Barion Pixel nuuvella
IGe

Az agnoszticizmus elemzése

Az agnoszticizmus buta embereknek való világnézet lenne, akik gyávák is hozzá, hogy nyíltan vállalják valódi nézeteiket?  Inkább elmossák egy szinte semmi értelmeset sem jelentő, vicces eredetű szóba. Hiszen: Mit nem lehet eldönteni??? Hasonlattal: Nem eldönthető, hogy Darth Vader, vagy Hófehérke egy kitalált alak? ) Nem eldönthető, hogy minden Istent az emberek találtak ki? Dehiszen ez  tény. Bizonyított, és ráadásul többszörösen tudományos tény. Valós tudományágak (tehát nem áltudomány, mint a teológia) hosszú sorának a vizsgálatai csengnek össze ebben.

A fogalmat 1876-ban a  Metafizikai (azaz lefordítva áltudományos) Társaság ülésén Thomas Henry Huxley, (1825 – 1895) angol biológus, alkotta meg aki támogatta Darwin evolúciós elméletét, ennek köszönhetően ragadt rá a Darwin buldogja gúnynév. Az agnosztikus szó eredetéről Huxley ekképpen írt :

"Így hát gondoltam egyet, és feltaláltam a megfelelőnek kinéző megnevezést: »agnosztikus«. Az egyháztörténet »gnósztikus« fogalmának megfelelő ellentéteként jutott eszembe, azon gnósztikusoknak, akik azt állították, hogy oly sokat tudnak azon dolgokról, amelyekkel kapcsolatban én »tudatlan« voltam. Megelégedettségemre, a kifejezés jól hangzott." ~1860 körül

A szó és a fogalom egyértelmű eredetét tekintve, sok más világnézeti ághoz és valláshoz hasonlatosan, egy viccnek, tréfának, agymenésnek született, csak néhányan komolyan vették. Olyannyira, hogy a micimackizmushoz hasonlatos elven született dologból, világnézeti és filozófiai irányzatot is próbáltak gyártani. Ez pedig valahogy így vala megfogalmazva;

"Az agnoszticizmus (a görög agnosztosz 'megismerhetetlen' szóból) egy olyan filozófiai ismeretelméleti nézet, amely szerint a valóság végső dolgai, Isten, istenek vagy istenségek létezését nem tudjuk megismerni, nem tudhatjuk, hogy léteznek-e vagy nem, és enélkül a tudás nélkül kell élnünk a világban." (magyar wikipédiából,való az idézet ami nem egy színvonal. "végső valóság" fogalom egy lexikonban kac-kac)

Hát ez tényleg szörnyű. Képzelje el az olvasó, hogy sohasem tudhatja meg, hogy Micimackó, Dart Wéder,  Xenu és más hasonló mese, mítosz és sci-fi hősök, alakok léteznek-e más formában és más helyen is, mint ahogyan egyértelműen léteznek. Ezen tudás nélkül kell leélni az életünket nekünk és unokáinknak is. Hát erre bizony szerintem nem elég filozófiát alapítani, erre kellene legalább négy-öt világvallás is. Legyen a világ összes népe és összes embere tisztában, hogy milyen buták vagyunk. Nem elég azt tudatosítani, hogy bűnös söpredék az emberiség, tudja csak azt is, hogy ezen felül még buta is. Huxley az agyát és eszét adta érettünk, hogy rájöhessünk, hogy mily buták vagyunk. Üres leszáradt koponya legyen karóra kitűzve jelképként szerte a világban, hogy ezt el ne felejthessük.  :-)

Hoppá vallást alapítani az agnoszticizmusra? Mit is gondolok, de hiszen ezen gondolat mém nem csak a hiszek egy igaz üres koponyába emberkéket fertőzte meg, hanem azokat is akik abban hisznek, hogy tudnak valamit. Igen is tudják, hogy Micimackó, Dart Wéder és Xenu nem létezik. Nem léteznek és punktum. Sok hülye ember beveszi, hogy az a DVD, amire az van írva címként, hogy „Micimackó csodálatos világa”,  az a valódi Micimackó, holott nem az. Az csak egy emberek által alkotott mű. Micimackó nemlétezik, mert nem létezhet.

Mit kezdjünk tehát az olyan kezdeményezésekkel és elnevezésekkel, mint például az Ateista és Agnosztikus Klub? Hogyan férnek meg a nagyokosok a nagyon butákkal egy klubban? Jó kis paradoxon és talán érdemes lenne további ilyen klubokat is alapítani az ötleten, mert ugyebár a Mazohisták és Szadisták klubja nem is látszik olyan rossz és logikátlan párosításnak. Ami hiányzik az egyikben, az megvan a másik félben és ha statisztikát húzunk már meg is van a normálisnak mondható átlagviselkedés. Most  ezeken kívül még csak egy jut eszembe, de bízom az olvasóimban a további ötletek terén:   Absztinensek és Alkoholisták klubja

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd IGe 27 történetét!


  • 1200 szerző
  • 783 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

IGe

Az agnoszticizmus elemzése

Műfaj

filozófia

Rövid leírás / Beharangozó

Nem eldönthető, hogy minden Istent az emberek találtak ki? Dehiszen ez  tény. Bizonyított, és ráadásul többszörösen tudományos tény.

Rövid összefoglaló

A szó és a fogalom egyértelmű eredetét tekintve, sok más világnézeti ághoz és valláshoz hasonlatosan, egy viccnek, tréfának, agymenésnek született, csak néhányan komolyan vették.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni IGe nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!