Barion Pixel nuuvella

Titkok útján

Mi a titok? 

Hát amit nem tudunk. 

De létezik, létezett.

Attól, hogy mi nem tudjuk, létezik, létezett.

Vagy kíváncsi vagy rá, vagy nem.

Ha nem vagy rá kiváncsi, attól még létezett, létezik..

Elárulok nektek néhány titkot…..

Mit rejt egy imakönyv?

Anyám imakönyve, ebben találtam egy emléklapot, amelyet nyolc éves korában kapott a rövid időn belül elhunyt nővérétől, Bözsikétől.

Az emléklapon már csak annyi olvasható, hogy ahányszor a kezébe veszi, mondjon egy imát érte.

Requiem egy lányért, aki nem lehetett a nagynéném

Requiem egy lányért, aki nem lehetett a nagynéném, mert nem érte meg, hogy megszülessek.

 Requiem egy szegény lányért, akire talán ma már senki sem emlékezik.


Requiem ezért a gyönyörű tizennyolc éves lányért.

Bözsike igaz története

Bözsike "Gazdagék"-nál volt mosónő. A mosókonyhában. A fűtetlen mosókonyhában. Megfázott, tüdőgyulladást kapott. Olyan nagy hideg tél volt, hogy az orvosok azt mondták, úgysem bírná ki, hogy lovaskocsin elvigyék a nem túl közeli város kórházába. Az édesanyjának kellett aláírnia, hogy bele egyezik,beleegyezett, de kicsit bele is bolondult. Belebetegedett, soha többé nem volt ép ember. Bözsike kishúgát jószerivel az édesapja tanította mindenre, ő nevelgette. .Ahogy már ez lenni szokás, amikor eladó sorba került, megörökölte Bözsike stafírungját is. Azzal ment férjhez. Az imakönyvében tartogatta azt a kis szentképet, amit egyetlen lánytestvérétől még gyerekkorában kapott. Aztán leélve egy viszontagságos életet, amilyet a 20. század közepén megélhetett, megözvegyült. Nem sokkal ezután felbukkant az életében egy ifjú lánykakorabeli „szerelem” egy ősz, jómódú falusi gazda személyében. Ez az ember csak a saját sorsát, saját életmódját szerette volna vele folytatni, ezért megkérte a kezét. Senkinek nem beszélt arról, hogy ez a férfi, a fiatalkori szerelem annak a családnak az ifjú tagja volt, ahol a nővére cselédsorban dolgozott és belehalt az életébe. Lehet, hogy ő maga sem tudta? De a kérőt kikosarazta. Özvegyen, egyedül élte tovább életét.

Senki sem lépheti át saját árnyékát.

Tetszett a történet?

0 0

Regisztrálj és olvasd Ványiné Rózsa Anna 5 történetét!


  • 1212 szerző
  • 798 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Műfaj

életrajz

Rövid leírás / Beharangozó

A családfakutatás hozadéka, hogy olyan történeteket is megismerünk a felmenőinkről, amit csak a családi legendárium őriz.
Ha már kibogoztuk a történetet, őrízzük meg az utódok számára is.
Hiszen mi vagyunk a családi titkok feltárói, őrzői.

Rövid összefoglaló

1 -1 tárgy magában rejti a multat, emberi sorsokat.Ha kezedbe veszel egy ilyen régi tárgyat, jusson eszedbe, hogy ez valakinek az életének része volt.

Olvasási idő

2 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Ványiné Rózsa Anna nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!