Barion Pixel nuuvella

Egy másik imakönyv, egy másik titok.

Nagyon kevés tárgyat őrzök nagyanyámtól, de egy picike kis imakönyv megmaradt.  Ez az imakönyv egy nagyon szerény külsejű, picike kis, kemény borítású könyv. Olyan, mint a nagyanyám volt. Picike, kívül kemény, egyszerű fekete.

Néhány éve, amikor elkezdtem a család múltját felkutatni, a kezembe került, és kihullott belőle egy aprócska kis fénykép. A képen egy fehér ruhás apáca tartott a karjában egy pár éves kislányt. Elég rossz minűségű, és kicsi is a kép, de az jól kivehető, hogy egy kedves szép arcú, barna hajú kislányka.

És ahogy nézegettem a képet, a távoli múltból felsejlett a nagyanyám hangja, amikor azt mondta, hogy tudod nekem is volt ám egy kisjányom, a Marika. De beteg volt, paralízises, és ezért apácák gondozták.

Amikor ezt mesélte nekem, még különösebben nem foglalkoztatott a múlt, ez a pár mondat csak úgy elraktározódott az agyamban, elnyomta a sok mindennapi információ, gond, feladat. Így aztán erről se vele se mással a családban soha nem beszéltem. Két fiúgyereket neveltek fel a nagyszüleim, apámat és keresztapámat.

Az imakönyv, benne a kis fényképpel csak akkor került elő, amikor már senki nem élt a családból, akitől kérdezhettem volna. Akkor viszont megelevenedett a kép, szinte a szemembe nézett az a bájos kislányka, mintha azt kérdezte volna, hogy hagyom-e, hogy odavesszen az örökkévalóságban.

Innentől kezdve nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy lett volna még egy nagynéném, de gyerek maradt, gyerekként halt meg. És a sors mindent elkövetett, hogy én se leljek a nyomára. Születése és halála már azon időszakban volt, az 1920-as, 30-as évek, amelymek az iratai nem kutathatók szabadon, az adott személy személyiségi jogainak védelmében. a hivatalos szervek nyilvántartása pedig olyan hézagos, hogy csoda lett volna, ha kérésemre megtalálják.Sok-sok véletlen és segítőkész ember révén 4-5 év keresés után felbukkant egy adat, ami már bizonyította, hogy élt. A halálát csak a véletlennek köszönhetően találtam meg, mert elírták az édesanyja nevét. Így tudtam meg, hogy 13 évet élt. Ennek a 13 évnek a színhelyei voltak a Nyomorékok Otthona, a Gyermekmenhely, ami a mai Heim Pál Gyermekkórház elődje volt. Itt érte a halál a paralízistől bénult kislányt tüdővész képében.

A kutatás során az egyes helyszínek, dokumentumok mögött kirajzolódott szegény nagynéném sorsa.

A betegséggel együtt születhetett, mert még a megkeresztelése is a születése után 10 nappal történt meg. Egy alföldi tanyán jött a világra egy kétgyerekes családba. A szülők napszámból próbálták az életüket fenntartani. Ezzel a beteg kislánnyal az anyja nem tudott volna dolgozni, de az ápolását esetleg fejlesztését, gyógyítását se tudták megoldani. Bizonyára a segítő szándék vezérelt mindenkit, amikor intézetben helyezték el. Talán ezzel a család sorsát enyhíteni tudták, de milyen kis gyerekkora lehetett annak a csöppségnek az anyja nélkül? Min mehetett keresztül az anyja, amikor minden este egy imádságot elmorvolva hullafáradtan az ágyba dőlt?

Igen, ezt a titkot is megfejtettem. De nem lettem boldogabb tőle. De ha nem tudom meg, akkor is megtörtént.

Talán a titok tudójának a lelki békéjét megadja, hogy ez a kislány, Marika nem vész ki az emlékezetéből a családjának.

Megtudtam, hogy hová temették, úgy gondoltam, megkeresem a sírját, viszek egy szál virágot rá. A temetőben kiderült, hogy a sírt negyven éve felszámolták, a földi maradványok egy közös sírba kerültek.

Tetszett a történet?

1 0

Regisztrálj és olvasd Ványiné Rózsa Anna 5 történetét!


  • 1232 szerző
  • 821 órányi történet
  • Reklámmentes olvasási élmény
  • Ingyenesen olvasható történetek
  • Napi szabadon olvasható merítés a Nuuvella Sunrise-on


Már van Nuuvella felhasználóm.

Címkék

Rövid leírás / Beharangozó

Nemcsak anyám imakönyvét őrzöm, hanem nagyanyámét is. Ez az imakönyv egy nagyon szerény külsejű, picike kis, kemény borítású könyv. Olyan, mint a nagyanyám volt. Picike, kívül kemény, egyszerű fekete.

Rövid összefoglaló

Egy másik imakönyv - egy másik titok.

Olvasási idő

3 perc

Nyelv

magyar

Támogasd a szerzőt

A Nuuvellánál hiszünk abban, hogy az íróink közvetlen támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz az anyagi biztonsághoz, amely mellett a szerző 100%-ban a munkájára koncentrálhat.

Az alábbi csúszkával be tudod állítani, hogy mennyi pénzzel kívánod támogatni Ványiné Rózsa Anna nevű szerzőnket havi szinten. Ez az összeg tartalmaz egy 100Ft-os előfizetési díjat is, amelyért cserébe a szerző összes tartalmát korlátozás nélkül olvashatod a Nuuvellán.

600 Ft

Támogatom

Bejelentkezés / Regisztráció

Kérjük, jelentkezz be a folytatáshoz! Bónusz: regisztrált felhasználóként korlátok nélkül olvashatod a Nuuvella Sunrise aktuális számát!