Barion Pixel nuuvella

Hol van Isten? Miért van szabad akarat?

   Egyszer olvastam egy nagyon találó történetet Istenről. A történet úgy kezdődött, hogy valahol egy város közepén, az egyik villamossín mentén új és hosszú betonkerítés épült. A betonfal rideg szürkeségét hamar belakták és élettel töltötték meg a kreatív graffitis művészek újabb és újabb gyöngyszemei. A villamoson utazókat rendszeresen meglepték az önjelölt festők egy-egy summázott gondolatébresztővel is, csakhogy az agyuknak legyen min pörögni utazás alatt vagy akár a nap hátra lévő részében végig. Az egyik reggel ez a felirat volt látható a fal egyik, eddig még csupaszon hagyott részén: Hol van Isten?

   Bizonyára mindenki, aki látta ezt aznap, tovább vitte magával a jogos kérdést, ami később talán már a felháborodás érzésével vegyülve gyűrűzött a következő, sokak által ismert gondolatokig: Annyi borzalom van a világban. Olyan sok a szenvedés. Hol van ilyenkor Isten? 

   De valaki, aki szintén arra utazott aznap, talán meghallotta a választ Istentől és inspirált lendületében festéket ragadva, kissé hanyag és kevésbbé művészi stílusban, de megválaszolta a kérdést, amely mindenkit annyira kétségbeesett gondolatokra ösztönzött. A falon másnap reggel már a "Hol van Isten?" szavak alatt ezt olvashatták az új gondolatokra éhes utazók:

"Ahol hagytad."

  Az Isten megfoghatatlan és leírhatatlan, egy mindenben jelen levő erő, ami mindent éltet és fejlődésre ösztönöz. Azt gondolom, sok olyan téves képet és hiedelmet őrzünk magunkban Istenről, ami valójában nem Ő, csak néhány általunk ráaggatott álarc. Nagyon nehéz ezeket megváltoztatni, főleg ha mélyen gyökeredzik fájdalomból, reménytelenségből, a magány téves érzésétől megerősödve. 

   Szerintem jól működő megoldás erre, ha kicseréljük az Istenre használt szavunkat, mert túl sok hibás érzelem és gondolat kapcsolódik hozzá és valami megfoghatatlanabb szóval írjuk le, amihez nem társíthatunk emberi tulajdonságokat és negatív érzéseket. 

Isten = Lét = Feltétel nélküli Szeretet = Univerzum = Éltető Energia = Teremtő Erő…

Később, ha levettük Rá aggatott, logikátlan előítéleteinket és bírálatainkat, már akár vissza is térhetünk az Isten névhez. 

   Isten szeretetben teremtette ezt a világot és növekedésre, fejlődésre programozta, de szabad akaratot is adott, mert különben csak bábok lehetnénk egy isteni színjátékban, ahol kötelező szeretettel fordulhatnánk csak egymás felé.

Az igazi szeretet szabadságot hagy, hogy szabadon dönthessem el, hogy szeretek-e és hagyom-e, hogy szeressenek. 

Ez az emberi szabad akarat veszélyes, mert sajnos nem egyértelműen választjuk a szeretet útját, még sokszor akkor sem, ha már megtapasztaltuk, hogy mi magunk is azzal járunk a legjobban testileg, lelkileg. 

   A fájdalmas, tragikus események szerintem az emberi szabad akarat, és az emiatt eltorzult tudatalatti gondolatok eredményei, következményei, nem Isten büntetése és legfőképp nem Isten akarata. 

Az, hogy rossz dolgok történnek a környezetünkben nem azt jelenti, hogy nincs Isten, hanem hogy kizárjuk Őt az életünkből. Kizárjuk a szeretet és a csoda lehetőségét az életünkből. De a csoda sem feltétlenül egy ölünkbe pottyant, váratlan meglepetés. Azért tenni kell. Hinni kell benne, ami nem könnyű. Sokszor nem vesszük észre a jó dolgokat, csak a negatívra fókuszálunk. 

Bárhol, bármikor történhetnek csodák, csak hinnem kell benne, hogy ez számomra is lehetséges.

     A szabad akarat egyszerre lehet kincs és lehetőség, vagy ha rosszul használom, átok. Amikor nem hagyom meg mások szabadságát, amikor az elvárásaimmal saját képemre akarom formálni a másik embert, mert megijedek az ismeretlentől. Félelem születik bennem, mert ő más valamiben, mint én vagy csak másképp gondolkozik, mint én. Elfogadom magamat és őt is olyannak amilyen.

      Bármilyen nehézség vagy fájdalom van épp most az életemben - a saját vagy épp a környezetemben élők szabad döntései és sérülései miatt -, hinnem kell benne, hogy egy korlátlan felsőbb Erő -aki színtiszta szeretet és elfogadás- azon munkálkodik, hogy mindebből mégis valami igazán jót hozzon ki számomra. 

   Amikor már úgy érzem minden tőlem telhetőt megtettem és mégsem tudok javítani a helyzetemen, csak elengedem magam, mintha egy kényelmes fotelba huppannék. Átadom bizakodóan a megoldandó problémámat ennek a felsőbb hatalomnak és igyekszem töretlenül hinni benne, hogy a dolgok jól alakulnak. Akkor is, ha épp másképp tűnik, mert sosem tudhatom, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy oda jussak, ahova szeretnék. 

Néha egy olyan esemény jön, amit az én szemszögemből visszalépésnek látok, de ha megtartom a hitem és bízok a sikeres végkifejletben, idővel kiderül, hogy az is a csodás terv fontos, következő pontja volt. A lépések sorozatában szükség volt rá, hogy a lehető leggyorsabban elérjem a legbelsőbb, vágyott célomat.  

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Tuba-Tegzes Tímea 7 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Tuba-Tegzes Tímea

Hol van Isten? Miért van szabad akarat?

Műfaj

spirituális

Rövid leírás / Beharangozó

Bármilyen nehézség vagy fájdalom van épp most az életemben - a saját vagy épp a környezetemben élők szabad döntései és sérülései miatt -, hinnem kell benne, hogy egy korlátlan felsőbb Erő -aki színtiszta szeretet és elfogadás- azon munkálkodik, hogy mindebből mégis valami igazán jót hozzon ki számomra. 

Rövid összefoglaló

Bármilyen nehézség vagy fájdalom van épp most az életemben - a saját vagy épp a környezetemben élők szabad döntései és sérülései miatt -, hinnem kell benne, hogy egy korlátlan felsőbb Erő -aki színtiszta szeretet és elfogadás- azon munkálkodik, hogy mindebből mégis valami igazán jót hozzon ki számom

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Tuba-Tegzes Tímea nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!