Barion Pixel nuuvella

Somos Zoltán

Kittenberger Kálmán afrikai életútjának kutatásával foglalkozom. Érdekes, hogy Kittenberger neve Afrikával forrt egybe, mégis a fekete földrészen eltöltött 16 évéről könyveinek vadásztörténetein kívűl nem sokat tudunk. Több éves kutató munkám alapján ennek részleteit tárom itt az olvasó elé. Célom, hogy a munka során előkerült irdatlan mennyiségű új információ alapján, hitelesen rekonstruáljam azokat a ma már történelminek mondható eseményeket, melyek Kittenberger könyveiből kimaradtak vagy a cenzúra miatt másként jelentek meg mint a valóság.
Az ezáltal kialakult új Kittenberger-kép, addig soha el sem képzelt világba helyezi őt, mély testi és lelki válságokkal, sikerekkel és még több kudarccal, az asszonyi törődés apró morzsáival és saját túléléséért vívott könyörtelen küzdelemmel


Kittenberger Kálmán afrikai életútjának kutatásával foglalkozom. Érdekes, hogy Kittenberger neve Afrikával forrt egybe, mégis a fekete földrészen eltöltött 16 évéről könyveinek vadásztörténetein kívűl... tovább olvasom

Végtelen vadonságok csavargója

A végelláthatatlan sztyeppéken vagy a dúsillatú esőerdők mélyén végtelenbe hajlik az idő. A napok, melyek milliói múltak el és milliói várakoznak még, közönyösen követik egymást. Egyik nap a másik után majd a harmadik.... nincs jelentősége.

1 perc olvasás
0 0 0
Torum története

Kittenberger Torummal a kis runóval eladás céljából 1910 december 14.-én indult el a Tirina-campből Nairobiba. Az utazás roppant nagyságára jellemző, hogy oda-vissza éppen másfél hónapig tartott, s mely idő alatt közel 1000 km-t tettek meg!

10 perc olvasás
0 0 0
BENYOMÁSOK

1929 márciusában Kittenberger és Horthy Jenő egy különlegesen szép őserdei tisztásra tévedtek. A Megváltozott Afrika című közös könyvükben külön fejezetet szánnak e csodálatos hely leírásának. Irodalmi érdekesség, ezt az élményt hogyan látta és hogyan írja meg a két író.

6 perc olvasás
0 0 0
Ante diem natus, ante diem mortuorum*

"Aki idő előtt születik, idő előtt hal meg" - szívszorító történet egy kis rínóról

5 perc olvasás
0 0 0
VÉRTŐL ÁZOTTAN

Követhetetlenül felpörgött cselekmények láncolata vezetett ahhoz a szörnyű tragédiához, mely 1911. február 5.-én történt.. Elszenvedője Kittenberger fegyverhordozója, Najsebva volt.

4 perc olvasás
0 0 0
LÁNG ÉS JÉG

Táborba való kerülését egyelőre homály fedi. Nem tudom származását, s hogy ki is volt valójában,. Ő Ascha a fekete asszony, ki fény és árny volt egyszerre, kinek jelenléte bizonyos, hogy nagy érzelmi hatásokat váltott ki az akkor 30 éves Kittenbergerben

6 perc olvasás
0 0 0
EGY MAUSER TÖRTÉNETE

Kittenberger az oroszlánkalamitás sorám megsérült legendás Mauserével kapcsolatban végeztem kutatásokat. Megakartan tudni, hogy valóban leadta e 1944-ben a nyilas uralom alatt. Nagy meglepetés volt amit találtam...

10 perc olvasás
1 1 0
KITARTÁS A VÉGSŐKIG 2. rész

Kittenberger 1910 nyarán a Ruvána-sztyeppén felépíti afrikai pályafutásának legnagyobb táborát. Hatalmas vállalkozásra készül. Élő állatbefogásra 2 éven át a Fővárosi Állatkert részére. Éppen indulóban van hazafelé, mikor állományában kiüt a marhapestis. Megkezdődik a hajsza az idővel...

8 perc olvasás
0 0 0
RÉGI KRÓNIKÁSOK 1. rész

A cikkben megkísérlem rekonstruálni Kittenberger Kálmán afrikai munkásságának első fél évét.. Ehhez 1902-es és 1903-as újságcikkeket, tudósításokat, publikációkat, valamint korabeli levelezéseket használtam fel.

6 perc olvasás
0 0 0
RÉGI KRÓNIKÁSOK 2. RÉSZ

A régi krónikák igen hasznos sőt kulcsfontosságú információkat rejtenek, de igen fontos, hogy kutatásunkhoz csak megfelelő előismeretek birtokában  használjuk fel azokat és így mintegy szűrőn, kiszelektálhatjuk az adott eseményre vonatkozó  valós adatokat.

6 perc olvasás
0 0 0

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Somos Zoltán nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Keresés

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!