Barion Pixel nuuvella

Lovak a mezőn

A rétre terelt ménes békésen legelészett. A legmakacsabb csődör volt egyedül nyugtalan.

– Mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk az Embertől? Hasztalan dolgokhoz fognak be minket, kényük kedvére irányítanak. Még azt is ők döntik el, kivel párosodhatunk, és meddig tehetjük meg. El sem tudom képzelni, hogyan vagytok képesek tűrni ezt.

 – Mindenünk megvan, ha engedelmeskedünk. Jobb a békesség – válaszolt egy fekete mén.

 – Szerintem ez nem ilyen egyszerű – kezdett bele a deres, aki a napokban került a karámba. – Megfigyeltétek már, hogy gyakran van velük, vagy a hátukon egy zsák? Illetve láttátok, nem tudnak elszakadni valami világító, lapos tárgytól. Szerintem a ruha, amit viselnek és néha ránk is kényszerítenek, arra való, hogy elkülönítse őket a Természettől. Hosszas megfigyelés és gondolkodás után arra a félelmetes felfedezésre jutottam, hogy őket is irányítják.

 Erre mind felkapták a fejüket. Rövid, zavart csend után a deres folytatta.

 – Meglátásom szerint lehetséges, hogy megfertőzte őket egy űrből érkezett idegen erő, amit Technológiának hívnak, és eltereli az Embereket a természetes mivoltuktól. Ha meztelenek, olyanok, mint mi, felszabadultak, szeretkeznek, esznek, isznak. Aztán eléri őket ismét az a sürgető igény, hogy technológia közelébe jussanak. Már a földön sem hajlandóak járni mezítláb, nehogy visszacsábítsa őket az a Természet.

 – Ez ijesztő meglátás – döbbent meg az eddig nyugtalan csődör. – Ebben az esetben inkább együtt érzek velük. Mindvégig rossz nyomon jártunk, hogy azt gondoltuk, az Ember akar minket leigázni, miközben ő maga is áldozat. Ezentúl sokkal megértőbb leszek velük.

 – Úgy vettem észre, nem mindenkit képes irányítani a Technológia – szólt ismét a fekete mén. – Ismerek Embereket, akik mezítláb, bár ruhában járnak, de inkább állnak közelebb a Természethez. Meglehet, különbséget kell tenni, ki mennyire áll a Technológia befolyása alatt. Ez talán azt bizonyítja, hogy lehetséges ellenállni az idegen befolyásnak.

A csődört csak nem hagyta nyugton a gondolat.

 – A kérdés inkább az, ha ez mind igaz, hogyan tereljük vissza az Embereket a Természethez? Azt sem kellene hagynunk, hogy ránk üljenek.

 – Türelemmel és szeretettel – felelte a szürke. – Sajnos minden erőszakos ellenállás hasztalan.

Egy darabig csendben legelésztek tovább.

– Lehetséges, hogy egyszer minket is elér a Technológia? – kérdezte félve a tarka. – Mit tehetünk, hogy minket ne hajtson az uralma alá?

 Erre a deres válaszolt.

 – Meglátásom szerint, amíg nem érzed égető szükségét, hogy házban, tető alatt lakj, ruhákat viselj, és nem akarod magad távol tartani a Természettől, addig nem kell aggódnod.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Molnár Kristóf 11 történetét!


  • 1199 szerző
  • 783 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

– Égő macska nincs!
– Ezt tényleg nem értem, ez mit jelent egyébként? – kérdezhetnéd.
– Nos, tudod, jobb ezt előre leszögezni, mert különben kiakadnak az olvasók, meg záporoznak a kérdések, hogy miért ez a cím, ha a novellák közt szó sincs benne lángoló cicákról. Érted?
– És miért ez a cím? – merülhet fel benned joggal.
– Mert a Novellák 2021 nem túl meggyőző, hogy beleolvass, és elsőre ez ugrott be. Nem túl absztrakt, bár mondhatni spoileres, hiszen az elején világossá teszi, hogy a történetek közt nincsen égő macska. Szóval, aki azt keresné, mikor lesz szó végre doromboló szőrgombócokról, az megnyugodhat. Na jó, meg egy kicsit átverve is érezheti magát, hogy nem teljesültek az elvárásai megfelelően, mert ugye nincs esemény, amin izgulni lehetne. Más írók az olvasók kedvenc karaktereit kínozzák, én csak felborítom a megszokott menetét a dolgoknak – ezzel széttárom a karomat és mosolygok. – Köszönöm, hogy olvasol! Legyen csodás a napod!
– Neked is. – mondhatnád meglepve.

Rövid összefoglaló

Filozofikus, néhol tudományos-fantasztikus, rövid, meglepő történetek, szösszenetek.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Molnár Kristóf nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!