Barion Pixel nuuvella

Csámpi ( első rész )

 Azért neveznek Csámpinak, mert olyan csámpás a járásom. Persze, hogy csámpás, mert meggémberedett mikor anyám kitett lakni abba a kicsi sufniba, aminek teteje sem volt. Csak feküdtem, fáztam, reszkettem, s néztem a hópihéket, amik szép csendben, nagyon nagyon csendben hulltak. Rám. Takaróm volt, de csak az a rongyos, amit a Bodri összerágott. Emlékszem, mikor már annyi hó esett rám, ami belepett, na akkor nem fáztam már. Azóta tudom, hogy a kicsi hó hideg, a nagy hó meleg.

 Karácsonyra hoztak nekem is ajándékot nénémék, ez volt a szerencsém. Mert ide akarta adni nekem, s keresett, hol vagyok. Anyám meg kellett mutassa, hogy hol fekszem, mert néném olyan nagy kapitány tud lenni, hogy na. Pedig vajból van a szíve, csak szeret ordítani. Toporzékolt, s ordítozott akkor is, hogy anyám mit gondol, hogy kitesz mint egy kutyát, egy sufniba, hogy menten agyoncsapja, s hozzon valami ruhát nekem, mert ő most elvisz innen. Persze nem volt ruhám, de volt Rózsinak, a testvéremnek, s abba öltöztettek. Rózsi nyávogott, hogy jaj, a szép csillámköves mackóját, azt ne adja rám anyám, de anyám meg volt nagyon ijedve nénémtől, s csak félrelökte Rózsit.

 Mindig, de tényleg örökkön örökké emlékezni fogok arra az estére, mikor megérkeztünk nénémhez, pedig azt mondják hülye vagyok, nem csak csámpás, s rövid az eszem is. Ezt nem igazán értem, mert honnan is tudhatná bárki is, hogy nekem a fejemben hosszú vagy rövid az eszem, hiszen nem látja. De erre emlékszem, s szeretek rá emlékezni. Néném betett egy nagy kád vízbe, finom melegbe. S habos volt a víz. Lágy, simogató. "Na, te ütődött, hadd el, mert itt jó dolgod lesz, majd én gondoskodok rólad" - mondta néném. Ő mondhatja, neki szabad. Neki mindent szabad. S gondoskodott is rólam. Attól a naptól kezdve sose kell éhesen , hidegbe elaludnom. Van meleg ágyam is, puha, s rendes ágyneműm, párna, paplan, sőt, kispárna is. A kemence melett aludhatok. Nyáron nem számít, de télen olyan jó, csak úgy duruzsol, s abba alszok belé.

 Dolgozni is szoktam, mert néném nem szereti a lusta népséget, s azt mondja, hogy csak ütődött vagyok, nem nyomorék, s menjek, ássak, vagy hányjam a havat, vagy kapáljak. De van, hogy kiengedhetem a csirkéket is. Azok olyan csiklandósan csipognak, azt szeretem csinálni. S dolgozni is szívesen dolgozok, de csak, ha néném mondja. Akkor akármit megcsinálok. De erről majd mesélek holnap. Ma csak úgy eszembe jutott, hogy miért lettem Csámpi. Hát ezért. De nénémet szeretem. Erről is még sokat fogok mesélni. Na, jóéccakát.

Tetszett a történet?

4 2

Regisztrálj és olvasd Lakó Péterfi Tünde 45 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Lakó Péterfi Tünde

Csámpi ( első rész )

Műfaj

szépirodalom

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Egy értelmi fogyatékos fiatalember naplója.

Rövid összefoglaló

Csámpás járás, együgyű észjárás, néha mégis brilliáns rálátás az élet dolgaira.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Lakó Péterfi Tünde nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!