Barion Pixel nuuvella

Pleisztocén Hagyaték

Pleisztocén Hagyaték: Az Evolúciós Kontinuum

A legfrissebb földtörténeti kutatások szerint a mai ember közvetlen elődje a Homo bodoensis, és a közös ősünk a neandervölgyivel a Homo erectus. Erről tavaly október végén David Schmitt tweetelte az alábbi szemléltető ábrát:

Az ábrán földrészekre bontva (Afrika és Eurázsia) látjuk, hogy hogyan fejlődött a Homo faj az évmilliók alatt. Leolvasható, hogy végül is mind Afrikából származunk, de kialakult számos testvérfaj, mint a neandervölgyi és a gyenyiszovai.

A neandervölgyiekről tudjuk a fennmaradt leletek alapján, hogy a nőstény példányok akkora csípőátmérővel rendelkeztek, ami 11-12 hónapos vemhességi időt is megengedett a számukra. Tehát rendelkeztek egy mondjuk úgy negyedik trimeszterrel, amiben kérdéses jelentőségű magzati fejlődési szakaszok bontakozhattak ki. Egyébként tudjuk azt is, hogy a neandervölgyiek koponyatérfogata is nagyobb volt hozzávetőlegesen pár száz köbcentivel, mint a mai emberé. A kettő valószínűleg összefügg. Sőt, ez utóbbiból az a következtetés is levonható, hogy nagyobb agytérfogattal is rendelkeztek. Noha tudjuk, hogy nem mindig intelligensebb a nagyobb agytérfogattal rendelkező élőlény, de egy ennyire közeli testvérfajnál joggal feltételezhetjük, hogy bizonyos részképességekben jobb volt, mint a mai ember.
Itt meg is jegyezném, hogy elég gyerekcipőben jár az agytudomány – még csak pár évtizede kísérletezünk agy-gép interfészekkel –, és nem állíthatjuk biztosan, hogy a nagyobb, sűrűbben huzalozott agy, az nagyobb intelligenciára is hivatott. Tudniillik az intelligencia és az eszközhasználat egy nagyon szervesen csak az emberi fajhoz kötődő fétis. Az évek százezrei alatt fokozatosan alakult ki a nők azon párválasztási szokása, hogy az intelligensebb, ügyesebb férfit választják, aki nagyobb, élesebb késeket farag, okosabban üzletel a szomszéd törzsekkel, pontosabban céloz a dárdával és a többi. A szociális mibenlétünk is nagy előny volt, amit például a Dunbar-számmal lehet definiálni. Ez azt mondja meg a névadó, Robin Dunbar, antropológus megfogalmazása szerint, hogy:

„azon emberek száma, akiknél nem érzed kényelmetlenül magadat attól, hogy beugorjatok egy italra beszélgetni, amikor egymásba botlotok az utcán.”

De mint azt a mellékelt ábra mutatja, más fajok köszönik szépen, nagyon jól megvannak intelligencia és eszközhasználat nélkül. Egy csirke vagy egy csiga ugyan nem részesül az olyan közintézmények hozadékaiban, mint az egészségügyi ellátás, a felelős államvezetés, a közoktatás vagy a közbiztonság, mint amit a Homo sapiens megteremtett magának, de ennek az volt az ára, hogy biorobotként dolgoztatjuk magunkat jóformán életünk végéig.
Megéri a trade-off? Valószínűleg a legtöbb ember élvezi ezt a fajformát, legalábbis a gyerekeket leszámítva nem hallottam másokat arról panaszkodni, hogy miért nem született inkább kutyának. Viszont a technológia, amit használunk a civilizáció fenntartására, nem fenntartható. Greta Thunberg, világhírű klímaszorongó is felhívta rá a figyelmet, hogy földtörténeti katasztrófába torkollhat, ha nem teszünk semmit. Őszintén szólva én nem az emberek bőrét féltem, hanem az evolúciós kontinuumot, azaz a tápláléklánc stabilitását. Nehéz megmondani, hogy a kihalás szélére juttatott fajok tényleges kihalásával összeomlik-e a bioszféra. Tisztázzuk, hogy a Homo sapiens eldobható faj, ami azt jelenti, hogy a terminálása nem nagyon rengeti meg a földi bioszférát: az evolúciós kontinuum folytatódik – nélkülünk. Egy fajra akkor mondjuk, hogy eldobható, ha kivonása nem okozza láncreakciószerűen más fajok kihalását, lévén hogy egymásból táplálkoznak vagy valamilyen szimbiózisban élnek. De például minél invazívabb egy faj, annál inkább eldobható – és ki kell mondani, hogy ha az ember ennyire invazív: felsorolhatatlan hány faj kipusztulását okozta, akkor terminálása nem lehetőség, hanem kötelesség. Ha nem tesszük, akkor csak még több fajt rántunk magunkkal az evolúciós szakadékba.
Ismét megkérdezem: megéri a trade-off? Boldogabb az emberi faj attól, hogy ilyen hű-de-intelligens, milyen hiper-szuper haditechnikája van vagy más emlősöket igáz le? Nem vagyunk boldogabbak leszámítva azt, hogy a többi faj pont a mi kegyetlenségeinktől érzi magát nyomorultabbnak, mint amúgy. De merem állítani, hogy általánosságban a bioszféra van olyan boldog, mint az ember – ha nem boldogabb. És mint azzal az Olvasó is hallgatólagosan egyetértett, mi más lenne az élet értelme, mint a boldogság. Én a megoldást a poszt-humanizmusban látom, azaz a Homo sapiens sapiens terminálásában, és ezzel párhuzamosan egy utódfaj elterjesztésében, ami tulajdonképpen az emberi lét folytatása egy másik fajban. Valójában nagyon hasonló dolog történt a neandervölgyi holokauszt során is, amikor a Homo sapiens erőszakosan kiszorította a neandervölgyieket. És ez kell, hogy ránk is várjon: egy utódfaj majd kiszorít minket, és ezzel megóvja a bioszférát a geo-horrortól.

Halt, anarchia!

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Kismester 15 történetét!


  • 1350 szerző
  • 923 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Kismester

Pleisztocén Hagyaték

Műfaj

tudományos

Rövid leírás / Beharangozó

A világhíres klímaszorongó, Greta Thunberg is megmondta: egy földtörténeti mértékű geo-horror felé tartunk. Egész pontosan sorra halnak ki a bioszféra évmilliók alatt kitenyésztett fajai, és ennek az evolúciós szakadásnak az oka a Homo Sapiens. Mi a megoldás? Mit kíván a Föld?
Meg tudjuk őrizni a pleisztocén hagyatékunkat, az evolúciós kontinuumot, mi, holocén géntársak, vagy elbukunk?

Rövid összefoglaló

A Homo Sapiens veszélybe sodorta az evolúciós folytonosságot, és úgynevezett diszkontinuitást idézett elő. Ez veszélyes!

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Kismester nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!