Barion Pixel nuuvella

Egy mozdulat

Peti és Jankó jó barátok voltak. Egy osztályba jártak és a szünidők nagy részét is együtt töltötték. Ilyenkor fociztak, bicajoztak, vagy csak úgy sétálgattak a falut körülvevő mezőkön, erdőkben.

 A mai napra is ezt tervezték be. Peti összekészítette a túrázáshoz való eszközöket, fényképezőgépet, távcsövet, iránytűt, egy palack vizet, arra az esetre, ha megszomjazna út közben. Közben ki-kinézett az ablakon, várta Jankót, aki a szomszéd utcában lakott. Amint meglátta a barátját, magához vette a felszerelést, és elindult az utca felé.

– Szia! – köszöntötte a barátját – merre induljunk ma?

– Szia, van kedved a tó felé sétálni egyet? ­– kérdezte Jankó.

– Igen, menjünk a tóhoz – felelte Peti, és már el is indultak, az utca végén található horgásztó felé.

Régi, düledező falú és újabb építésű sokablakos házak alkották a falu utcáját. A fiúk mindenkit ismertek, mindenkinek köszöntek, akivel találkoztak. Amint egy egyik rozoga kerítés mellett haladtak el, keserves macskanyávogást hallottak meg. Közelebb mentek a kerítéshez, és látták, hogy egy kiscica belegabalyodott a vadszőlő ágai közé. Szerencsére a kapu nyitva volt, így Peti belépett a kiscicához és kiszabadította a kúszónövény fogságából. Megsimogatta, majd letette a földre, a kiscica pedig még mindig rémülten, elszaladt a ház irányába.

A fiúk folytatták útjukat a tóhoz. Jankó már előre örült annak, hogy milyen klassz képeket fog készíteni a tóról és a körülötte elterülő nádas-lápos vízi világról.

A falu közepén egy új házban volt a vegyesbolt. Mindenki ide járt vásárolni, itt mindent meg lehetett kapni, ami a napi élethez szükséges volt. Amint a fiúk odaértek, akkor lépett ki a boltból Sári néni, aki egy nagyon idős néni volt, az egyik osztálytársuk dédnagymamája. Jó sokat vásárolt, mert nehezen cipelte a cekkerét. A fiúk egymásra néztek, s mivel ugyanarra gondoltak, odaléptek a nénihez.

– Segíthetünk? – kérdezték tőle. Sári néni felnézett rájuk, elmosolyodott, és letette a földre a nehéz szatyrot. Janó mint a pelyhet, úgy emelte fel a táskát, és elindultak Sári néni háza felé. Ott aztán egészen a konyháig bevitte a táskát, feltette egy székre, hogy Sári néni könnyebben ki tudjon pakolni belőle.

Sári néni házától már nem kellett sokat menni, hogy a tóhoz érjenek. A környék csendes volt, mint mindig, csak a madarak éneke, és egy távolban dolgozó traktor hangja verte fel a csendet.

– Egy lélek sincs itt – akarta mondani Peti, azonban mielőtt kimondta volna, a tó másik oldalán két gyereket pillantott meg. És már hallotta is, hogy az egyik kisfiú keservesen sír.

– Jankó, nézd csak – bökte oldalba a barátját, aki épp a fényképezéssel volt elfoglalva – mit csinálnak ott azok a gyerekek?

Jankó akkor vette észre a két gyereket.

– Nem tudom, gyere kérdezzük meg tőlük – Azzal elindultak a tó mellett a gyerekek felé. Ahogy közelebb értek, már látták, hogy mi lehet a baj: a tóban egy kis játékhajó úszott, egyre beljebb és beljebb a parttól.

– Sziasztok, a tiétek az a kis hajó? – kérdezte Peti a gyerekeket.

– Igen a miénk, és nem tudunk bemenni érte – felelte sírva az egyik kisfiú.

– Jó is, hogy nem indultatok utána, mert ott már elég mély a tó! – válaszolta Jankó. Gyorsan levetette a cipőjét, és a vízbe gázolt, a kis hajó után. Pár méter után már úsznia kellett, hogy utolérje a játékot. Egyik kezével a játékot fogva elkezdett úszni kifelé. Amint kiért a partra, látta, hogy a kisgyerek már nem sírt, hanem mosolyogva, hálás szemmel nézett rá, mert visszaszerezte a játékhajót, ami a kisfiú kedvenc játéka volt.

– Hát…még csak délelőtt van, és már mennyi minden történt – mosolygott Jankó.

– Igen, és egyik sem esett nehezünkre. Hiszen csak egy-egy mozdulat volt – válaszolt Peti, miközben visszagondolt a cicára, Sári nénire, és az elszabadult kishajóra.

 

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Skolik Ágnes 5 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Skolik Ágnes

Egy mozdulat

Műfaj

mese

Rövid leírás / Beharangozó

Peti és Jankó sétálni indult, de a gondtalan sétálás helyett sokkal izgalmasabb dolgokkal telt a délelőtt. Segítettek a bajbajutottakon és közben megtanulták, hogy milyen fontos odafigyelni másokra.

Rövid összefoglaló

Mivel tölti a napját Peti és Jankó és a két jó barát? Milyen izgalmas események történnek néhány óra alatt a fiúkkal? A meséből minden kiderül.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Skolik Ágnes nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!