Barion Pixel nuuvella

Hova tűnt az asszony? - A szív

Lajos fáradtan üldögélt a nappaliban. Délután fél hat volt, kint pocsék idő, bent még pocsékabb tévéműsor. Semmiért nem vallotta volna be magának, hogy a gyerekeket leterítő nátha miatt ilyen pocsék a kedve, pedig ő is határozottan rosszul érezte magát. A két kisfiú félálomban, takaróba burkolózva bújt össze apja mellett a kihúzhatós kanapén.

- Leugrom a kisboltba, hozok telfölt, meg reggelihez valót – szólt be a szobába Kata, miközben pulóverét rángatta magára. – Van valami külön kívánságod?

- Csoki! Gumicukor! – élénkültek meg a gyerekek egy pillanatra.

- Nem kell semmi – sóhajtott a férfi, miközben fejét hasogatta a fejfájás.

- Jól van, drágáim, akkor mindjárt itt vagyok!

Az asszony elment, Lajos pedig egy hajszálnyival jobb kedvre derült, mert a gyerekek abbahagyták a kiabálást, és mert a vacsorára ígért bundás kenyér elérhető közelségbe került. 

Alig tíz perc múlva apró kattanás jelezte, hogy Kata beütötte a kódot a kaputelefonnál, hogy beléphessen a lépcsőházba, majd a lift is felbúgott, elindult a földszintre. Ebben az egy esetben szerette a férfi a panelek vékony falát: amikor hallhatta, hogy valaki jön hozzájuk.

*

Lajos várta, hogy a lift felfele is elinduljon, de csend volt. Feltápászkodott és kiment a konyhába, hogy előkészítse a vacsorához valókat, s közben fülelt. Még mindig nem hallotta a liftet. Mégis mit csinál ez a nő ennyi ideig? Ivott egy korty teát, amit Kata a kis betegeinek főzött, majd odament az ajtóhoz. Néma csend, a lift valahol mozdulatlanul áll.

A férfi náthája hirtelen megszűnt, ahogy az aggodalom kezdte szorongatni a torkát. Hiába próbált számtalan ésszerű magyarázatot adni a dologra, a félelem ellen egyik elmélet sem hatot. A felesége a pontosság és precizitás mintapéldánya, ilyesmi, hogy késik, nem fordulhat csak úgy elő. Visszalépett a szobába, s mikor látta, hogy teljesen elaludtak a gyerekek, kiment a lépcsőházba. Az ajtót bezárta, s imádkozott, hogy a lift ne induljon el, amint megnyomja a gombot.

A szerkezet motorja azonnal felbúgott. Ezek szerint nem hirtelen áramszünet. Akkor valami más. Valami banális, ésszerű dolog, ami feltartja a feleségét. A pletykás földszinti lakó, a felfeszített postaláda, egy hirtelen bejövő hívás...

A lift felfoghatatlan lassúsággal ereszkedett alá a nyolcadikról. Minél közelebb voltak a földszinthez, annál lassabbnak tűnt, s valami megmagyarázhatatlan szorongató sürgetés annál inkább hajtotta volna a férfit a felesége elé. Tudta, hogy az asszony ott van lent, és hogy komoly baj van. Már telefonált volna. Sose ír, mert azt a férje nem hallja meg azonnal.

Katát a postaláádák előtt fekve találta. Az orvos később szenvtelenül csak annyit mondott, hogy hirtelen szívleállás, ha mellette áll, akkor se tudja megmenteni. Az ilyen amúgy genetikailag öröklődő, és mellesleg elképesztően felelőtlen, hogy nem vizsgáltatta ki magát. Azt meg se hallotta, hogy Kata örökbefogadott gyermek volt, a biológiai családjáról semmit nem tudnak. Úgy viselkedett Lajossal, mintha ő maga ölte volna meg szeretett feleségét, minden szava egy újabb tőrdöfés volt a férfi fájdalomtól bénult lelkének.

Az asszisztens volt az, aki egyedül együttérzést tanúsított az irányába. Hiába, férfiként egyedül maradni két kicsi gyerekkel... Az idősödő nő bevallotta, hogy el se tudja képzelni, ilyenkor min mehetnek át az emberek, pedig sajnos rengeteg ilyen esetet látott a pályája során. Tudja, hogy ez Lajost nem vígasztalja, de ő azért nagyon sajnálja. Aztán nekiállt kérdezgetni a férfit. Ugye van, lesz segítség? Nagyszülők? Rokonok vagy barátok? A temetésre ugye nem kell hitelt felvenniük? Ki van most a gyerekekkel? A szomszéd? Milyen a munkahely? Az iskola, az óvoda? Hogy vannak a kicsik? Ezek a brossúrák támogató csoportoké és pszichológusoké, akik segíthetnek - nyomott a férfi kezébe három ősrégi fénymásolatot, amik talán már rég érvényüket vesztették.

Amikor az orvos kiment a szobából, az asszisztenstől még egy ölelést is kapott, olyan igazit. Lajos ekkor ejtette az első könnycseppet.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Vajda Katinka 23 történetét!


  • 1216 szerző
  • 802 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

szépirodalom

Rövid leírás / Beharangozó

Lajos és a gyerekek otthon, betegen várják, hogy anya visszatérjen a kisboltból, és nekiálljon a vacsorának. Ám az asszony nem érkezik meg. Vajon hova tűnhetett Kata? Megannyi hétköznapi, vagy épp meseszerű, vidám és szomorú válasz a kérdésre.

Rövid összefoglaló

A feleség nem ér haza, ennek oka pedig a szív, az igazi, hús és vér szerv. Tragédia.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Vajda Katinka nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!