Barion Pixel nuuvella

Bábuégetés Magyarországon

Jaj az időjárásnak is, ha dübörög a kampány! 

Mohácson februárban a szokásos busójárás során hatalmas rőzsemáglyán elégettek egy ember nagyságú felöltöztetett szalmabábot, amely a telet jelképezte. Mivel Magyarország éppen választási évbe fordult, több politikai párt is fontosnak tartotta, hogy közhírré tegye véleményét az eseményről.

A nagyobbik kormánypárt, a Fidesz fölháborítónak, a türelmetlenség, a bolsevik mentalitás elharapózásának nevezte az eseményt, amelyet a békés polgárokat vad álarcokkal és kereplőkkel riogató gyurcsányisták hajtottak végre, Soros Györggyel a háttérben. Hosszú kormányzásunk alatt a magyar emberek megszokhatták, hogy Magyarország napról napra jobban teljesít, amiből következik, hogy a telet e nélkül az ízléstelen és öncélú figyelemfölkeltő akció nélkül is legyőztük volna – írták közleményükben. A nyugodt, természetes fejlődés nevében elítéljük a busók elhamarkodott tél elleni gyűlöletkampányát, elítéljük azt, hogy árkot ássanak télkedvelők és nyárimádók közé! Az akció egyúttal az általunk oly megbecsült nyugdíjasok arculcsapása, hiszen az elégetett bábú egy idős asszonyt ábrázolt. A februári téltemető rendezvény megmutatta, hogy hová jutna az ország, ha gyurcsányék még egyszer hatalomra kerülnének.

A kisebbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt bűncselekménynek nevezte az eseményt. Az ember alakú bábu elégetése az emberélet semmibe vételének jele, és mint ilyen, gyilkos ösztönöket ébreszthet kevésbé szilárd erkölcsű honfitársainkban. Az égetés primitív materializmus, sőt vulgármarxizmus: azt üzeni, hogy az ember kénye-kedve szerint rendelkezhet arról, mikor jöjjön télre tavasz, tavaszra nyár, holott ez a Mindenható akaratán múlik. Mondjuk ki: az égetés lázadás az isteni világrend ellen! Mindezek miatt a kereszténydemokraták javasolni fogják az országgyűlésnek a köznevelési törvény módosítását, minden évfolyamon heti három erkölcstan óra kötelezővé tételét. 

Az ellenzéki szocialisták visszafogottan nyilatkoztak az eseményről. Mindenki tudja ebben az országban, hogy milyen régóta és milyen következetesen küzdünk az orbáni tél ellen. Úgy véljük azonban, hogy ami Mohácson történt azon a februári napon, az a Fidesz módszereit idézi, és eltereli a figyelmet az ország valós problémáiról. Mi nem ilyen látványos akciókkal, hanem igazi alternatívát nyújtó programmal szeretnénk leváltani a telet! Ígérjük a nyugdíjasoknak, hogy kormányra kerülve csökkentjük a tűzifa és a szén forgalmi adóját, így nem csak az ilyen események alkalmával látnak majd tüzet, hanem naponta, a saját kályhájukban. Minden szimpátiánk a Fidesz-tél ellen fellépő busóké, ezért hajlandóak vagyunk tárgyalni velük egy reális téltemető program kidolgozásáról és két budai választókörzet átadásáról.  

A Mi Hazánk Mozgalom leszögezte, hogy részt vettek a Fidesz-tél temetési szertartásának megszervezésében, de a bábuégetést követő atrocitásokról nem volt tudomásuk. (A megszédült tömegből többen saját épségüket veszélyeztetve üszökdarabokat ragadtak ki a hamvadó tűzből, mások a Tavaszi szél Fideszt sápaszt című népdal-átköltést énekelve a Fideszes polgármester háza elé vonultak.) A Mi Hazánk szerint a békés égetésnek indult esemény azért durvult el, mert az emberek elkeseredettek, nincs jövőképük, sokan becsapottnak érzik magukat, hiszen a Fidesz csak húzza a tárgyalásokat a téllel, hogy a tavasz beköszönte előtt még további ezerhektárokat játszhasson át a klientúrájának. Megígérték, hogy ha hatalomra kerülnek, a tél minden évben február 28-án rendben átadja helyét a tavasznak.

A Demokratikus Koalíció (DK) nevében a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc a Mohács melletti Csele-patak partján tartott sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy a busók őket kihagyták a téltemető szertartásból. Mint a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének, az a véleményem, hogy nélkülünk nincs téltemetés! Megeshet, hogy a busóknak éppen a mi rőzsekötegeink hiányoznak majd a téltemető máglyához. De nem erről van szó! Mi nem egy tüzet akarunk gyújtani, hanem sok-sok tüzet szerte az országban, és nem egy bábut akarunk elégetni, hanem sok ósdi kacatot, amit az Orbán-kormány összehordott. Fogjunk össze, gyújtsunk olyan tüzet, hogy a Holdról is látható legyen, és akkor „Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni”!

Az ISZOMM (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom) alapítója kijelentette, álságosnak tartják, hogy a Fidesz krokodilkönnyeket hullat egy elégetett bábu miatt, amikor a bérből és fizetésből élők egyre kevesebbet vásárolhatnak a pénzükért, amikor százezreknek nem telik tüzelőre, és emberek halnak meg a kórházakban, mert a kormány az egészségügy helyett a stadionokra költ. Javasolják, hogy havonta legyenek Fideszt temető rendezvények, amelyeken az elégetendő bábuk a kormánnyal lepaktált szakszervezeti vezetőket mintázzák. Kérik továbbá az ellenzéki pártokat, vegyék be programjukba, hogy a bábuégetések alkalmából a nyugdíjasok ingyen sültkolbászt és sört/teát kapnak.

A Lehet más a politika (LMP) rövid közleményében kitért arra, hogy a téltemető busójárás a leszerepelt múlt-rendszerek hagyománya. Ők a jövő Magyarországát építik, semmi közük ehhez a rendezvényhez, amelyet nem is minősítenek.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nem ért egyet a busók módszereivel, de a tél elleni kritikájukat jogosnak tartja. A párt rámutatott arra, hogy Orbán Viktor és kormánya baráti viszony kialakítására törekszik Putyin orosz elnökkel, és ezzel kiszolgáltatja Magyarországot a miénknél kegyetlenebb szibériai télnek. Véget kell vetni a látszat-szabadságharcnak, és olyan intézkedéseket tenni, hogy a tél már karácsony másnapján távozzék a magyar vidékről. Erre azonban csak olyan kormány képes, amely nem csupán szavakban, hanem tettekben is magyar. Egyúttal feljelentést tettek a busók ellen, mert tudomásuk szerint a máglyához szükséges fát Fidesz-közeli kereskedőktől vették, a piaci ár többszöröséért, a busóálarcok pedig Kínában készültek és az izraeli titkosszolgálat közvetítésével kerültek a busókhoz.

A busók válasza rövid volt: céljukat elérték, fölrázták a kedélyeket, új energiákat szabadítottak föl a kampányban, és az eredmény is őket igazolja, hiszen időközben kitavaszodott.

Tetszett a történet?

2 0

Regisztrálj és olvasd Pálinkás Mihály 52 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Pálinkás Mihály

Bábuégetés Magyarországon

Műfaj

humor

Rövid leírás / Beharangozó

„A nyugodt, természetes fejlődés nevében elítéljük a busók elhamarkodott tél elleni gyűlöletkampányát…”

Rövid összefoglaló

Mohácson februárban a szokásos busójárás során hatalmas rőzsemáglyán elégettek egy ember nagyságú felöltöztetett szalmabábot, amely a telet jelképezte. Mivel Magyarország éppen választási évbe fordult, több politikai párt is fontosnak tartotta, hogy közhírré tegye véleményét az eseményről.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Pálinkás Mihály nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!