Barion Pixel nuuvella

Art deco

Tamara de Lempicka: AndromédaTTamara de Lempicka: A leláncolt Androméda, 1927-1928

Tamara de Lempicka,  1898. május 16. Warsó- 1980. Március 18. lengyel festőművész, született Maria Gorska, az első női művész, aki ragyogó csillaggá vált Franciországban és az Egyesült Államokban. Az Art Deco korszakának a kiváló megörökítője, modelljei a felső tízezer tagjai voltak.  Férje Tadeusz portréját festi 1928-ban, a fotót: Thérese Bonney készítette.

Tamare de Lempicka: A festő férje Tadeusz

Tamara de Lempicka: A művész férje Tadeusz, 1928.

Az Art deco mozgalom, amely Franciaországban, az 1920-as években jött létre, egy olyan lakberendezési, formatervezési és építészeti irányzat összefoglaló neve, amelyre egyaránt jellemezők a geometrikus és lépcsőzetes formák, az élénk színek, a letisztultság, de az aranyozott pompa is, amit a geometrikussal szemben, szoktak boudoir stílusnak is nevezni, utalva a francia királyi kastélyok öltözőszobáira. 1925 előtt modernista stílusnak, vagy Style modern-nek hívták. 

Art deco lakásbelsőArt deco lakásbelső.

Az építészetben és a design-ban ettől kezdve egyaránt kedveltek lettek az éles sarkok, másrészt pedig a legömbölyített formák,  mint erkélyek, hűtőszekrények, bútorok sarkai. Drága alapanyagokat kezdtek el használni: zománcot és a különleges fényű, színű elefántcsontot, bronzot. Szebbnél-szebb csiszolt köveket és nemes faanyagokat használtak, de olyanokat is, amelyeket tömegtermeléssel gyárban lehetett előállítani, mint  a króm, fényes felületekhez, autókhoz, csővázas bútorokhoz és egyéb korszerű lakberendezési tárgyakhoz, lámpák.

Art deco lámpa.

Art deco lámpa.

Használták még a színezett üveget és a hőre keményedő műanyagot, a bakelitet, de nem csak a lemezgyártásban. A telefonok, fogantyúk elkészítéshez, szaniterek, mint zuhanyfejek, konyhai kiegészítők gyártásához és számos más területen is használták. 

Art deco folyóirat.

Art deco folyóirat.

A Gyagilev-féle orosz balett számára készült jelmeztervek, amiken Picasso is dolgozott, ragyogó színekben jelentek meg. Ehhez hozzájárult a húszas évek füstös jazz-lokáljainak a hangulata, a korabeli némafilm szépségideáljai, a revüműsorok és szórakozóhelyek felfokozott hangulatú előadásai és kosztümjei is. 

Art deco fürdőruha.

Art deco fürdőszoba.

Paul Poiret, 1879. 04. 20. - Párizs, 1944. 04. 30., divattervező ruhái jelentős szerepet játszottak az Art Deco kialakulásában. Poiret 1903-ban alapította divatházát, illetve a sokat vitatott kimono-kabátot is ő tervezte, amit a saját nevével dobott piacra. Nagyszabású divatbemutatókat rendezett és híres partikat adott, hogy felhívja magára és munkájára a figyelmet. Ösztönösen jó érzéke volt a marketinghez és a márka- és terméképítéshez, ma használatos szóval élve a brandinghez. 

Paul Poiret ruhái.

Paul Poiret divattervező keleties stílusú hárem nadrágjai és szoknyái, 1911, a L'Illustration folyóiratból. https://books.google.co.uk/books?id=FGZ_XZVtr6oC&pg=PA33

Paul Poiret divattervező munka közben. Fotó forrás: La Mode Selon Justine blog. 
1909-ben már annyira híressé vált, hogy H. H. Asquith meghívta, hogy megnézze terveit a Downing Street 10-ben. A legolcsóbb ruha, az ezután rendezett kiállításon, 30 guineába került, egy mosogatólány éves fizetésének a duplájába. Poiret divatháza kiterjesztette tevékenységét a bútor, a dekoráció és az illatszerkészítésre, mint az öltözködést kísérő és kiegészítő termékekre. Parfums de Rosine nevű parfümjét leányáról nevezte el és pont 110 évvel ezelőtt, 1911-ben dobta piacra. Híresek még Poiret keleties ruhatervei. Ebben a szellemben rendezett olyan partikat, ahol az egész vendégseregnek keleties ruhákba kellett öltöznie. 

Paul Poiret ruhatervek.

Paul Poiret: Ruhatervek, fotóforrás: godsavedadaism. blogspot.com, szerző: Jean Saude.

Az Art Deco stílus, amely elsősorban építészeti, majd lakberendzési és egyéb formákban jelenik meg, szoros összefüggésben áll a konstruktivizmussal, a kubizmussal, a fauvizmussal, a futurizmussal és az absztrakt formákkal. 1922-ben Howard Carter felfedezte Tutanhamon sírját, így a régészet közvetítésével, az egyiptomi díszítőmotívumok által ihletett stílus az Art Deco része lett. Lásd Agatha Christie regényei és az abból készült Poirot-filmek, David Suchet főszereplésével, amik hitelesen mutatják be a kort,  a lakberendezést és a divatot. Az új esztétika Londontól New Yorkig, Párizstól Shanghaiig megváltoztatta a városok arculatát: az építészetet, a divatot, a bútortervezést. Ez a filozófia és vizuális változás a hollywoodi filmek képkockáin, a luxushajók berendezésében is megjelent.

Tamara de Lempicka autós önerckép.

Tamara de Lempicka: Önarckép zöld Bugattiban, 1929. 

A kor világrengető eseménye az 1925-ös párizsi Exposition des Arts Decoratifs et Industriels Modernes, A dekoratív művészetek és az iparművészetek kiállítása volt. Hatása igazából az ezt követő időszakban lelhető fel az építészeti alkotásokban, bútorokban, lakberendezési tárgyakban, grafikai, tipográfiai termékekben. A kiállításon sok európai ország megjelent, az Amerikai Egyesült Államok viszont nem szerepelt, mivel ekkor még nem rendelkezett említésre méltó Art Deco termékekkel. Néhány év elteltével viszont bőven bepótolta a lemaradását, hogy aztán az Art Deco tekintetében a legmarkánsabb alkotások sorát hagyja a világra…

Tamara de Lempicka: Síelő St. Moritzban. Tamara de Lempicka: Síelő St'Moritzban.

Az Art Deco a luxustermékek piacán jelent meg, tekintettel a felhasznált nemes anyagokra. Olyan művészek alkotásai sorolhatók a stílushoz, mint Tamara de Lempicka, 1898-1980, lengyel festőművésznő, akinek hatalmas méretű, figuratív festményei az előkelő körökben igen népszerűek voltak. Ezek a képek többnyire luxusminőségű helyeken rendezett síeléseket, autóvezetést vagy híres embereket, tudósokat ábrázolnak. Robert Delaunayn, 1885-1950, és Sonia Delaunayn, 1885-1980, grafikai és színpadi tervezéssel foglalkoztak ebben az időszakban. 

René Lalique: ÉkszerRené Lalique: Ékszer.

René Lalique, 1860. Április 6-án született és 1945. május 5 –én halt meg, üvegtervező művész munkái a világ nagy aukciósházaiban borsos áron cserélnek gazdát, mind a mai napig.

Cassandre: Vonatot reklámozó plakát. Adolf Cassandre: Vonatot reklámozó plakát.

Adolf Cassandre, 1901-1968, plakátművész munkái is ehhez a stílushoz sorolhatók. Ő tervezte 1935-ben a Normandia nevezetű hajó plakátját. A plakátra az utazás, a sebesség, a luxus iránti lelkesedés jellemző, mindezt élénk színekkel és sima, szögletes formákkal, egyedülálló nyelvezettel ábrázolja.