Barion Pixel nuuvella

Csámpi

 Azt mondtam, hogy néném hogyan szokott nyáron reggelizni hívni? Például, tegyük fel, hogy én Miska bátyámnál dolgozok a falu másik végibe, s tegyük fel éppen kapálok. Na, olyankor én pirkadatkor elindulok Miska bátyához, mert később már erősen meleg van, s igaz, én sovány vagyok, de úgy izzadok, mintha sok zsír lenne rajtam, és néném azt szokta mondani, hogy a nap is megszúrhat. Nem tudom, hogy a nap hogy szúrhat, hásze az olyan messze van, de ha néném mondja, én elhiszem neki, mert ő okos is. Szóval dolgozok pirkadattól, és várok türelmesen. Amikor kész a reggeli, akkor néném kiáll a kapuba, és elkezd szólongatni, de hangosan ám, ahogy a torkán kifér:
Csámpiiiiii! Csámpiiii! Gyere haza reggelizni!!! Sütöttem szalonnát, vágtam alá pityókát, hoztam be újhagymát, s mindjárt ütöm rá a tojást. Csámpiiiii! Szedd a lábad, mozogj, mert dologidő van! Csámpiiiii!


 S én amikor ezt meghallom, akkor felőlem dőlhet össze a világ, lyukadhat ki a feneke, csapkodhatja a szalmakalapját Miska bátyám a földhöz mérgibe, én biza a nyakamba kapom a lábaim, s megyek, mint a gyalogkakukk, olyan sebesen. Mert néném szava nekem szent. Mert ő szeret engem. S én is őt. Szokott pálinkát is adni, de azt csak télen, mert nyáron a nap szúrása mellé, azt mondja, nem hiányzik. Nyáron, ha este hazaérek, van amikor kapok egy sört. Hideget, akkor veszi ki néném a hűtőből. Olyankor kiülünk a ház elé, néném, bátya s én, én iszom a párás üvegből a sört, s hallgatom, ahogy néném mesél. Olyan simogató ilyenkor az érzés. Mint valami család, úgy vagyunk ott mi. Igazi család.


 Egyszer nagyon nagyot koppantott a fejemre néném. S én ezt neki el is viselem, amint írtam, mert szeret engem. De akkor nem volt igazsága neki. Az történt, hogy elmentem Rongyos Julcsához kaszálni. Rongyos Julcsa illegette magát, mikor ki kellett fizesse a béremet, hogy hát ő majd csókban adja, s nénémnek nem kell tudnia, különben is néném kihasznál engem, dolgoztat, bezzeg ő, Julcsa csak tejben vajban fürdetne, ha hozzáköltöznék, s nyáron is adna pálinkát nekem, s bort is. Így beszélt, duruzsolt nekem Rongyos Julcsa, s én eleget mondtam neki, hogy csak adja a pénzt, mert néném vár, ő csak mondta, s csak szidta nénémet, s nem adta a pénzt. Nagyon felmérgesítettem magam ezen, s elkaptam azt a rongyos grabancát, és helyben hagytam alaposan, csak úgy porzott a sok rongy rajta. Erre néném rákoppintott egy nagyot a fejemre, mikor megtudta, de akkorát, hogy azt hittem be is lyukadt, pedig őt védtem, mert az a rongyos szidta, csepűlte. Na, akkor én bánatomban nekimentem a világnak, hiába kiabált néném utánam, hogy “ Csámpi, gyere vissza, te asszonyszomorító! Gyere, ne én menjek utánad, mert bizonyisten bekalapállak a fődbe!”, én csak mentem, mentem. a patak partján aztán elbújtam a halász viskójának a hátához, s ott is maradtam valamennyi napot. Éhes voltam, s minden, de nem mertem hazamenni, mert gondoltam néném lenyúzza a bőrömet, s besózza. Egyszer halász Gyurka meghallotta, hogy mocorgok, s mikor meglátott, összecsapta a tenyerét, és felkiáltott:


-Csámpi! Hát te élsz? Hát nénédék már jó pár napja siratnak, s annyit kerestek, hogy csak, már azt hitték vízbe fulltál!
Na, erre már csak hazmentem, s olyan történt velem, mint még sose. Néném megölelt, s ott szorított a vastag karjaival, s úgy sírt mint a záporeső!
-Csámpi, Csámpikám! Csakhogy élsz, te, te, te …..
S engemet úgy melegítettek azok a sós könnycseppek, olyan balzsamosan simogatták a lelkem, hogy én azt kimondani nem tudom. Azóta aztán sose mentem neki a nagyvilágnak. Igaz, egyszer jól elcsángáltam, de az elcsángálás volt, nem világnakmenés. De ezt majd elmesélem a következőkben. Áldja meg magikat az Isten.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Lakó Péterfi Tünde 45 történetét!


  • 1235 szerző
  • 832 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

Csámpi kicsi kalamajkába keveredik Rongyos Julcsával.

Rövid összefoglaló

Csámpi elcsámborog, de a végén megkerül.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Lakó Péterfi Tünde nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!