Barion Pixel nuuvella

Beszélgetések önmagunkkal: A hazugságról

Igaz a mondás: a hazug embert előbb utólérik, mint a sánta kutyát. Hiszen a hazugság csak ideig – óráig „működőképes”, átlátszó és kiszámítható. Olyan emberi gyarlóság, ami a készületlen lelkületű ember sajátja. Azé, akinek nincs bátorsága a felelősségvállalásra, aki nem tud őszintén szembe nézni a másikkal, önmagával, saját félelmeivel, gyengeségeivel, kétségeivel és, aki a gyors siker reményében, vagy egy kedvezőbb megítélésért színlel, vagyis hazudik. Ez a hazugsággal megjárt út látszólag a könnyebb megoldás a céljai és feladatai eléréséhez. Hiszen a jobb benyomást keltő viselkedés, „eladhatóbb”. Találkozásainkkor megeshet, hogy valaki másnak mutatja magát, mint amilyen ember valójában. Eljátszik a jó benyomásért egy „szerepet”, aminek nem sok köze van a valódi személyiségéhez. Vagyis hazug eszközökkel él, „szerzi meg” az áldozata bizalmát, illetve lesz „igazán megnyerő” az emberi kapcsolataiban. Pontosan olyanná válik tehát, mint amit elképzelése szerint a másik, elvár tőle.
Mennyivel másabb lenne egy találkozás játszmák nélkül, őszintén. Amikor mindkét fél, bátran kiboríthatja a másiknak, hozott „csomagját”: a jót és a rosszat egyaránt. Egy őszinte beszélgetés, amelyben képesek vagyunk átgondolni életünk sarkalatos pontjai, értékrendje mentén, azonosságunkat, különbözőségünket. Ennyi tudatosság- a kapcsolatok kialakításában megélt mértékletesség, és önfegyelem- még akkor is elvárható, ha az ember szerelmet keres. Hiszen nem csak az életre szóló barátságok, az életre választott társas élet alapja sem épülhet a másik megtévesztésére. Mégis milyen gyakran elhangzó felkiálltás:„Nem tudom, ki ez az ember, akihez egykor hozzámentem!?” Úgy gondolom, az őszinte és valódi érzelmek, emberi találkozások, képesek életre szólóan működni. Így maradhatnak meg mellettünk igaz barátként, gyermekkori cimboráink, társként, férjek, feleségek, akik hazugságok nélkül álltak mellettünk, s ha rossz úton jártunk, tévedtünk, szeretettel tükröt mutatva, őszintén figyelmeztettek, ha kell. A valódi érzelmeken alapuló hűség, és kötődés ugyanis nem fogadja el két ember közt a hazugságot. Hiszen, a kapcsolatuk tartópillére, hogy: érdek nélkül, mindig a legjobbat akarják a másiknak.
A hazug ember maga köré épített látszata egy kipukkanó szappanbuborék. Bajban ismerjük meg az embert, és lakva a másikat- tartja a mondás. Elég egy apró, hétköznapi nehézség, máris megmutatkozik a helytállás, a kitartás, az értünk vállalt áldozathozatal milyensége. Szemmel láthatóvá válik a másik fél, valódi énje. Az őszinte barátságot színlelő érdekembert, vagy örök szerelemet valló hazugot, kettétöri a kapcsolatban a feladat súlya. Nem vállal a másikért valódi tetteket, valódi küzdelmeket.
Sem a társkapcsolatában, sem pedig a barátságért, vagy egy közös jövőért, hiszen az ő érdeke, csak önmagáról szól, csak neki kedvez. Minden kényelmes út és gyors megoldás, amit választ, csak és kizárólag, az önmaga biztonságát, nyugalmát, előbbre jutását, sikerét szolgálja. Ezért önmagáért hazudik, és önmagának is hazudik az ilyen ember. Ez az egyetlen „tudása” amiben „jó”: újabb és újabb hazugsággal kifarolni az általa nem vállalt életfeladatai, megmérettetései elől.
A hazugságot felismerve aztán, jön a kijózanodás. Hirtelen nem tudjuk, nem értjük, valójában ki az, az ember, aki előttünk áll?
Ki az az ember, akinek bizalmat adtunk, akit eddig ismertünk, akivel megosztottuk a mindennapjainkat?
„Becsapottként, cserbenhagyottként” valóságra ébredni, rendkívül fájdalmas. De be kell látnunk, ha rosszul ítéltünk meg egy személyt, egy élethelyzetet, amikor igent mondtunk, barátságra, szerelemre, mi magunk is „vakok voltunk”, nem figyeltünk jól az utaló jelekre. Azokra a figyelmeztetésekre, ami mögül időnként felsejlett a „színész”, nekünk játszott szerepében.
Mi a jó recept, hogyan lehet „kivédeni” a környezetünből érkező hazugságot? Úgy gondolom, nincs igazán jó recept, senki sem tévedhetetlen. Csak olyan megoldások lehetnek, amelyek segítségével jobban kiszűrhető a hamisság.
Megoldás lehet például a bennünk ösztönsen megszólaló, belső hang – a nők megérzés tekintetében kiválóak, leginkább akkor, ha férjeik hűtlenségét érzik meg - ez a hang, jó időben, és azonnal súg, ha valami nem „természetesen” működik.
Segítenek a valódi tettek, a hétköznapok helytállást kívánó, sokszor embert próbáló feladatai, hiszen egy embert igazán a munkáján keresztül ismerhetünk meg.
Segítenek az élethelyzetek, közösségekben megtapasztalt élmények, a másikról. Szükséges továbbá megannyi emberi beszélgetés, türelem és a soha nem fogyó, ébren tartott, tiszta lelkiismeret, amit ha jól közvetítünk felé, talán elérhetjük azt, hogy „megszólaljon” benne a belső hang, amivel képes lesz őszintén, játszmák és hazugságok nélkül létezni.
Az egyetlen esély, amivel egy hazug ember kiválóan sarokba szorítható, a szívből jövő, kíméletlen őszinteség.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd HENRIETTE FÉE 47 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

HENRIETTE FÉE

Beszélgetések önmagunkkal: A hazugságról

Műfaj

önsegítő

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

A beszélgetések önmagunkkal sorozatban, emberi gyarlóságokról írtam, megoldásokat keresve.

Rövid összefoglaló

A beszélgetések önmagunkkal sorozatban, emberi gyarlóságokról írtam, megoldásokat keresve.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni HENRIETTE FÉE nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!