Barion Pixel nuuvella
IGe

Isten jelentéstani felosztásai

"Isten"-nek külön értelmezési és jelentéstani, azaz szemantikai felosztásai vannak. Talán nagyjából ezek:

köznyelvi
művészeti
átvitt értelmű
paradox elvű
különféle dogmatikus vallási
különféle filozófiai
pszichológiai
tudományos

Nézzük néhány szemléltető példávak is a felsorolt csoportokat:

Isten köznyelvi jelentései például ilyenek:

 - Isten szakállas és kötényes bácsi a fellegekben.

- A legnagyobb átverés eszköze az emberiség történelmében.

- Isten: Egy ember által kitalált absztrakt fogalom.

 - Isten mindenkinek más és más

- Hogy micsoda Isten? CSAK EGY SZÓ A SOK KÖZÜL!

Isten művészeti jelentései például ilyenek:

- Isten a szív dolga, és nem az értelemé.

- Isten a valóság ideája. 

- Isten az ismeretlen legkívánatosabb formája. 

- Isten egy fluidum, és hiperkapcsolatban van mindennel. Mindent kitölt, mint egy medencét a víz. 

- Istennek úgy hiszem, hogy meleg-sárga fénye van, és mennydörgő hangja. Tele van szeretettel, és jósággal.

- A minap az út szélén egy fehér fényt láttam. Lelassítottam, megálltam és láttam, hogy Isten áll az út szélén és integet nekem zseblámpával a kezében. Mogorván jó estét kívánt és forgalmi engedélyt és jogosítványt kért tőlem

Isten átvitt jelentései például ilyenek:

- Isten olyan személy vagy dolog, akit/amit egy személy rögeszmésen a legfontosabbnak tekint, aki/ami áthatja tetteit, gondolatait, és döntéseit.

-A kapzsi embernek pénz az Istene.

-A szoknyavadász életében minden nő Isten.

- A hasuk az Istenük.

Isten paradox elvű jelentései például ilyenek:

- Istenre semmilyen szabály nem vonatkozik.

- Isten az abszolút.

- Isten minden halmaz halmaza.

- Isten = Karakutty

- Isten = ŐSTÉNY

- Isten = Istennő, Isten a Legmagasabb rendű Létező. Isten a Mindenek Összessége.

- Isten a Semmi meghasadása.

- Isten egy természetfeletti, de ettől még fizikálisan létező entitás.


Isten különféle dogmatikus vallási jelentései például ilyenek:

-Isten az a tudattal rendelkező entitás, aki megteremtette a világot.

-Isten az a végtelen hatalom, amely előtt abszolút semminek érzed magad. Isten az a vezérlő erő, amely irányítja döntéseidet, s mindig a nehezebb út felé vezet, ahová magadtól sohasem mennél. Isten az a végső reménysugár, amelyhez akkor fordulsz, amikor már senkihez sem tudsz fordulni.

-Isten = szeretet.

-Minden, mindenben benne van, öröktől volt és örökké lesz.

-A világmindenség ura.

Isten különféle filozófiai jelentései például ilyenek:

- Isten halott.

- Isten csak egy metafizikai fogalom.

- Isten a legnagyobb parajelenség.

- Isten a mindenség, Isten az, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni.

- Isten csak egy Babig. Tehát olyan értelmezhetetlen szó, amiről a használói nem tudják megadni, hogy mi babig és mi nem babig

Isten pszichológiai értelmű jelentései például ilyenek:

- Freud a vallást, amin ő a Bibliára alapuló vallásokat értette, kollektív neurózisnak diagnosztizálta. Az istenhívő embert pedig úgy jellemezte, mint aki képtelen felnőni, és büntető és óvó apára van szüksége felnőttkorban is.

- C.G Jung: „Isten nem statisztikai igazság, ezért ugyanakkora ostobaság, ha bizonyítani akarjuk, mint ha le akarjuk tagadni. Ha valaki boldognak érzi magát, sem ezt, sem az ellenkezőjét nem kell neki bebizonyítani. Azt sincs okunk feltételezni, hogy a boldogság vagy a szomorúság ne lenne megtapasztalható. Isten egy olyan általános tapasztalat...

- Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írásrészlete: „Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád, skizofrén vagy.”

Isten tudományos jelentései például ilyenek:

- Isten egy egészségügyi probléma.

- Isten emberek egy csoportjának kollektív tudata. Tulajdonságait meghatározzák az őt alkotó egyedek tulajdonságai, ugyanakkor a kollektív tudat is meghatározó az egyes egyedre nézve.

- "Isten létezik, ha másképp nem is, olyan mém formájában, amelynek az emberi kultúra kínálta környezetben nagy túlélési értéke vagy fertőzőképessége van."

- Kitalált csodás lény v. erő, amelyet imádnak. Néhány világvallásban csak egy "Isten" van, aki elképzelten mindenható és a világmindenség teremtője. Más vallásokban több istent imádnak és az egyes isteneknek jellegzetes tulajdonságaik és 'hatalmuk' van.

- Általános Isten (továbbiakban Isten); egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus. Istennel egyesek (az istenhívők) a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni, illetve élethelyzeteikre keresnek megoldást általa. Míg másokra (például az ateistákra, realistákra, naturalistákra, materialistákra, szkeptikusokra is ) Isten tudattalanul is olyan hatással lehet, hogy logikai és kritikai érzékük az istenhívőkéhez hasonlóan torzul bizonyos területeken.

- Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet  3. egy idegrendszeri/ pszichológiai vírus/ mém. ( bizonyítást a Trükkös Mém című könyv tartalmazza)

Összegzés:

Isten tehát elsődlegesen egy gyűjtőfogalom. Ez a tudományos vizsgálódás és tesztelés eredménye és  azt túl sok tudós és túl sok tudományi ágban cseng össze, tehát tény. Sorolok néhányat. Igen pszichológia, pszichiátria is, de ott van a etológia és azon belül a humán etológia, logika, biológia, neurológia, szociológia, történelem, régészet, mitológia kutatás, memetika, pszichovirulógia, tudományfilozófia, fizika, kémia ... stb ... persze a szemantikát sem kihagyva.

Gyakorlatilag a teológia és néhány metafizikai irányzat mond ennek csak ellen, de azok meg áltudományok

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd IGe 43 történetét!


  • 1318 szerző
  • 909 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

IGe

Isten jelentéstani felosztásai

Műfaj

filozófia

Rövid leírás / Beharangozó

Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet  3. egy idegrendszeri/ pszichológiai vírus/ mém.

Rövid összefoglaló

Isten tehát elsődlegesen egy gyűjtőfogalom. Ez a tudományos vizsgálódás és tesztelés eredménye és  azt túl sok tudós és túl sok tudományi ágban cseng össze, tehát tény.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni IGe nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!