha ez megvan, akkor könnyebb dolga lesz az emberek egyéni érdekeivel sakkozva, táborokat kialakítania a kormányon belül. Ez volt az „A” terv. Politikus pályafutása során sok egyéb mellett egyet megtanult, nem a valóság igazsága a lényeges, az sokszor amúgy is nézőpont kérdése, hanem az egyéni ambíciók. És ő pontosan tudta, mik az ő személyes érdekei. Semmi más nem érdekelte.

Ezért elhatározta, számítva arra, hogy a kormányülésen elfogadják a szakértői csapat munkatervét és tagjait, a vezetőjükkel együtt, nem vár, hanem még a borítékolható döntés előtt megkezdte a kormány tagjaival, a személyes beszélgetéseit. Tudta, ha egy embert kiemel egy nagyobb csoportból, akkor az illetőt azonnal a gyengeségei és félelmei kezdik el irányítani. Ez a taktikája, sokféle helyzetben, eddig még mindig bevált. Miért lenne ez most másképpen?

Ahogy megtette az első lépéseket, érezte, hogy most is sikerülni fog a terve. Az emberek ugyanis, akik sarokba szorítva érzik magukat, a saját bőrüket mentik először. Nem gondolkodnak, nem mérlegelnek, sőt az erkölcsi elveiket ilyen esetekben automatikusan kikapcsolják. Mark egy cseppet sem kételkedett saját sikerében. Azzal nem számolt, hogy ennek a mostani helyzetnek, összevetve a korábbiakkal, sokkal nagyobb a tétje, így bár információi nem voltak ezzel kapcsolatban, a kitűzött céljait sokkal alaposabban dolgozta ki, de csak annyit árult el az egyes kormánytagoknak, ami az ő személyiségükből fakadóan Mark eredményeinek megvalósulását jelentik majd.

-        Beszélhetünk valamikor, Theo? – hívta telefonon Mark az alelnököt, aki a félretett amerikai elnök helyettese volt.

-        Természetesen, parancsolj. mit tehetek érted – kérdezte Theodor, akiben azonnal beindult egyfajta természetes gyanakvás, ami nem Mark ellen irányult, de politikai tapasztalata automatikusan kifejlesztette benne ezt a féket.

-        Ami azt illeti én tudnék tenni érted. Személyesen kellene találkoznunk, ha megfelel, akkor találkozzunk a Clarke’s étteremben, holnap mondjuk délután kettőkor, úgy tudom, hogy igazi amerikai kaják vannak az étlapon.

-        De, gondolom, nem a kaja a lényeg, vagy tévednék? – érdeklődött Theo

-        Valóban nem, de nem mellékes, és ha már eszünk, akkor az legyen igazi amerikai étel – hozta Mark a szokásos republikánus formáját.

-        Rendben, ott leszek.

Theodor Rose profi politikus volt, lassan 20 éve volt a kongresszus tagja. Nem demokrata volt, hanem republikánus, mint Mark, de mindennél erősebben hitt a demokráciában. Theodor Rose pontosan tudta, hogy ha egy olyan ember, mint Mark, érte akar tenni, akkor ez inkább csak a méz a madzagon, valójában saját magáért akar. De ez minden politikai játszmában benne volt. Tudta ezt, készült rá.

Megkérdezte néhány társát, de csak arról, hogy az elmúlt napokban volt-e négyszemközti találkozójuk, amelyet Mark kezdeményezett. Sejtette a választ, és nem is csalódott. Sosem értette, hogy miért akar valaki politikus lenni, ha a legalapvetőbb elveket sem akarja betartani. Naivitása sokszor túlnőtt a realitásérzékén. Ezért alakított ki magában, ahogy ő mondta „politikai szenzorokat”, amelyeket az ilyen helyzetekben beélesített.

Egy nappal később.

-        Jó, hogy már itt vagy Theo, mert nincs sok időm – kezdte Mark.

-        Semmi gond, nekem is van még dolgom – válaszolt Theo, közben mélyen belenézett Mark szemébe, vajon van-e bármi jele a félrevezetés szándékának. – Örülök, hogy azonnal belevágsz. Kényelmesen hátradőlt, mozdulatlanul és nyugodtan várta a fejleményeket.

-        Rendben. Az elmúlt napokban, több kormánytaggal is beszéltem a világszövetség induló lépéseivel, szervezetével, és benne a mi szerepvállalásunkkal kapcsolatban.

-        Mit értesz azon, hogy „a mi szerepvállalásunk”? - kérdezett közbe Theo. A kormány amerikai tagjaira gondolsz, vagy azokra, akikkel az elmúlt napokban beszéltél?

A kérdés meglepte és kibillentette Mark-ot nyugalmi pozíciójából. Nem számított rá, nem így tervezte, de erőltetett nyugalommal folytatta.

-        Mindenki azt szeretné, ha megmaradna a nagyságunkból fakadó vezető szerepünk, nem hagyhatjuk, hogy más nemzetek beleszóljanak terveinkbe. – mondta Mark, de olyan önbizalommal, mintha már megnyerte volna az alelnököt a saját terveinek.

-        Értem. – szólt nyugodtan Theo. És ezek szerint a többség azt akarja, hogy a következő ülésen ebbe az irányba tereljük a tagokat és ennek megfelelő döntés szülessen.

-        Pontosan – érezte fölényét Mark.

-        Akkor hadd mondjam el, én mit tudok és mit tettem annak érdekében, hogy egy ilyen rendkívül fontos kérdésben, ne az egyéni, vagy akár nemzeti érdekek domináljanak, hanem az emberiség számára egyedül járható út valósulhasson meg. Amit te akarsz, az pontosan ugyanaz, amit mi is, más kormányok is, már elkövettek az elmúlt évtizedekben, amiért itt tartunk. Több esély nincs, jól teszed, ha elfelejted a régi mechanizmusokat, és felülemelkedve, alázatosan elfogadod az egyetlen stratégiát, ami megmentheti az emberiség jövőjét.

-        De, - szeretett volna közbevágni Mark.

-         Várj, még nem fejeztem be, mert most jön az a rész, ami rólad szól. A soron következő kormányülésen, amelyen a szakmai bizottság munkatervét fogadjuk majd el, lesz egy másik napirendi pont is, ami személy szerint rólad és a háttérben zajló tevékenységedről fog szólni. Ugyanis én is tájékozódtam. Két dolgot tehetsz. vagy most azonnal írásban lemondasz, és akkor lesz kis esélyed, hogy a későbbiekben valamilyen módon részt vehess a munkában. Ha ezt nem teszed meg, akkor is kikerülsz a kormányból, megszűnik az ügyvezető státuszod, de a visszaúttól teljes egészében elzárod magad. És mielőtt megkérdezed, ezt valamennyi kormánytaggal egyeztetve ajánlom neked.

-        Mit képzelsz? Ki vagy te? A te lemezed már régen lejárt, majd megmutatom mindenkinek, hogy ki vagyok én – robbant ki a harag Mark-ból.

-        Akkor ez már a döntésed? – kérdezte Theo, majd korábbi nyugalmával hátradőlt, csendben maradt és várt.

Mark is hosszan hallgatott. Látszott rajta, hogy a vak düh, amely elborította, lassan-lassan elpárolog, helyébe valamiféle józanabb gondolkodás lépett. Majd röviden csak annyit mondott:” Reggel az asztalodon lesz a lemondásom.”

Senki nem tudja, hogy ezt követően Mark hová tűnt, mi lett vele, de egyben majdnem mindenki egy véleményen volt, hogy ezzel nincs még vége.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Gulyás Gábor 52 történetét!


  • 1294 szerző
  • 881 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Gulyás Gábor

Tellus - Negyedik epizód

Műfaj

sci-fi

Rövid leírás / Beharangozó

Nincs sok esély az emberiség számára, így ezt az utolsót meg kell ragadni.
De mindig van valaki, akik képtelen felülemelkedni a személyes érdekein. Nem meglepően egy politikus az. De mit tehetnek a többiek?
Van megoldás?

Rövid összefoglaló

Az ideiglenes világszövetség arra készülnek, hogy meghallgatják azt a szakértői csoportot, amelynek vezetésével megbízott vezető, Carl Sage, aki itt mutatja be csapaptát, és a tervezett munkaprogramot. Mindenki nagy érdeklődéssel várja ezt, kivéve egy személyt.
Mark nem hazudtolja m

Olvasási idő

7 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Gulyás Gábor nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!