Barion Pixel nuuvella

Patak mese

Egy kora nyári, kirándulásra csalogató napon a család erdei sétára készül. Apa, anya és a testvérek. Péter, aki már iskolás, első osztályba jár. Két leány testvére, Kata és Emma még óvodába járnak. Nagy izgalommal várták az indulás napját.

Szépen sütött a nap, kellemesen meleg volt az idő. Egy rövid úton autóval kellett menni a kirándulás helyére. Hamar megérkeztek. Leparkolták az autót és elindultak az erdőbe, amit kiszemeltek maguknak.

Érzitek ezt a finom, friss erdei illatot? – kérdezte, apa.
Igen. - Válaszoltak a testvérek.

Nézzétek, milyen szép zöld minden körülöttünk! Azért figyeljétek magatok előtt az utat is, mert vannak letört ágak! Nem lenne jó, ha valaki bele botlana egy ágba.

- Rendben felelt Péter.

A lányok ide, –oda szaladgáltak. Virágot szedtek és bogarakat szerettek volna gyűjteni. Anya kérte őket, majd inkább hazafelé tegyék. Néha megálltak, hallgatták a madarak csicsergését, énekét. Apa és anya kicsit lemaradtak a gyermekeiktől, hagyták őket, had szaladgáljanak kedvükre. Ismerkedjenek az erdővel és az ott élő madarakkal, rovarokkal.

Péter már járt erdőben. A két kislánynak ez volt az első erdei kirándulása. Rájuk minden, amit láttak, hallottak, nagy hatással volt. Mindenre rácsodálkoztak. Emma egyszer csak, felkiáltott! Odanézzetek! A mókus ugrik egyik fáról, át a másikra. 

– De a mókus nem ilyen színű, - szólalt meg, Kata! 

A meséskönyvben, mogyoró színe van. Igen. – Válaszolta, apa.

Most már inkább ilyen, fekete- mogyorószínű, mókusokat látunk. Azért, láthatunk még a másik fajtából is csak, már kevesebbet. Ahogy ezt megbeszélték a következő pillanatban, egy kicsi mókus, szaladt le az előttük álló nagy fa törzsén a földre. Apa intett a gyermekeinek, hogy álljanak meg és legyenek csendben!

Mindenki egy hang és mozdulat nélkül, figyelte mi történik. 

Az állat ide, – oda cikázott a földön. A következő pillanatban már, újra a fa törzsén mászott sebesen. Felfelé az ágak közé. Azzal, eltűnt a család szeme elől. Ilyen közelről még nem is láttunk mókust, - mondták a gyerekek.

Na, akkor induljunk, kérte őket apa.

Már nem sokára egy kis patakhoz kell érnünk, - mondta. Erre az időre, már jól beértek az erdő közepe felé. Itt újra megjegyezte valaki, milyen jó és friss a levegő! Igen, ez így van, szólalt meg anya. Nézzétek, mennyi fa vesz bennünket körül, szép zöld lombozattal! Ezek a fák teszik nekünk embereknek lehetővé, hogy friss és egészséges, oxigéndús levegőt tudjunk belélegezni. A fák, ugyanis elhasználják az emberek által kilélegzett levegőt. Aztán átalakítják a sok- sok zöld levelükkel, a napfény segítségével. Így, mi emberek állandó friss levegőhöz jutunk, ami a számunkra nélkülözhetetlen elem.

Ezért fontos hogy, minden tőlünk telhető módon védjük a körülöttünk lévő környezetet! A fákat, bokrokat, és minden zöld területet.
Amíg ezeket megbeszélték, meg is érkeztek a kis patakhoz.

 – Megérkeztünk, mondta apa!

És indultak a dombról lefelé a patakhoz. A patak partján azonban nem várt látvány fogadta őket. Csendesen csordogált a patak vize. Mindenhol szemét, műanyag zacskó, üdítős palack. A két kislány nézte a patak vízét.

Egyszer csak Emma megszólalt.
- Nézd Kata, milyen szomorú ez a patak!

A víz éppen csak, csordogált a medrében. Apa is közelebb jött és nem tetszett neki amit, látott. Az ő emlékeiben ez a kis patak, még tiszta szép környezetben a kedvenc kiránduló helyük volt. Ezért szerette volna, ha látják a gyermekei is!

– Ide segítség kell mondta anyának! 
A fejében már kavarogtak a gondolatok. 

Mivel ő iskolában tanított, rögtön az jutott eszébe, eljön ide a diákjaival és szépen rendbe teszik a patak környékét. Amennyi szemetet össze tudtak szedni, belerakták a náluk lévő zacskóba és kicsit szomorúan elindultak hazafelé. Útközben megbeszélték, eljönnek máskor is, és megpróbálják szebbé és tisztábbá tenni a patak területét. Apa meg, arra gondolt meglepi gyermekeit. Így is történt. Egy napon kirándulást szervezett a patakhoz.

Jött az egész osztály. Fiúk, lányok. Szépen összetakarították a kis patak területét. Jóleső érzéssel nézték, hogy milyen széppé varázsolták a munkájukkal, ezt a szép erdős területet. Megbeszélték, ide máskor is szeretnének eljönni!

Nagyon szép kiránduló helynek tartották a patak környékét.

Eltelt egy kis idő és a mi családunk, újra útnak indult a patakhoz kirándulni.  A gyerekek jó sok szemetes zsákot készítettek össze, mert hát, ők szemetet akartak szedni a patak környékén! Volt nagy meglepetés, mikor a megérkezésnél egy szép zöld terület tárult a szemük elé!

Apa! Kiáltottak a testvérek, - itt már nincs szemét!

Ekkor apa elmesélte, hogy ő bizony a tanulóival eljött ide és összeszedték a szemetet. A gyermekek ezt nagy örömmel fogadták és letelepedtek a patak partján. Jóízűen elfogyasztották a szendvicset, amit, magukkal hoztak. Anya ugyanis csomagolt, mert tudta, hogy gyermekei az út során megéheznek. 

Az evés, ivás után fogtak egy zacskót és ebbe tették az elhasznált szalvétát, üres műanyag palackokat. Hogy aztán majd, otthon kidobják a hulladék tárolóba. Ők már tudják, hogy nem hagyunk magunk után szemetet, vigyázunk a környezetünkre! Evés után még maradtak egy kicsit a patak partján. Péter aztán megszólat és ezt mondta.

Most már elmondhatja magáról ez a kis patak, hogy, -Szomorú kis patak voltam.
Néztem, magam milyen vagyok? - a medrem, csupa szemét!
Hallgattam a saját csobogásom, halk neszét.
Erre kirándult egy osztály, egy csoport fiú, és leány.
Medrembe dobált szemetet összeszedték.
Ma már ők, fordítanak gondot rám.
Tiszta lett a környezetem vidám vagyok, - jobb lett a kedvem!
Ha meglátogatsz, csobogásom hangja messze hallik.
Alig ismersz rám!
Az erdő lakóinak szomjat oltok, boldog vagyok.

- Ha felém kirándultok, kérlek, legyen gondotok reám!

Remélem, tetszett a Patak mese!

Kiránduljatok sokat és vigyázzatok a bennünket körülölelő természetre!

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Keresi Magdolna 11 történetét!


  • 1263 szerző
  • 859 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

mese

Rövid leírás / Beharangozó

Nézzétek, milyen szép zöld minden körülöttünk! Ahogy ezt megbeszélték a következő pillanatban, egy kicsi mókus, szaladt le az előttük álló nagy fa törzsén a földre. Elértek a patakhoz. A patak partján azonban nem várt látvány fogadta őket. Csendesen csordogált a patak vize. Mindenhol szemét, műanyag zacskó, üdítős palack.

Rövid összefoglaló

Családi kirándulás az erdőbe, és a patakhoz. Csodálatosan szép természet. De a patak környéke tele szeméttel. Diákok szemétszedése, és csodás környezet. Ezért vigyázz a környezetedre.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Keresi Magdolna nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!