Barion Pixel nuuvella

Földünk múltjában

Ahogy eljött az éj a fás, kertes házas övezet lakói nyugodni készülődtek. Az egyik otthon hálóhelyiségében az ott lakó fiatalember, akit egyébként Pilounak hívtak éppen befejezte az olvasást, mert képtelen volt tovább ébren maradni. Miután ágyba bújt és magára húzta a takarót gyorsan álomba szenderült.

Álmában a Föld távoli múltban járt és az egyetlen hatalmas kontinensről megállapította, hogy az a Pangea. A szárazulat élővilágát különös fák és négy lábon járó hüllők gazdagították. Némelyik állatnak az egész hátát taréj fedte. A férfi tudta, hogy a perm időszakban járt. Az egyetemen történelmet tanított, de széles érdeklődési köre miatt számos témában olvasott. Többek között a Föld őstörténetéről is rendelkezett ismeretekkel.

Miközben nézte, ahogy egy ragadozó ette a zsákmányát olyan történt, amire egyáltalán nem számított. Megjelent egy hatalmas űrhajó az égen és valahol a távolban le is szállt. Az álomban ugrott egyet az időben és látta, hogy egy kolóniát építettek embernél nagyobb, ízeltlábúszerű lények. A házak között egy karámban krokodilszerű hüllőket tenyésztettek. Azokat egy különös robot etette.

„Azok archosaurusok, a dinoszauruszok ősei! Mit jelentsen ez? Ennyire más lett volna a világ az ember előtt” – gondolta magában Pilou. Korábban már voltak látomásai az ismert történelem előtti fejlett civilizációkról. Azokat eleinte szkeptikusan fogadta, de egy hang a fejében meggyőzte, hogy nagyon is igazak. A gyarmatosítók némelyike megragadta valamely karámlakót, melyeket a testükbe szerelt hajtóművek segítségével, nagy sebességgel vittek más kolóniákra. A fiatalember így látta az álomban, hogy szerte a planétán alapítottak kolóniákat. Azok mindegyikén génmanipulációs kísérleteket végeztek az állatokon, melyeket szabadon engedtek, hogy megfigyeljék, miként viselkedtek természetes környezetben.

A férfi látta, ahogy a különös lények az anyabolygójuk uraivá válva teljesen az uralmuk alá hajtották az állatvilágot, majd a természetes dolgok folyamatát is irányítani tudták. Kiélve egyre növekvő igényeiket abszolút kizsigerelték szülőhazájukat. Testük gépesítésével és génjeik módosításával egyre sebezhetetlenebbé és fáradhatatlanabbá tették önmagukat. Bármilyen bolygón és az űrben is képesekké váltak az életben maradásra. Idegen naprendszerek bolygóit a saját ízléseiknek megfelelően alakították át mit sem törődve azzal, hogy a lakatlan égitesteket zavartalan – és a maguk módján – érdekes világokká formálta a természet az évmilliárdok alatt. Ökológiai rendszereket is kényük-kedvük szerint alakítottak sok állat-, és növényfajt kiirtva ezzel. Az archosaurusokat is egy idegen bolygón alkották meg egy ott honos hal és egy másik bolygó ragadozójának génjeiből.

Pilou felébredt az álmából, majd ránézett az órájára, elmúlt éjfél. Próbált visszaaludni, de csak forgolódott. A konyhájába ment, ahol töltött magának narancslevet és leült az asztalhoz. „A terjeszkedésnek velejárója, hogy tönkretesszük azt, ahová betelepszünk. Ez viszont az ott élők rovására megy. Itt a Földön is hány fajt kiirtott az ember, mialatt benépesítette az egész planétát” – efféle gondolatok jártak a fejében, miközben kortyolgatott.

Miután elfogyasztotta üdítőjét, visszafeküdt, hogy próbáljon újra elaludni, elvégre tanítási nap állt előtte. Egyfolytában a látomása járt a fejében. Az archosaurusok génjei úgy lettek módosítva, hogy évmilliók alatt egyre változatosabb hüllők, azaz dinoszauruszok fejlődjenek ki belőlük. Fúrta az oldalát, vajon mi lehet még, amiről az ember nem tud, pedig megtörtént a távoli múltban.

Végtére is Pilounak sikerült elaludnia. Sok-sok évvel a kolonizálás után egy kistestű, tollas, ragadozó hüllő is kifejlődött, ami intelligensebb volt minden addigi dinoszaurusznál. Azok az úgynevezett troodonok voltak.

A tanító arra abszolút nem számított, hogy a troodonok megtanultak eszközöket használni, s az évezredek alatt kialakították saját történelmüket. A fejlettség magasabb fokán megjelentek a számítógépek és a technika fejlődése is begyorsult. A mesterséges intelligenciát is feltalálták, ilyenkor aztán egyre önállóbbá váltak a computerek. Az egyre gyorsabb járművek is egyre messzebbre és magasabbra jutottak el. Csak egy generáció nőtt fel és a gépek olyan okosakká váltak, hogy képesek voltak először a Holdon, majd később a Marson is megtervezni és felépíteni az első kolóniákat. A troodon lakók parancsára még értelmesebb mesterséges intelligenciák terraformálták a két égitestet.

    Ahogy a fejlődésnek a gyorsulása is nőtt a Hold-, és Mars gyarmatosító generáció után a külső Naprendszerbe is kijutottak, hogy élvezhető környezetté alakíttassák a gázóriások holdjait is. Ám elkövettek egy végzetes hibát. Gőzerővel dolgoztak azon, hogy felvegyék a kapcsolatot más űrgyarmatosító fajokkal. Kapcsolatba is kerültek azok távoli utódaival, akik az archosaurusokat a Földre telepítették. Az idegenek, akik az évmilliók alatt több galaxist benépesítettek, a felismerhetetlenségig átalakították önmagukat. Konkurencia lehetőségét látták meg a dinoszaurusz fajban. Bolygóközi háború tört ki, amelyben a Föld lakóinak természetesen esélye sem volt egy intergalaktikus fajjal szemben. Hiába voltak hát a jobbnál-jobb csúcstechnológiák, a háborút a troodonok vesztették el. A dinoszauruszok eltűntek a Földről, ám civilizálódó fajuknak maradt még annyi erejük, hogy hatalmas űrhajókat építsenek, és a túlélőkkel megtelepedjenek egy másik bolygón.

Amikor Pilou felébredt a látomás-álmából a konyhába ment ahol a reggelihez teát kortyolgatott. Közben átértékelte önmagában, amit látott. Milyen hátrányokkal is járhat az, ha túl fejletté válik a technológia? Az anyatermészet is meg tudja szenvedni a fejlődést, hisz mértékével arányosan nő a környezet kiaknázása. Amint végzett az evéssel indult a munkájába.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Tóth András 10 történetét!


  • 1261 szerző
  • 857 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Tóth András

Földünk múltjában

Műfaj

sci-fi

Rövid leírás / Beharangozó

A Pilou Mortensen látomásai című írásom főhősének újabb látomásait mutatom be ebben az írásban.

Rövid összefoglaló

A főhős olyan technikai civilizációkat lát, amelyek a Földön léteztek, de jóval az ember előtt.

Olvasási idő

4 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Tóth András nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!