Barion Pixel nuuvella

Görög nyaralás

Nekem soha, semmi kifogásom nem volt a charter járatokkal szemben. Rém jópofa sajátosságokkal vannak fűszerezve az ilyen utak, és én kimondottan élveztem a szemlélődést. 

Az ember azt gondolná, ezeken a járatokon semmi feszültség nem lehet, hiszen az utasok nyaralni indulnak, vagy éppen kipihenten térnek onnan vissza, ám ennek ellenére (vagy éppen ezért?), rengeteg kiabálás, veszekedés tarkítja a repülést. Már a beszállásnál megkezdődik a tolakodás, holott mindenkinek helyjegye van, majd az ezer csomag, szalmakalap, strandtáska, napernyő és ki tudja még mi minden, elhelyezése okoz gondot, és ad okot a hangerő felemelésére. Hát, a repülő utasterének befogadóképessége igen csak véges, és számomra érthetetlen, hogy az emberek miért szeretnének a csomagjaik között szorongva, nyomorogva utazni. Ez, azon túl, hogy nagyon kényelmetlen, még nagyon balesetveszélyes is. Ennek belátása is fennakadásokat szokott okozni. A szerviz alatti türelmetlenség és habzsolás is abszolút jellemző, de a légiutas-kísérők számára kevésbé kellemetlen szokás az étkezéshez biztosított tányérkák és csészék eltulajdonítása. Legalább könnyebb összeszedni a szennyes tálcákat. A megérkezés újabb hangulatos esemény, mert hát az ezer motyót felpakolják magukra, de már a videokamera is be van üzemelve, és így próbálnak a szemfüles utasok valahogy a pilótafülke ajtaján benyomakodni, vagy legalább bekukkantani. Kevéssé gátlásos delikvensek még számon is kérik, hogy miért nem biztosítjuk a pilótafülke és a pilóták lefényképezésének lehetőségét, hiszen ők megvették a jegyet. Sokszor fakadtam ki ilyenkor hangos nevetésben, és próbáltam megvilágítani a nyaraló előtt, hogy a jegy arra szól, hogy repülővel eljuttatjuk A-ból B-be, de ehhez nem jár showműsor, és a pilóták nem cirkuszi látványosságok (bár magam is tudtam, hogy ez nem mindegyikükre igaz, mert volt, aki kimondottan élvezte, ha sztárként kezelték).

Az utasok távozása után jön a mediterrán takarítás, ami csak imitálja a mozdulatokat, de teljességgel hatástalan színjáték. Hosszas, fullasztó várakozás után megérkezik a hazautazó, vörösre égett, félpucér, talán kipihent váltás. A görögországi charter járatoknál külön kiemelendő, hogy minden visszaúton van legalább 1-2 törött lábú nyaraló, és a fiatal férfiak 50%-ának valamely végtagjáról igen nagy felületen hiányzik a bőr. Nem is értem, hogy az utazási irodák miért nem hívják fel erre a figyelmet, mert ez a jobbik eset, hogy itt-ott hiányzik a plezúr, de rosszabb esetben nem ússzák meg ennyivel a kalandos motorozást. Ez történt azzal a férfival is, akit egy szép, meleg, augusztusi napon kellett hazahozni egy görög szigetről.

A jó öreg TU-154-esek helyett már Boingek jártak csak, és így elég kellemetlen volt a gondolat is, hogy egy beteget kell szállítanunk. Ezeknek a gépeknek a fedélzetén nem igazán lehet elszeparálni részeket, mindenképpen útba esnek a konyha és a mosdók felé. Fokozta a helyzet komolyságát, hogy még orvost is vittünk magunkkal, aki egész úton savanyú képpel meredt maga elé. Nem voltam már kimondottan kezdő stewardess, de mégis meglepett a látvány. Egy tetőtől talpig bekötözött és begipszelt embert hoztak fel hordágyon, az egyik olralon az utolsó 5 sort ledöntötték, és ott rögzítették a beteget. Szívet szorító volt a látvány, és bár sajnáltam a férfit, nem tartottam helyesnek, hogy mi hozzuk haza, hiszen a mellette levő oldalon az utasok kedvüket szegetten ücsörögtek, nem is tudták, hova nézzenek, és szinte mind visszautasították az ételt. Mivel a látvány olyan megrázó volt, én voltam az egyetlen a személyzetből, aki minden erejét összeszedve próbáltam foglalkozni vele. Ekkor vettem csak igazán hasznát az erős lelkemnek és gyomromnak, ami akkor alakult ki, amikor diákkoromban öreg embereknek utolsó éveikben, hónapjaikban, heteikben és napjaikban adtam támaszt karitatív szándékkal. A férfi nehezen beszélt, mert az arca is sok helyen sérült volt, de mindenképpen beszélni akart:

Elmúlt negyven, a háta mögött tudhatott egy félresikeredett házasságot és gyerekeket, akik nem akartak vele szóba állni, mert az anyjuk ellene nevelte őket. Reményvesztett és elkeseredett volt, amikor összetalálkozott egy régi, majdnem hogy gyerekkori szerelmével. A hölgy hasonlóan rossz élethelyzetben volt, a friss magányosság egymás karjába vezette őket, és hónapok óta tartó közös életük már elég alapot jelentett, hogy közös nyaralást tervezzenek. Hosszú évek óta most először érezték magukat igazán boldognak, újra élték a szerelmet, a fiatalság lendületével élvezték, hogy van kivel megosztani az örömöt.  A hölgy ezekre a napokra hagyta a nagy meglepetést: gyermeket vár. Azután jött a baleset. Frontális ütközés egy motorbicikli és egy kamion között. A hölgyet Athénba szállították, mondta a magunkkal hozott orvos, de egyebet nem tudott, vagy nem akart közölni.

Végigéltem ott, 1 óra leforgása alatt, ennek a férfinek a szenvedését, a kínzó gondolatokat, hogy mi lett a szerelmével, mi lett a gyermekével, és a maró bűntudatát, hogy erről ő tehet, aki a motort vezette.

A repülő megérkezése és kiürítése után, még sokáig várakoztunk a fedélzeten. Egy rejtély volt mindenki számára, hogyan is tudták ezt a hordágyat felhozni, mert levinni nem lehetett anélkül, hogy a szerencsétlen sebesültet le ne borítsák róla. Végül a catering ajtón át remény nyílt őt fájdalom nélkül lejuttatni.

Összetört voltam. Hiszem, hogy véletlenek nincsenek, és elszomorító, hogy ez a két ember csak ilyen rövid időre érdemelte ki a boldogságot.  

Akkoriban ígéretesnek tűnő kapcsolatom volt egy mentő-pilótával, aki pár napra rá Athénba készült.

-          Miért kell Athénba mennetek? – kérdeztem izgatottan.

-          Egy nőért megyünk.

-          Mi baja a nőnek?

-          Azt nem tudom, de valami nagy baj lehet, mert vákuumágyban kell hazahozni.

-          Vákuumágy? – értetlenkedtem, mert ugyan már biztos voltam benne, hogy ez az általam ismert férfi szerelme, de olyan nyomatékkal hangsúlyozta lovagom eme ágy jelentőségét, hogy tudni akartam, mi is az.

-          Egy ágy, ami úgy tudja rögzíteni a beteget, hogy mozdulatlan legyen, az egyébként rezgő repülőn. Úgy veszi körül, mintha vízágyban feküdne, csak sokkal jobban tartja… de mi bajod, miért lettél ilyen szomorú?

Elmeséltem neki mindent, az egész történetet. Félelemmel indult az útnak. Szerette volna, ha mégsem ezért a hölgyért igyekeztek volna. Ahogy mondta, jobb úgy hozni egy beteget, hogy az ember nem nagyon tud róla semmit, mert különben sokkal jobban fáj látni a szenvedésüket. De a beteg ő volt. A nő, aki gyermeket várt, aki motorbalesetet szenvedett egy görög szigeten a szerelmével, aki annyira összetört, hogy soha többé nem épülhet fel, mert eltört a gerince, aki, ha valami csoda folytán életben is marad, magatehetetlenül tolókocsihoz lesz kötve, aki elvesztette gyermekét, és nem is álmodhat róla, hogy valaha átélheti ezt a csodát. Ő volt.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Heiling-Koltai Bea 16 történetét!


  • 1200 szerző
  • 784 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

nem fikció

Rövid leírás / Beharangozó

Elmúlt negyven, a háta mögött tudhatott egy félresikeredett házasságot és gyerekeket, akik nem akartak vele szóba állni, mert az anyjuk ellene nevelte őket. Reményvesztett és elkeseredett volt, amikor összetalálkozott egy régi, majdnem hogy gyerekkori szerelmével.

Rövid összefoglaló

Az élet furcsa rendező. Olykor vadidegenként olyan bepillantást nyerhetünk mások életébe, ami a miénket is megváltoztatja.

Olvasási idő

5 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Heiling-Koltai Bea nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!