Barion Pixel nuuvella

A jászberényi Szabó család

 

Az amerikai nagybácsi (4. jelenet)

Szereplők:

Szabó János
Béla bácsi, Szabó János nagybátyja

JÁNOS
Hogy vagy, Béla bácsi? Mi a helyzet Kaliforniában? 

BÉLA BÁCSI
Köszönöm, jól vagyok. Délután lent voltam a parton. Holnap megyek bálnákat nézni. Hogy haladsz a rádiójátékkal?

JÁNOS
Elküldtem a harmadik jelenetet. Hogy tetszett? Elolvastad?

BÉLA BÁCSI
Egészen jó lett. Valószínűleg az esti műsorsávban fogjuk leadni a rádiójátékodat. Minden nap egy új jelenetet. Hétvégén, az  éjszakai ismétlésben pedig az egész heti anyagot egyben. Honnan ez a Pelyhesparti név?    

JÁNOS
Olyan családnévre gondoltam, ami Jászberényhez kötődik.

BÉLA BÁCSI
Miért nem Los Angeleshez?

JÁNOS
A történet itt játszódik Jászberényben. 

BÉLA BÁCSI
Mit szólnál a Dzsesszbörihez? A Dzsesszböri család.

JÁNOS
Nem is tudom. 

BÉLA BÁCSI
Emlékszem, gyerekkoromban viccből néha úgy neveztük Jászberényt, hogy Dzsessszböri. Vagy miért nem hívják őket Szabóéknak. Annak idején a fél ország a Szabó családot hallgatta. Lehetne a rádiójáték címe: A jászberényi Szabó család. Az jutott eszembe, hogy a második és a negyedik jelenetet össze kellene vonni. Amikor Piroska behúzza a kéziféket, mert ki akar szállni az autóból és a párkapcsolatából, akkor Tamás máris megkérhetné Piroska kezét. Szerintem ne törjük meg a jelenet ívét Krisztáék drámájával.

JÁNOS
Igazad van, Béla bácsi. Át fogom alakítani. 

BÉLA BÁCSI
Tömörítsd a párbeszédeket. Mi lesz Krisztával? Nem fog többé hazudni? Nem lenne hihető. A közönségünk szereti az életszerű karaktereket. Kíváncsian várom a folytatást. Estig el tudod küldeni?

JÁNOS
Remélem, hogy elkészülök addigra. A családi ebédről legföljebb hamarabb eljövök. Csak nehogy megsértődjenek anyukáék. Ma tartják a házassági évfordulójukat. 

BÉLA BÁCSI
Hányadik?

JÁNOS
A harmincadik. 

BÉLA BÁCSI
Szép kerek! Üdvözlöm őket és gratulálok! Vigyázzanak magukra! (nevetve) Nehogy bort vigyél ajándékba! Apudnak mennyi bora lesz az idén?

JÁNOS
Nem tudom. Talán egy-két hektó.  

BÉLA BÁCSI
Örülök, hogy megvettétek a szőlőt. Jó döntés volt. Apudnak a szíve miatt fontos, hogy gyakran végezzen fizikai munkát. A vörösbor jót tesz a szívnek, ha mértékkel fogyasztják. Napi egy-két deci. Annál nem szabad többet. Jól van, Janikám. Isten áldjon!

JÁNOS
Szia Béla bácsi!

BÉLA BÁCSI
Várj, mondanék még valamit. Mit szólnál hozzá, ha az ebéd jelenet meg sem történne?

JÁNOS
Ezt hogy érted, Béla bácsi?

BÉLA BÁCSI
Mit szólnál, ha váratlanul elkezdenénk "visszatáncolni"az időben? Mi lenne, ha a következő jelenetek az egyre távolabbi múltban játszódnának? És így soha nem történne meg az ebéd. Emlékszem, milyen megdöbbentő volt, amikor életemben először láttam Michael Jacksont előre lépkedni, és közben hátrafelé haladni. Lenyűgöző volt. Egy ilyen csavaros trükk kellene a dramaturgiában.  

JÁNOS
Bála bácsi, már majdnem elkészültem az ebéd jelenettel. Napok óta csiszolgatom, sokszor átírtam.

BÉLA BÁCSI
Hagyjuk, nem akarok kitolni veled. Janikám, azt tudod, hogy a rádiójáték kezd kimenni a divatból? Egyébként, ha munka kell, akkor ülj fel egy repülőre, eljöhetsz hozzám kertészkedni. Szívesen látnálak. Vagy fölveszlek hangtechnikusnak. Épp keresünk valakit. Jól megfizetnélek. 

JÁNOS
Félek a repüléstől. De köszönöm, Béla bácsi! Ne haragudj, le kell tennem. Elmúlt tizenegy, nem akarok nagyon elkésni.    

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Krupa Sándor 4 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Krupa Sándor

A jászberényi Szabó család

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

A jászberényi Szabó család első részének negyedik jelenetében János a rádiójátékával kapcsolatban kap hasznos instrukciókat rokonától, Béla bácsitól.

Rövid összefoglaló

Szabó János egy rádiójátékon dolgozik, melyben rokonai életét tervezi feldolgozni. A rádió tulajdonosa, Béla bácsi kertész vagy hangtechnikus állást ajánl fel Jánosnak. János nem él a lehetőséggel, mert fél a repüléstől.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Krupa Sándor nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!