Barion Pixel nuuvella

Mindenki

 – Ne haragudj, egyre többet hallom emberektől, hogy mindenkinek mondják magukat – szólítottam meg a bárpultnál egy régi osztálytársamat, akiről sejtettem, hogy tagja ennek az egyre nagyobb szektának tűnő csoportnak. Mivel mindig jóban voltunk, bíztam benne, hogy nem hajt el. – Te mit tudsz erről?

 Barátságos mosollyal vállon veregetett és egy csendes sarok felé invitált.

 – Gyere, elmondom. Csak kérlek, először felejtsd el amit hallottál.
Miután kényelmesen elhelyezkedtünk italainkkal, örömét fejezte ki, hogy érdeklődöm.
– Tudod, sok meredek dolgot hallani, hogy bekebelezi a tagokat. Mi ez egyáltalán és honnan ered?

 – Mindenki éppen azért az, aki, mert a kezdetektől itt van. Volt, hogy épp Istennek, meg Allahnak hívták, vagy egyéb neveken, benne szerepelt az összes vallásban, és évezredek óta igyekszik öntudatra ébreszteni minket.
– Ne haragudj, de nem értem, kiket? – tártam szét a két karom, mire ő felkacagott.

 – Hát minket, embereket. Nagy valószínűséggel az állatok is sejtik, hogy a részei ennek az egységnek.
– Ez most akkor ez nem egy újabb vallás, miután a legtöbb szinte kikopott a köztudatból?

 – Cseppet sem. Viszont – tartotta fel egy ujját – minden vallás erre épült. Aztán persze az önös érdek meg a hataloméhség eltorzította az üzenetet, és mivel Mindenki is szeretett álmodozni, sokszor elkalandozott. Ezt most úgy képzeld el, hogy nagyon akarsz koncentrálni egyetlen gondolatra, de mindig közbejönnek egyéb dolgok, mint például enni kell, aludni, segíteni valaki másnak, és azon kapod magad, hogy hetek óta nem tudtál a magad dolgával törődni. Ismerős?
– Nem biztos, hogy értem mire gondolsz – ráncoltam a homlokom –, hogy nem tudok foglalkozni a hobbimmal, vagy nincs időm kikapcsolódni?

 – Nem egészen. – Kortyolt egyet az italába, hogy ideje legyen összeszedni a gondolatait. Miután lerakta a poharát, mélyen a szemembe nézett. – Mindenki – itt tartott egy kis szünetet –, egy közös tudat.

 Erőtlenül felkacagtam, mert valahogy félelmetesnek tűnt az egész.

 – Tökéletesen kifejezi a neve is, alakulásában mindenki benne van – folytatta. – Próbáld meg úgy elképzelni, hogy a Teremtő egy agysejtje vagy. Egy igazán fontos része a gépezetnek.

 – A Teremtő – döbbentem meg –, most akkor mégis létezik? – Ezen a ponton megijedtem tőle, hogy esetleg vallási fanatikus, de ő rögtön hárított.

 – Nem, nem, nem – nevetett, miközben fejét ingatva tenyerével integetett. – Ne így képzeld el! Nincs egy felső hatalom, csupán mi vagyunk mindannyian, emberek, élő lények, akik megértették, hogy részei a világnak és nem akarnak uralkodni fölötte. Sőt, senki fölött nem akarunk uralkodni.

 – Ez mondjuk annyira nem hangzik rosszul – vallottam be –, de még mindig nem értem, mi ez az egész. Csoport, cég, szekta? Egyáltalán, milyen szabályok, vagy tanok szerint működik?
– Semmi ilyesmi – mondta gyorsan, aztán helyesbített is egy korty után. – Ugyanakkor tény, hogy több ezer éve újra és újra felbukkanó gondolatok az alapjai. Az őszinteségre és a szeretetre épül. A hálára és egymás tiszteletére. Éppen csak nem alakul rá vallás, hogy a többieket megvezesse, mert azok az idők már elmúltak, ugye.
Csóváltam a fejem, és azon gondolkodtam, hiába beszélünk erről, egész egyszerűen nem értem.
– Most akkor ez hogy alakult ki? – Kérdeztem, erre ő vett egy nagy levegőt, majd lassan kifújta.
– Hogy alakul ki a tudat? – Tárta szét a karjait – Senki sem tudja. Mégis mindenhol ott van, mindenben. Magadról sem állítod, hogy nem létezel, hogy képtelen vagy felfogni a körülötted lévő világot és csak puszta ösztönök vezetnek, igaz?
– Na jó, de az én agysejtjeim nem különálló személyek!
Felkacagott.
– Honnan tudod? Szoktál álmodni? Egyszer sem jutott eszedbe, hogy ezek esetleg az agyadban létező világok és életek visszhangjai?
Hangosan hahotázni kezdtem, mert ez már túlságosan képtelennek tűnt.
– Be kell vallanom – kezdtem, mikor már a nevetéstől levegőt is kaptam –, továbbra sem tudom ki, vagy mi az a Mindenki. Egy cseppet sem lettem okosabb.
– Talán nem figyeltél – állapította meg –, vagy csak nem akarod elhinni, hogy te is a része vagy. Mindenki mi vagyunk, mindannyian. Ha képesek vagyunk békével és tisztelettel fordulni egymás felé, egy csomó, saját magunk által kreált problémától megszabadulhatunk. És egyáltalán nem kell mást tenni, mint feladni a félelmeinket.
– Rendben, köszönöm – állítottam meg –, azt hiszem ez nekem így most sok volt egyszerre. Inkább hozok még egy kört, és csak azt meséld el, egyébként mi van veled mióta nem találkoztunk.
Jóízűen felkacagott és felemelve poharát bólogatott. Örültem, hogy az este folyamán egyszer sem hozta elő újra ezt a témát.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Molnár Kristóf 11 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

 – Ne haragudj, egyre többet hallom emberektől, hogy mindenkinek mondják magukat – szólítottam meg a bárpultnál egy régi osztálytársamat, akiről sejtettem, hogy tagja ennek az egyre nagyobb szektának tűnő csoportnak. Mivel mindig jóban voltunk, bíztam benne, hogy nem hajt el. – Te mit tudsz erről?

Rövid összefoglaló

– Nem egészen. – Kortyolt egyet az italába, hogy ideje legyen összeszedni a gondolatait. Miután lerakta a poharát, mélyen a szemembe nézett. – Mindenki – itt tartott egy kis szünetet –, egy közös tudat.

 Erőtlenül felkacagtam, mert valahogy félelmetesnek tűnt az egész.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Molnár Kristóf nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!