Barion Pixel nuuvella

Téléji séta sehová

A leszálló éj ólmos sötétséggel fedte be a várost. Az ablakokból meleg családi béke fényei mosolyognak, míg idekint csak a szél süvít, és hajamba kap. Csak a maró hideg vág arcomba, csontomig hatol. Szemem előtt kavargó csipkefüggöny, és fehér bársonyszőnyeg terítve lábaim elé, szempillámon egy árva hópehely remeg bizonytalanul, de el nem enged. Csak lépteim monoton zaja kísér, s a gondolataim. Egy lélek sincs körös-körül. Éjfél is elmúlt tán. Csak én gyalogolok, határozott, sietős léptekkel. Mintha volna hová…

Kabátom gallérja felhajtva, s én fejem leszegve igyekszem előre. Sehová. Csak ellen a szélnek, s a féktelen havazásnak. A lágynak tűnő pelyhek szinte tépik a húsom, mintha ezer tűvel szurkálnának, ahogy arcomba csapódnak egymás után. S a vacogtató hideg szinte égeti bőröm, ahogy a hóvihar nekem-nekem ront unos-untalan. Akaratlanul is összébb húzom magam, ahogy a szél olykor kabátom alá kap. Pár vizes tincs a homlokomra tapadt. Kezem mélyen zsebembe csúsztatva, s ökölbe szorul, ahogy a langyos tenyér próbálja melengetni a fagyos ujjakat. Lábaim is átfázva-fájva falják az utat, egyik a másik elé, hogy otthagyjam nyomom a fehér bársonyon − ha követnél, utánam találj. De percek telnek csupán, s a szakadatlan hóesés ellepi már megtett utam.

Megállok egy pillanatra, a szél ismét a hajamba kap, tépi, szaggatja, s mintha azt süvítené; ha megállsz, szétmarlak. Nem törődöm vele, marjon csak! Arcom az ég felé emelem, és csak nézem hosszan az örvénylő hópelyheket, ahogy zavarodottan keringenek, mielőtt leérnek hozzám, hogy arcomba csapódva megpihenjenek egy pillanatra. Így üldöz, hajt engem is az élet, sőt jobban. Megnyugvásom nincsen, mint nekik; megállni, majd elolvadni békésen, lassan, egy langgyá hűlt arcon. S épp így kavarognak gondolataim is, a kérdések és kétségek bennem.

Mint egy társtalan farkas a pusztaságban, az égbe kiáltanám fájdalmam, egész a holdig, hadd vigye a szél, mi újult erővel ront nekem. Csak vonyítanám, ordítanám teli torokból a felgyűlt kínokat… de ajkaimról csak egy erőtlen sóhaj szakad fel, majd elveszik a tágas térben, s ellepi a fentről jövő hófolyam. Már nincs erőm panaszra se. Átfagyva, vacogva, fázva és éhezve… csontig marja húsom a gyötrelem. A téléji társtalanság, a nélküled-levés borzalma. Az otthontalanság iszonyata, a dac: hogy gyűlölöm a telet! Hogy gyűlölök mindent nélküled! Hogy gyűlöllek, amiért nem vagy velem!

Lehajtom fejem, s a fáradt lábak szinte maguktól indulnak tovább a végeláthatatlan úton. A monoton zaj is indul velem, félig elhalva a hószőnyegen. Csak ő kísér, a hideg és a szél, mi elcsendesül néha, de csak, míg erőt gyűjt, hogy aztán nagyokat lökjön rajtam. Mintha azt mondaná: „fordulj vissza, itt nincs helyed”. De megállítani még ő is kevés. Csak megyek tovább, rendületlen, egyenesen a semmibe, ellen a szélnek, hónak, hidegnek, elfáradva bár, de még fel nem adva. Otthoni fények meleg mosolya felé. Mert még hiszem, még bízok. Egyszer talán hazaérkezem. S te kitárt karokkal vársz az út végén, hogy megpihenhessek végre… hogy elolvadjak szíved melegénél, izzó bőrödön.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Kalocsay Rica 30 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Kalocsay Rica

Téléji séta sehová

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

Mint egy társtalan farkas a pusztaságban, az égbe kiáltanám fájdalmam, egész a holdig, hadd vigye a szél, mi újult erővel ront nekem.

Rövid összefoglaló

Kabátom gallérja felhajtva, s én fejem leszegve igyekszem előre. Sehová.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Kalocsay Rica nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!