Barion Pixel nuuvella

Azt mondja az írás - Az első ember.

   Azt mondja az írás, Isten a maga képére formálta az embert. Akkor ez így jó. Megnyugszom és elképzelem az ember prototípusát, azt a, szálfaegyenes lényt, akinek zavarba ejtő testi szépsége, formája és arányai csak szellemi formanívójával képesek vetekedni, egy magas, vékony, daliás embert, aki nem csak bűntelen, de fogalma sincs róla mi a bűn, mint ahogyan arról sem, hogy ő az első és egyetlen még romlatlan ember, mert az utána következő generáció bűnbeesik és a faj ennek az isteni ideavonalról történt szerencsétlen lecsúszásnak a stigmáját ezután mindig magában hordja majd. Ezt a felettébb vonzó jelenséget, amihez hasonlót manapság csak a szuperhősökről szóló képregényekben lehet látni, rögtön szembe állítom a darwini ősemberrel, azzal a tagbaszakadt, büdös és szőrös lénnyel, akit kisiskoláskoromban a tankönyvekben láttam, aki görnyedten járt, csak makogni tudott, mamutokat lelándzsázni, nőstényeket a hajuknál fogva maga után vonszolni és szúrós bokrok tövében meghágni. Itt valami nem stimmel! Mert úgy tűnik, hogy mindez szembe megy minden ismert törvényszerűséggel és szabállyal, az entrópia nemes törvényével, a szent és sérthetetlen degradációval, a teremtett világ haladási irányával, mert hová is romolhatott volna tovább ez a félállati minőség? Ha az isten a maga képére teremtette az embert, akkor… na, én ezt nem hiszem el!

  Az Isten nem teremthetett egy ilyen ostoba behemótot. Az első ember isteni lény kellett, hogy legyen, olyan, mint maga a teremtő, mint a Védák embere, akinek szellemi képességei messze meghaladták a ma élő ösztönlény adottságait, akiknek nem kellett papírra vetni a szentírásokat, mert abban élt, a kinyilatkoztatás és a kegyelem állapotában, mindentudásának naiv időtlenségében lebegve, nem pedig a bunkóját lóbáló ősember fejlődött erre a mostani szintre, ahol csorba és többszörösen kitekert jelentésű szavakkal próbálom bizonytalan érzéseim rögzíteni, hanem épp ellenkezőleg, az isteni minőségű lény degradálódott le erre az elesettségi szintre, ahol már írni kell és beszélni, tétova mozdulatokból összerakott táncot járni, görnyedt testtartással fohászkodni és hazudni, közben magunkról természetellenesen jó képet mutatni és képmutatóvá lenni, várni és hinni, azután persze csalódni, hamis reménytelenségeket hazudni a beteljesedett vágyálmok szemébe, hogy mi igazából nem is őket akartuk, nem őket szándékoztunk életre hívni, a semmi és minden tiszta állapotából valósággá teremteni, hanem valami egészen mást és mindezt, amiben most élünk és szenvedünk, az nem isteni teremtőképességünk általunk megidézett valósága, hanem valami távoli és megragadhatatlan lény büntetése, sőt perverz játéka. 

   Ez engem zavarba ejt és elkeserít. Őszintén megmondom, kicsit meg is rémít. Mert ha mindennek az alapja egy hanyagul kivitelezett léthazugság, akkor mi lehet a többivel, a felépítménnyel, a világgal magával és mi lehet velem? Lehet, hogy én is csak egy hatalmas léthazugság vagyok, akit valaki csak úgy kitalált, és mivel tagadni nem tudom, elhiszem, hogy vagyok?

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Kocsis László 23 történetét!


  • 1201 szerző
  • 785 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Kocsis László

Azt mondja az írás - Az első ember.

Műfaj

filozófia

Rövid leírás / Beharangozó

Darwin szemlesültve áll az isten előtt és zavartan malmozik ujjaival.
- Uram, maga a saját képére teremtette Istent!

Rövid összefoglaló

" Lehet, hogy én is csak egy hatalmas léthazugság vagyok, akit valaki csak úgy kitalált, és mivel tagadni nem tudom, elhiszem, hogy vagyok?"

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Kocsis László nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!