Barion Pixel nuuvella

Mátrai Tamás

A matematika az a dolog, amivel gyerekkorom óta folyamatosan foglalkozom, és jelenleg is – főállásban – matematikai modellezőként dolgozom. Viszont írni – egészen pontosan verset írni – is még általános iskolás koromban kezdtem el, és az irodalom (versírás, műfordítás) is megmaradt hobbinak; de komoly hobbinak, mert például a matematikus szak mellett a francia szakfordítói szakot is elvégeztem az ELTE-n.

Gyerekeknek szóló történeteket azért kezdtem el kitalálni, mert született egy gyerekem. Állandóan új mesét követelt, én meg próbáltam megfelelni. Volt miből gazdálkodnom: imádom a népmeséket, mítoszokat, mondákat, legendákat; sokat éltem Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, jelenleg pedig Skóciában élek; vagyis sok nép mesevilágát volt módom egy „bennszülött” alaposságával megismerni.

Összekevertem, átköltöttem a sok mesét, amit olvastam, és máris készen volt az ezerkettedik mese. Kiderült, hogy sikerem van. Nem csak a gyerekem élvezte a kitalációimat, de idegenek is: kihallgatták, ahogy játszótereken, kézműves foglalkozásokon, tömegközlekedésen mesélek, aztán odajöttek hozzám, és kérdezték a szerzőt, a címet, a kiadót, a könyvesboltot. Gondoltam, nekik is megpróbálok megfelelni: így lett a Morc Mici című szösszenetből az első könyvem. A Kanadában megismert inuit kultúra nyújtott anyagot K'eyush regényemhez, a harmadik könyvem - A nyolcadik boszorkány - pedig Skóciában játszódik.

A Nuuvellán olyan novellákat teszek közzé, melyek eddig sehol nem jelentek meg.


A matematika az a dolog, amivel gyerekkorom óta folyamatosan foglalkozom, és jelenleg is – főállásban – matematikai modellezőként dolgozom. Viszont írni – egészen pontosan verset írni – is még általán... tovább olvasom

A legravaszabb

A róka a legravaszabb. Túljár mindenki eszén. Végül még a saját magáén is.

7 perc olvasás
1 0 0
Kökényszemű

Vers arról, hogy szerelmi bánat nincs, mert az ellentmondás lenne.

1 perc olvasás
0 0 0
Hova tűntél?

Reménytelenül magányos vers Gounod, Faust, „Le veau d'or” rondó ritmusára.

1 perc olvasás
0 0 0
Építészet

Rejtélyes ifjú faggatja az építőmestert szakmai titkai felől. Vajon kit rejt a csuklya, és mit rejt az építész lelke?

11 perc olvasás
1 0 0
Közgazdaságtan

Elsőkönyves író találkozója a profi könyvkiadóval, azaz tan-novella a könyvírás és könyvkiadás lélek- és közgazdaságtanáról.

5 perc olvasás
1 1 0
Kőzettan

A Gyereksziget kőfestés kézműves foglalkozásán a négy éves kislány életre kelti márványkavicsát, aki elmeséli az élettörténetét. Kőzettan és földtörténet belső nézőpontból.

9 perc olvasás
2 2 0

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Mátrai Tamás nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Keresés

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!